Eğitim İş İzmir 4 Nolu Şubeden DEÜ Yemekhanesi Tepkisi:Öğle yemeği çileye döndü

Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Haşim Karaman, DEÜ Tıp Fakültesi Yemekhanesi’nde öğle yemeği yemek isteyenlerin oluşan uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldıklarını söyledi

SENDİKA - 2016-11-02 11:26:25

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Sağlık Yerleşkesi’nde bulunan fakülte, yüksekokul ve birim işgörenlerinin, öğle yemeklerini yedikleri yemekhanede oluşan uzun kuyruklar, sıkıntı yaratıyor. Dakikalarca yemek kuyruğunda beklemek zorunda kalanların, mağdur edildiğini savunan Eğitim ve Bilim İşgörenleri (Eğitim-İş) Sendikası İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Haşim Karaman, yetkilileri bu konuda alt yapı çalışması yapmamakla eleştirdi. Karaman, “Doğacak yemek ve hizmet talebini karşılamaya yönelik önlemler alınmaksızın yüzlerce işgören ve binlerce öğrencinin yetersiz koşullarda öğle yemeği yemek zorunda bırakılması anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Yaşanan sorunlara çözüm üretilmediğini ileri süren Haşim Karaman, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın görev ve yetki alanı kapsamındaki sorunların biriktiğini dile getirdi.

YETERSİZ VE KALİTESİZ

Yemekhanenin yetersiz kaldığını vurgulayan Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Haşim Karaman, bunun yanında yemeklerin de kalitesiz olduğunu belirtti. Oluşan şikayetleri aktaran Karaman, şunları söyledi: “Hiçbir idarenin işgörenlerini öğle tatillerini yemek kuyruğunda geçirmeye zorlama ya da bir anlamda aç bırakma hakkı bulunmamakta. Yemekhanelerin yetersizliğinin yanında yemek ve yemekhane kalitesi, hijyen, sunum, yemek çeşitliliği konularında da yoğun şikayetler var. Yemek ücretlerinin yüksekliği de cabası. Yüzde 20’lere varan zamlar karşısında bir miktar indirime gidilse de bu yeterli değil. Diğer yandan DEÜ Rektörlüğü, zamlar sonrasında Bakanlar Kurulu’nun yürürlüğe koyduğu ve yemek maliyetlerine devlet katkısını Ankara, İzmir, İstanbul için 2/3’e çıkartan kararına rağmen ücretlerde bir indirime de gitmedi. Bu kadar sorun yaşanırken Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı görevine kurum dışından, yapı ve işleyişten bilgisi olmayan birinin atanması durumu içerisinden çıkılamaz bir hale getirdi.”

Özelleştirme endişesi

Sendikanın, bu süreçte özelliştirmenin önünün açılacağına dair endişeleri var. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman’a çağrıda bulunan Haşim Karaman, tüm bileşenlerin katılımı ile çözüm toplantıları düzenlenmesini istedi. Karaman, “Yapılanlarla amaçlanan, bir şekilde hizmetin niteliğini kötüleştirerek istenilmez hale getirmek. Böylece verimsiz olduğu gerekçesi ile kamusal kaynak ve alt yapıların özelleştirilmesinin önü açılacak. İşgörenlerin ve öğrencilerin kamusal olanaklarla, uygun nitelik ve niceliklerde, sağlıklı, yeterli, dengeli beslenmeleri haklarının sonuna kadar savunucusu olacağız” dedi. Umut KARAKOYUN (gazetedokuzeylul.com)

Günün Diğer Haberleri