MEB İsmet Yılmaz'dan Açıklamalar

-Kapatılan okullara ilişkin Milli Eğitim Bakanı, “140 bine yakın öğrenci vardı, 60 bine yakını devlet okullarına geldi, 20 bine yakını diğer özel okullara gitti, 60 bine yakını da bekliyor” dedi.

EĞİTİM - 2016-08-17 19:38:24

ANKARA (ANKA)- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, alınacak 15 bin sözleşmeli öğretmene ilişkin, “KPSS'ye girecekler… Buranın arkasında şu geliyor: Ehliyet ve liyakata gerçekten önem veriyoruz. Biz zaten 1 kişi alacaksak bu 3 kişiyi mülakata çağırıyoruz” dedi. İyi bir öğretmenin nasıl olması gerektiğine ilişkin kriterlerini açıklayan Yılmaz, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması konusundaki bir soruya "Bir terör örgütü lideri köşe yazarı olabilir mi?" diye karşılık verdi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim Bakanı dün akşam Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi Ve Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

-“BİZ ZATEN 1 KİŞİ ALACAKSAK BU 3 KİŞİYİ MÜLAKATA ÇAĞIRIYORUZ”-

15 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı, şöyle dedi:

“Burada şartları nedir? KPSS'ye girecekler… Buranın arkasında şu geliyor: Ehliyet ve liyakata gerçekten önem veriyoruz, ehliyet ve liyakatlı olanları öğretmen kadrosuna kazandırmak istiyoruz. Diyelim ki 3 tane öğretmen alacağız, 5 kişi başvurdu; puanları 61, 62, 63 ve birisi de 10 ve 5. Biz ne 10'u alıyoruz, ne 5'i alıyoruz veya diyelim ki tam tersine, 60, 61, 62, 63 arasından seçiyoruz. Puanları 91, 92, 93, bir tanesi de 50. Biz zaten 1 kişi alacaksak bu 3 kişiyi mülakata çağırıyoruz. Şimdi, 93 alanı aldığımızda liyakatli olduğunu söyleyeceğiz ama 91 alanı atadığımızda liyakat ve ehliyete riayet edilmediğini söyleyeceksiniz, bu doğru değildir.

-“SERİ KATİLLER DE İŞTE, ÇOK İYİ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRİYOR”-

Peki, biz mülakatla neyi bekliyoruz, neyi amaçlıyoruz? Öğretmen rol modeldir biliyorsunuz öğrenciler için. Türkiye'nin geleceği gençlerimiz, öğrencilerimiz; ailenin de geleceği, kendi göz bebeği evlatları olduktan sonra aileler kendilerini unuturlar. Dolayısıyla, çok değerli varlıklarını teslim edeceği kimselerin sadece sınavda almış olduğu bir puanlama yeter mi? Yetmeyeceğini herkes biliyor. Pekâlâ, seri katiller de işte, çok iyi üniversiteyi bitiriyor, bitirdikten sonra belki yüksek puan da alıyor ama siz evladınızı buna teslim eder misiniz? Türkiye'nin geleceğini bunlara teslim eder misiniz? Etmezsiniz.

E, peki, ne isteniyor, ne aranıyor? Şimdi, bu kimselerde aranan şeylerde o da var, yine açıklanmış. Ne diyor? Kendisini ifade edebilir mi? Bir öğretmen öğrencilere rol model olacak. Anladığını anlatabiliyor mu? Beden dilini kullanabiliyor mu? İkna edici olabiliyor mu? Peki, anlatırken heyecanlanabiliyor mu? Liderlik rolü var mı? Bunları bilmek için bu mülakatı yapmanız lazım. Ha, ‘Mülakatın yanında başka psikoteknik hususlar, kriterler gerekiyor’ derseniz onu da söyleyin, onu da getirelim.”

-“YARGI KARARIYLA KAPATILDI”-

Kapatılan Özgür Gündem’e ilişkin soruya da Milli Eğitim Bakanı, “Bir yargı kararıyla kapatıldı. Tabii, basının özgür olması lazım, her fikrin özgürce ifade edilmesi lazım. Ancak, şunu da söylememiz lazım ama basın özgürlüğü hiçbir zaman terörü teşvik etmek de değildir; bir terör örgütünün lideri olduğu, yöneticisi olduğu kimsenin bir gazetede köşe yazarı olarak dahi yazması demek değildir” yanıtını verdi.

-“60 BİNE YAKINI DA BEKLİYOR”-

Kapatılan okullara ilişkin de Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Kapatılan okullardaki öğrenciler oraya para ödüyordu, şimdi devlet okullarına gelsinler parasız hepsine eğitim vereceğiz. 140 bine yakın öğrenci vardı, 60 bine yakını devlet okullarına geldi, 20 bine yakını diğer özel okullara gitti, 60 bine yakını da bekliyor. Dolayısıyla da, biz hiç kimsenin bu süreçten mağdur olmamasını isteriz ama öyle bir darbe sürecinden geçtik ki… O hâlde ne yapmamız lazım? En az zararla bu sıkıntılı süreci nasıl atlatırız da işte daha özgür, daha demokratik, hepimizin kabullenebileceği, sahip çıkabileceği bir sistemi oluşturabiliriz diye…” dedi. (ANKA)

(MG/ORH)

Günün Diğer Haberleri