ÖZBAY:"LAİKLİĞE VE BİLİMSEL EĞİTİM İLKELERİNE AYKIRI"

Eğitim-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, bugün düzenlediği basın toplantısında,

SENDİKA - 2016-10-07 21:34:55

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilan edip kutladığı "Camiler Haftası" yurt genelinde pek çok okula dayatılıyor. Bu zorbalığın son örneği Denizli'de yaşandı. Hürriyet Ortaokulu öğrencileri, velilerine sorulmadan, herhangi bir izin kağıdı imzalatılmadan camiye götürüldü. Eğitim-İş Denizli Şubesi, bu dayatmaya tepki gösterdi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Ekim'in ilk haftasında ilan edip kutladığı" Camiler Haftası, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullara da dayatılamay devam ediyor. Denizli Pamukkale'deki Hürriyet Ortaokulu öğrencileri de, İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Erdoğan ve okul yöneticileri tarafından camiye götürüldü. Diyanet'in kutladığı haftayı benimseyerek "belirli gün ve haftalar" programına alan Milli Eğitim, velilere danışmadan ve herhangi bir belge imzalatmadan öğrencileri camiye götürdü. 

Eğitim-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, bugün düzenlediği basın toplantısında, bu dayatmayı eleştirdi.

"LAİKLİĞE VE BİLİMSEL EĞİTİM İLKELERİNE AYKIRI"

Yaşanan bu durumun anayasaya, devrim yasalarına, laiklik ilkesine ve bilimsel eğitime aykırı olduğunu savunan Kadem Özbay şunları söyledi:

"Anayasa ve yasalar açıkça çiğnenmiştir. Yapılan ‘cami ziyareti’ etkinliğinde öğrencilerimize kitapçık da dağıtılmıştır. Peki kitapçık içeriğinin öğrencilerimiz için uygun olup olmadığına kim karar vermiştir? Okullarımızda okutulacak tüm kitapların içerikleriyle ilgili kararı, uygunluğu vb incelemeleri Talim Terbiye Kurulu tarafından yapılmaktadır. Bu kitapçık hangi komisyondan geçmiştir? Daha geçen hafta MEB kaynak kitap kullanılmaması konusunda öğretmenleri ve idarecileri bir yazı ile uyarmıştır. Dağıtılan kitapçık da buna örnek gösterilebilir mi? Bahsi geçen kitapçık içeriğinin çocuk ve ergenlerin ruh sağlıklarına, bilişsel gelişimlerine, kişilik gelişimlerine ve vicdan gelişimlerine etkisi nedir? Bu etkinlik içerisinde bilimsel ve laik eğitimin gereği öğrencilerimizin kendisini özgür hissetmesi, her türlü inanca yansız ve eşitlik temelinde yaklaşması gerektiği vurgulanmış mıdır?"

"YASALARA AYKIRI GEZİ"

Yapılan bu etkinliğin pek çok yasayı ihlal ettiğini vurgulayan Kadem Özbay, şöyle konuştu:  

"Anayasa’nın 3 devrim yasasını koruyan 174. maddesi yok sayılmıştır. Ders saatleri içinde öğrenciler okuldan alınarak Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliği için camiye götürülmüş, Anayasa’nın 42. maddesi yok sayılmıştır. Aynı maddede değinilen 'Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır! hükümleri çiğnenmiştir. Anayasa’nın 24. maddesi olan din ve vicdan hürriyeti yok sayılmıştır. Aynı maddede değinilen, 'Kimse ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz" hükümleri yok sayılmıştır."

"PEDAGOJİYE DE AYKIRI"

Söz konusu cami gezisinin pedagojik ilkelere de aykırı olduğunu ifade eden Kadem Özbay, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

"Hürriyet Ortaokulu’nun yaptığı gezi öncesi, ğrencilere ve velilere bilgilendirme yapılmış mıdır? Velilere izin belgesi imzalatılmış mıdır? Veli izin kâğıtları var mıdır? Bu geziye bir velinin ya da bir öğrencinin katılmama seçeneği var mıdır? Yoksa zorunlu mu bırakılmışlardır?" 

Haber:Habersol

Günün Diğer Haberleri