-BUGÜN ONLARIN GÜNÜ: TÜRKİYE'DE YILDA 34 BİN KIZ ÇOCUĞU EVLENİYOR!

-CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün bir bayram değil, bir mücadele günü olduğunun farkındalığını yaratmak adına, kız çocuklarına barış ve güven içerisinde yaşayacakları bir gelecek sunmanın en önemli görev olması gerektiğini bildirdi.

ÇOCUK - 2016-10-11 18:59:13

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün bir bayram değil, bir mücadele günü olduğunun farkındalığını yaratmak adına, kız  çocuklarına barış ve güven içerisinde yaşayacakları bir gelecek sunmanın en önemli görev olması gerektiğini bildirdi.

Tekin, 11 Ekim "Dünya Kız Çocukları Günü" dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Gürsel Tekin Kendilerine ait hak ve özgürlükleri talep etme ve kullanma imkânına sahip olmayan özellikle kız çocuklarına gerek aileler, gerek toplum gerekse de siyasiler olarak herkesin sahip çıkması gerektiğine değinen CHP'li Tekin, "Toplumun tüm kesimleri hep birlikte el ele verip, kızlarımıza, çocuklarımıza hak ettikleri yaşayabilecekleri bir gelecek hazırlayalım ve 11 Ekim’in bir bayram değil, bir mücadele günü olduğunun farkında olarak, bu özel günde kız çocuklarının maruz kaldığı şiddet türlerine dikkat çekmek istedim" dedi. Tekin Türkiye'deki kız çocuklarının durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:

"UNESCO’ ya göre; Türkiye’de 7 milyonun üzerinde okumaz-yazmaz var ve bu rakamın çoğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor.     AB raporuna göre, Türkiye’de kız çocuklarının eğitimi terk etme oranı yüzde 39,9. Bu oran Avrupa’daki en yüksek oran. Evlilik nedeniyle okula gidemeyen çocukların yüzde 97,4’Ü kız çocukları 6 yaş grubundaki her 10 çocuktan 4’ü okul öncesi eğitim almadan ilkokula başlıyor. Türkiye genelinde liseye gitmeyen kız çocuklarının oranı yüzde 20.74. Adalet Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye’de 40 bin den fazla 'çocuğa taciz davası' açıldı. Her ay Adli Tıp kurumuna yaklaşık 650 çocuk cinsel istismarı vakası geliyor.     TÜİK’in yayımlamış olduğu İstatistiklerle göre geçtiğimiz yıl 16-17 yaş grubunda 36 bin 299 çocuk evliliği gerçekleşti. Bu evliliklerin 34 bini kız çocuğu. Türkiye genelinde ekonomik işlerde çalışan 6-14 yaş arası kız çocuklarının %75’i tarım, %16’sı sanayi, %16’sı hizmet sektöründe çalışıyor. 15-17 yaş arasındaki kız çocuklarının %73’ü ev işlerinde, %9’u ise ekonomik işlerde çalışıyor. Türkiye’de annesine verilen hapis cezası nedeniyle hapishanede büyüyen çocuk sayısı 200’ün üzerinde." (ANKA)
(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri