EĞİTİMİŞ İZMİR 3 NO'LU ŞUBE'DEN ANDIMIZ'I OKUTMAYAN MÜDÜRE TEPKİ

Eğitim İş İzmir 3 Nolu Şube Yönetim Kurulu "Andımız'ı okutmayan müdüre tepki" amacıyla basın açıklaması yaptı

SENDİKA - 2016-09-27 20:53:59

26 Eylül Pazartesi günü Karşıyaka ilçemiz Erdoğan Kibarer Ortaokulu'nda basına da yansıyan talihsiz bir olay yaşandı. Adı geçen okulumuzda, bir grup öğrencimiz ''Andımızı'' okumak istemiş, okul müdürü ise bu durum karşısında çok gereksiz, sert ve bir eğitimciye yakıştıramadığımız cümlelerle tepki göstermiştir. Oysaki 21.01.2014 tarihli Danıştay 8.Dairesi; Milli Eğitim Bakanlığının ''öğrenci andı'' başlığını taşıyan ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 12.maddesinin,''Anayasaya, Uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğu, tercih hakkını kaldırdığı, yasal dayanağının bulunmadığını'' öne sürerek iptal istemine karşılık:

Anayasanın başlangıç kısmında ve 1739 sayılı yasada belirtilen amaçlar doğrultusunda, Türk Devletini ve Milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın öncüsü yapacak, yeni nesillerin yetiştirilmesinin, Milli Eğitimin temel amacı olduğuna, Anayasanın 66.Maddesinde ''Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür ''hükmüne yer verildiğine, yeni nesillerin 1739 sayılı yasada yer alan amaçlar doğrultusunda yetiştirilmesine'' atıf yaparak bakanlığın iptal isteminin reddine karar vermiştir.

Danıştay 8. dairesi, davacı M.E.B'in'' öğrenci andının bir ırkı esas aldığı, zorla okutulduğu'' iddialarına ,kararında şu şekilde cevap vermiştir.

''Türk kelimesi bir ırkın değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ne olursa olsun tüm vatandaşların bir araya gelerek oluşturdukları ve herkesi kapsayan ve kucaklayan milletin ortak adıdır. Nitekim Anayasa’mızda bu hususun vurgulanması bakımından, Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın TÜRK olduğunu'' belirtmiştir. Açıklanan nedenlerle davanın reddine oy birliği ile karar vermiştir.

Danıştay 8. dairesinin bu kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlk Öğretim kurumları yönetmeliğinin 12. maddesinde yer alan andımızın okunmasında yasa ve yönetmelikler açısından hiç bir kısıtlayıcı, durum söz konusu olmayıp okumak isteyen öğrencilerin engellemesi de yasal dayanağı olmayan bir eylemdir.

Bu nedenle İzmir Eğitim İş 3 No’lu Şube olarak öncelikle basına yansıyan bu olayla ilgili Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce gerekli incelemenin ivedilikle yapılmasını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da örnek karar oluşturması açısından bütün okullara bu konu ile ilgili yazı yazmasını talep ediyoruz.

Günün Diğer Haberleri