CUMHURİYETİMİZİN 93. YILI KUTLU OLSUN

Mustafa Kemal’in çevresinde kenetlenen ulusumuz, Kurtuluş Savaşımızdan büyük bir zaferle çıkmış ve ülkemizi karanlıktan kurtararak aydınlığa çıkaran Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur.

SENDİKA - 2016-10-27 19:05:14

Mustafa Kemal’in çevresinde kenetlenen ulusumuz, Kurtuluş Savaşımızdan büyük bir zaferle çıkmış ve ülkemizi karanlıktan kurtararak aydınlığa çıkaran Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Bugün, öneminin bilinci ve kurucusuna duyduğumuz saygı ve sevgiyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hayat bulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yıl dönümünü kutluyoruz.
Türk Milletinin kadını, erkeği, yaşlısı ve genciyle omuz omuza verdiği bu mücadele sonunda elde ettiği Cumhuriyet, eşine nadir rastlanabilen bir başarı olarak dünya tarihinde yerini almıştır. 
İstanbul’a demirlemiş düşman gemilerini görünce 13 Kasım 1918’de “Geldikleri gibi giderler” diyerek bu düşüncesinin ilk adımını 19 Mayıs 1919’da atan Mustafa Kemal, 28 Ekim 1923 günü dostlarına “Beyler, yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz” demiş ve ulusumuzun ihtiyacı olan rejimi “Başkanlık” değil “Cumhuriyet” olarak belirlemiştir.
1 Kasım 1922’de Saltanatı kaldırmış,24 Temmuz 1923’te Lozan’a imza atmış, 3 Mart 1924’te Eğitim Birliğini sağlamış, 30 Kasım 1925’te Tekke ve Zaviyeleri kapatmış, 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nı vermiş bu Cumhuriyet, tüm vatandaşlarına eşitlik ve adalet sağlamıştır. Ne ülkemizde ne de dünyada hiçbir ferdinin boynunu önüne eğdirmemiştir.
O dönemdeki nüfusumuzun çoğunluğunu oluşturan köylülerimizin çocuklarını, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şekilde eğitebilmek için bu toprakların gördüğü en iyi ve tek “proje” okulları olan “Köy Enstitülerini” 17 Nisan 1940’ta yine bu Cumhuriyet kurmuştur. 
Yoksul ailelerden gelip herkese eşit şartlarda sunulan parasız, laik ve çağdaş eğitim almış her vatandaşının, sosyal açıdan daha üst seviyelere gelebilmesi yine bu Cumhuriyet sayesinde mümkün olmuştur.
Hiçbir ferdini dinine, mezhebine, kökenine, ailesine ya da soyadına göre ayırmayan bu Cumhuriyet, herkesin inançlarına saygı duymuştur. 
Cumhuriyet “Yurtta Barış, Dünyada Barış” tır. Yani hem ülke içinde hem de komşularla sıfır sorundur. Cumhuriyet “Fikri Hür, Vicdanı Hür Bireylerdir” Yani birilerinin peçetesini yemeye can atan, her söylenilene inanan insan grubu değil; duyduğunu, gördüğünü sorgulayan, araştıran ve karşılaştıran bireylerdir. 
Cumhuriyet “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” dir. Yani egemenliği bir bireye, bir aileye ya da bir cemaate değil millete vermektir. 
Cumhuriyet “Ben Sporcunun Zeki, Çevik ve Ahlaklısını Severim”dir. Yani bayanların şort giydiği için tekmelenmesi değil şort giyerek ikinci kez dünya voleybol şampiyonu olmasıdır. Dopingsiz, torpilsiz başarıdır. 
Cumhuriyet “Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar”dır. Merhamettir. Cumhuriyet “Orduyu imha etmek için mutlaka subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır.”dır. Analizdir.Öngörüdür.Cephelerde edinilen tecrübedir. Değerleri korumak ve kandırılmamaktır. Bu da herkese nasip olmamaktadır. 
Cumhuriyet “Ne Mutlu Türküm Diyene”dir. 
Nice 93 yıllara.

Olcay DAL
Edirne Eğitim İŞ 
Şube Başkanı

Günün Diğer Haberleri