-KONUT KREDİLERİNDE BEKLENEN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

- BDDK konut kredilerine ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı. Düzenlemeyle, konut kredilerinde kredi tutarı konut değerinin yüzde 80’ini geçmeyecek, eski konut kredisi borçları talep edilmesi durumunda 72 ay olarak yeniden yapılandırılabilecek.

EKONOMİ - 2016-09-27 14:15:58

ANKARA (ANKA)- BDDK konut kredilerine ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı. Düzenlemeyle, konut kredilerinde kredi tutarı konut değerinin yüzde 80’ini geçmeyecek, eski konut kredisi borçları talep edilmesi durumunda 72 ay olarak yeniden yapılandırılabilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. Buna göre, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde, kredi tutarı konutun değerinin yüzde 80’ini geçemeyecek. Konutların değerlendirmeleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılacak.

-TÜKETİCİ KREDİLERİNİN VADESİ 48 AYI AŞAMAYACAK-

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, “Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684’üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler” hariç, tüketici kredilerinin vadesi kırk sekiz ayı aşamayacak.

-ESKİ KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILACAK-

Yönetmeliğin yayımlandığı bugünden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri ise, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi kırk sekiz ayla sınırlı olacak. (ANKA)

(HND/ORH)

Günün Diğer Haberleri