Eğitim İş Kocaeli Şubesi 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Başlangıcı Basın Açıklaması

Eğitim İş Kocaeli Şubesi 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Başlangıcı Basın Açıklaması düzenledi.Eğitim-İş olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bilimsel, laik, parasız ve demokratik eğitim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

SENDİKA - 2016-09-20 18:17:40

BASINA ve KAMUOYUNA

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı her zaman olduğundan çok daha fazla sorunlarla başlıyor.19 Eylül Pazartesi günü ( Bugün ) İlimizde 16.000 Öğretmen 300.000 kadar öğrenci eğitim öğretime başladı. Öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz.

2016-2017 eğitim öğretim yılında, eğitim sisteminin, eğitim ve bilim işgöreblerinin yıllardır birikerek artan sorunlarının daha da ağırlaşmasının yanı sıra, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamaları nedeniyle geçmiş yıllardan farklı bir durum da söz konusudur.

Gerek ülkenin içinde bulunduğu durum, gerekse bundan doğrudan etkilenen eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu çok sayıda sorunun varlığına rağmen eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek çocuklarımızın geleceği ile oynamaya devam etmektedir.

Kamu hizmetlerinin piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda dönüşümünün en önemli basamaklarından biri olan eğitimde yeniden yapılandırma ve muhafazakarlaştırma uygulamaları MEB tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öğrenci ve veli yine mağdur edilecektir.

672 sayılı KHK ile MEB bünyesinde olmak üzere, 600 den fazla öğretmen kamu görevinden ihraç edilmiştirHer türlü darbenin tereddütsüz karşısında olduğumuzu dile getirmiş, devletin içine sızan cemaat ve tarikatlar dahil tüm paralel yapıların, devletin tüm kılcal damarlarından kökünün kazınmasının zorunlu olduğunu vurgulamıştık.

Ancak siyasi iktidar, yürütülen soruşturmalarda beklenen hassasiyeti göstermemiş, hukukun evrensel ilkelerine riayet etmemiş, terör örgütüyle hiçbir bağlantısı olmadığı halde masum kamu görevlileri de görevlerinden alınmıştır. Görevden alınanlara savunma hakkı verilerek haksızlığa uğrayanların göreve dönmelerini istiyoruz.

Okulların açılmasına az bir süre kalmışken, var olan öğretmen açığı daha da artmıştır. Bu tabloya rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmen atamasından vazgeçmiş mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getirmiştir. Eğitim-İş, kamusal bir hak olan eğitimin niteliğini düşürecek sözleşmeli öğretmen uygulamasını yargıya taşımıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve altyapı sorunlarına rağmen 2016 yılı için 76 milyar TL olarak belirlenmiştir. OECD’nin “Eğitime Bir Bakış 2016” raprına göre, Türkiye’de tüm düzeylerde öğrenci başına düşen kamu harcamaları 2008-2013 yıllarında yüzde 63 artsa da OECD ülkeleri arasında sondan ikinci sırada olmaktan kurtulamamıştır. OECD ülkelerinde milli gelirin ortalama yüzde 6’sı eğitime ayrılırken, Türkiye milli gelirin yaklaşık yüzde 3,45’ine karşılık gelen bu bütçeyle eğitime en az pay ayıran ülkeler arasında yer almaktan kendini kurtaramamıştır. Öngörülen milli eğitim bütçesiyle parasız, nitelikli ve herkese eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi mümkün değildir.

Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların aşılması, eğitimin eşit, parasız ve kamusal niteliğinin arttırılması ile mümkün olur. Ülkemizin geleceğini oluşturacak yeni kuşaklar, değerler eğitimi adı altında verilen din eğitimiyle değil, akıl, bilim ve sanat ortamında verilen eğitim sistemiyle yetiştirilmelidir.

Eğitim-İş olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bilimsel, laik, parasız ve demokratik eğitim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Ülkemizin geleceğini oluşturacak yeni kuşakların, akıl, bilim ve sanat ortamında barış ve huzur içinde verilen bir eğitim sistemiyle yetiştirilmesi için her türlü dayatmanın karşısında olacağız.                                                                                     

Eğitim İş Kocaeli Şubesi Adına

                                                                                                                          Bilal ŞENER             

Günün Diğer Haberleri