50 BİN ÇOCUKTAN 1’İNDE LÖSEMİ GÖRÜLÜYOR

ANKARA (ANKA) - Lokman Hekim Ankara Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Koşar, Türkiye'de 16 yaşın altındaki her 50 bin çocuktan birinin lösemiye yakalanmasına karşın hastalığın çaresizlik olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK - 2016-11-06 20:37:53

Lösemiyi diğer hematolojik kanserlerden ayıran en önemli farklılığın tedavi sürecinin uzunluğu olduğuna işaret eden Koşar, “Lösemi hastalığı en çok 3 ile 6 yaş arasında görülür. Türkiye'de 16 yaşın altındaki her 50 bin çocuktan biri lösemi hastasıdır. Lösemi tedavisinde kullanılan standart kemoterapilerde son yıllarda çok büyük değişiklikler olmamasına karşın destek tedavilerindeki gelişmelerde önemli adımlar atılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bir zamanlar "mutlak ölümcül" olarak tanınan akut lösemi tedavisinde büyük yol alındığını ve çocukluk çağı lösemilerinde tedaviye yanıt oranlarının yüzde 80'leri geçtiğini vurgulayan Ali Koşar, şunları kaydetti:

-“LÖSEMİ TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”-

“Kanser hastalığı normal vücuttaki dokuların anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan bir hastalık grubudur. Lösemide kemik iliği nakli uygulamalarının yaygınlaşması, kemik iliği nakli yöntemlerinin çeşitlenmesi ve hastalara uygun tedavilerin geliştirilmesi, başarı oranlarımızı ciddi olarak artırmaktadır. Hastalığı yenen bir kişinin, ileriki dönemlerde hastalığı tekrar ederse kemik iliği nakli ikinci seçenek olarak gündeme gelebiliyor.

Lösemi tedavi edilebilir, en azından kontrol edilebilir bir hastalıktır ama unutulmamalıdır ki lösemi tedavisi dikkat ve sabır gerektirir. Kullanılan kemoterapi ilaçları oldukça yoğundur. Enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar daha sıktır. Hastalığın seyri risk faktörlerine, tipine, hastanın yaşına, eşlik eden hastalıklarına göre değişiklik gösterir. Bilinmelidir ki lösemi günümüzde tedavi edilebilir, en azından kontrol edilebilir bir hastalıktır.” 

Koşar, lösemi tedavisinin hekimle hasta ve hasta yakınları arasında planlanacak bir tedavi olduğunu belirterek, “Tedavi protokoller dünyanın her bir yerinde benzer olmakla birlikte löseminin tipi, hastanın yaşı, sosyoekonomik durumu, eşlik eden diğer hastalıklar, önceki hastalıkları gibi birçok değişkenin göz önüne alınarak karar verilmesi gereken bir durumdur. Kişiye özel tedaviler olarak algılanmalıdır. Bu hastalığın ne zaman kimde çıkacağı belli olmuyor. Bu nedenle insanlarımız duyarlı olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)

(HM/TA)

Günün Diğer Haberleri