BAŞARILI OKULLARA CEZA GİBİ YÖNETMELİK

Okullar Açılırken Yayınlanan Proje Okulları Yönetmeliği bu okullarda çalışan öğretmenlere tam bir travma yaşatmıştır.

SENDİKA - 2016-09-16 20:39:48

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

BAŞARILI OKULLARA CEZA GİBİ YÖNETMELİK.

      Okullar Açılırken Yayınlanan Proje Okulları Yönetmeliği bu okullarda çalışan öğretmenlere tam bir travma yaşatmıştır.

      Bilindiği üzere Türkiye genelinde köklü geleneğe sahip 44 Okul 2015 de proje okulu olarak ilan edilmişti. Bu seçilen okulla; kendi türünde başarı sıralamasıyla, mezunlar dernekleriyle, vakıflarıyla, yaptığı ulusal ve uluslar arası projeleriyle başarılı öğrencilerin olduğu okullardan seçilmektedir. Bu okullarda ölçü başarı temellidir. Akademik eğitime devam edebilecek başarılı öğrencilerin tercih ettiği okullardır.

     Özellikle Anadolu Lisesi türünde, Samsun Anadolu Lisesinin Türkiye genelinde ve de dünyada tanınmışlığı mezunlarının okullarına sahip çıkışıyla ayrı bir yer tutmaktadır. Bu okulun mezunları okulun tamamını kendi maddi imkânlarıyla yeniden onarımı yaptırmıştır. Eğitime yüzde yüz destek projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından örnek gösterilmiş bir okuldur. Bu okulun ve diğer okulların öğretmenleri de bu okullara seçilerek gelmiştir. Belirli alanlarda başarıları ya da sınav sonucu bu okullara atamışlardır. Bu yönetmeliğin geçici maddesiyle öğretmen kadroların tamamına yakınını görev süreleri sona erdirilmiştir. Hiç bir kriter ve seçme yapılmadan bu okullara öğretmen atamaya uygun yönetmelik 1 Eylül 2016 da yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Bu yönetmelik keyfi kadrolaşmaya açık bir yönetmeliktir. Bu okulların geleneklerini ve geçmiş ile kültürel bağlarını zayıflatacak hatta yok edecek bir uygulamadır. Eğitim bilimlerine ve bilimsel eğitim anlayışına uygun değildir.

   Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ve Sayın Samsun Milli Eğitim Müdürümüze buradan soruyoruz.

     Neden bu okuldaki öğretmenleri bir an önce okullarından ayırmak istiyorsunuz?

    Bu okulların yönetmeliği yayımlandığı tarihten yedi iş günü sonra, okullar eğitim öğretim yılına başlayacağı biliyordunuz. Öğretmenlerimizin yıllık planlarını hazırladığı, zümrelerini yaptığı bir seminer döneminde bu yapılanları doğru buluyor musunuz?

     Kaldı ki yönetmeliğin uygulaması ile ilgili ortada bir kılavuz dahi yok. Ayrıca bu kadar öğretmeni görevden aldığınızda bu okulların seçilme nedeni olan öğretmen ve öğrenciyi de yok sayıyorsunuz.

     Bu durumda 19 Eylül 2016 Pazartesi günü ders programını verdiğiniz öğretmenler derslerine girecektir. Ancak birçok öğretmenimiz 9 Eylül Cuma günü okuldan buruk bir şekilde kitaplarını almış ve dolaplarını boşaltarak, ayrılmıştır.

      Bu okullarda çalışan öğretmenlerimize yaşatılan bu belirsizliğin ortadan kaldırılması için; Sayın Milli Eğitim Bakanlığı yetkilerini ve Sayın Milli Eğitim Müdürlerimizi bir an önce açıklama yapmaya davet ediyorum.

    

 

        Bu arada biz öğretmenler olarak,  haklarımız saklı kalmak koşuluyla her okulda çalışmaya hazır olduğumuzu son olayda göstererek, tayin de istediğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Eğitim-İş Sendikası olarak, bu yönetmeliğin uygulamasının ivedilikle durdurulması için dava açmış bulunuyoruz.   16.09.2016

                                                                      Rüstem KARA

                                                           Eğitim İş Samsun Şube başkanı

 

 

Günün Diğer Haberleri