GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILANLARIN GÖREVE İADELERİ ZORUNLUDUR

Eğitim İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan açıklamada;"15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin sonrasında pek çok kamu kurumu ve MEB bünyesindeki çok sayıda kamu görevlisi FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında 657 sayılı Kanunun 137. Maddesi gereği görevden uzaklaştırılmış bulunmaktadır."denildi

SENDİKA - 2016-10-19 21:33:17

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin sonrasında pek çok kamu kurumu ve MEB bünyesindeki çok sayıda kamu görevlisi FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında 657 sayılı Kanunun 137. Maddesi gereği görevden uzaklaştırılmış bulunmaktadır.

Sonrasında ise bu görevden uzaklaştırılan kamu görevlilerinden bir kısmı yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu görevinden ihraç edilmiş, bir kısmı hakkında ise herhangi bir disiplin cezası ya da başkaca bir idari tasarruf uygulanmamıştır. Ancak görevlerine de henüz iade edilmemişlerdir.

Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 142. ve 145. maddeleri gereğince idari soruşturma kapsamında uygulanan görevden uzaklaştırma tedbiri en çok 3 ay süreyle uygulanabilmekte ve bu sürenin sonunda hakkında işlem yapılmayan kamu görevlilerinin görevlerine iadesi yasa gereği zorunludur. Buna uyulmaması halinde ise yine aynı Kanunun 139. maddesinde öngörülen cezai, mali ve hukuki yaptırımlara muhatap olunacağı bilinmelidir.

Bu nedenle 3 aylık süre gözetilerek hakkında herhangi bir tasarruf uygulanmayan kamu görevlilerinin görevlerine iadeleri zorunludur. Konuya ilişkin olarak Bakanlığa, Sendikamızca başvuruda bulunulmuştur. Ayrıca 3 aylık süresi dolanların da örnek dilekçelerini vermelerini öneriyoruz. 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Bakanlığa yazdığımız yazı

Örnek Dilekçe için tıklayınız

GÖREVİ                                                 :

ÜNVANI                                                  :

ADI VE SOYADI                                    :

DOĞUM YERİ VE TARİHİ                 : …….……. …./…/….

T.C.KİMLİK NO                                    :

KONU                                                     :Göreve iade işleminin tesisi hakkında.

……….VALİLİĞİNE

(Karar Vermeye Yetkili Makama Sunulmak Üzere)

……. Tarihi itibarı ile 657 sayılı Kanunun 137. Maddesi gereği kamu görevinden uzaklaştırılmış bulunmaktayım.

Bugüne kadar ise şahsım hakkında ise herhangi bir disiplin cezası ya da kamu görevinden ihraç edilmeye yönelik bir tasarruf söz konusu olmamıştır. Hakkımda herhangi bir adli soruşturma da söz konusu değildir.

Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 142. Ve 145. Maddeleri aynen;

Tedbirin kaldırılması:

Madde 142 – Soruşturma sonunda disiplin yüzünden memurluktan çıkarma veya cezai bir işlem uygulanmasına lüzum kalmıyan Devlet memurları için alınmış olan görevden uzaklaştırma tedbiri, 138 inci maddedeki yetkililerce (Müfettişler tarafından görevden uzaklaştırılanlar hakkında atamaya yetkili amirlerce) derhal kaldırılır. Görevden uzaklaştırma tedbirini kaldırmıyan görevli hakkında 139 uncu madde hükmü uygulanır.

Süre:

 Madde 145 – Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır. Bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili amir (Müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir) ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceliyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder.

şeklinde yer almış olup, buna göre idari soruşturma kapsamında uygulanan görevden uzaklaştırma tedbiri en çok 3 ay süreyle uygulanabilmekte ve bu sürenin sonunda hakkında işlem yapılmayan kamu görevlilerinin görevlerine iade edilmesi gerekmektedir.

Bu halde …… tarihinde görevden uzaklaştırılmam yönünde uygulanan tedbirin 3 aylık sürenin dolduğu göz önünde bulundurularak kaldırılması ile göreve iademin sağlanması ve görevden uzaklaştırıldığım tarihten itibaren söz konusu mali kayıplarımın tarafıma iade edilmesi hususunda gereğini arz ve talep ederim…/…./……

İSİM-İMZA

Günün Diğer Haberleri