-WSJ’DAN MİTİNG YORUMU: KENTİN SAHİLİNİ, KIRMIZI BEYAZ DALGALAR KAPLADI

-Wall Street Journal, İstanbul mitingini okuyucularına yansıttığı haberinde Türkiye’nin tarihinde ilk defa vatandaşların bir darbeyi önlemek için direnişe geçtiğine dikkat çekti.

DÜNYA - 2016-08-08 15:56:13

NEW YORK(ANKA) – İstanbul’da milyonlarca insanın katılımıyla gerçekleşen “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” ABD’nin önde gelen gazetelerinde de yankı buldu. Wall Street Journal,  “Pazar günü  kentin sahilini,  kırmızı ve beyaz Türk bayraklarından oluşan dalgalar kapladı” dediği haberinde,  “Türkiye’nin tarihinde ilk defa vatandaşların bir darbeyi önlemek için direnişe geçtiğine” de  dikkat çekti.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, İstanbul mitinginin 15 Temmuz darbe girişimini önlemeye yardımcı olan halkın başkaldırısını kutlamak için düzenlendiğini belirtirken, “Kilit siyasi rakipleri ve ülkenin en kıdemli generalinin katıldığı mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  kalabalığa  seslenirken Türkiye’nin,  düşmanlarını şaşırtarak 15 Temmuz darbe girişiminden daha güçlü, daha birleşik bir ülke olarak çıktığını söylediğini” yazdı.

WSJ, “Türkiye’nin tarihinde ilk defa, vatandaşların bir askeri darbeyi önlemek için direnişe geçtiğini” vurguladığı haberde Pazar mitingindeki HDP’nin yokluğununa değinirken “Kürt yanlısı siyasi partinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından marginalize edildiği” görüşünü dile getirdi.

Haberinde “Sayın Erdoğan ve diğer siyasi rakipleri birlikteliklerini kutlarken, Sayın Erdoğan’ın başarısız darbeye yanıtına ilişkin yaygın kaygı var” ifadesini de kullanan gazete, OHAL çerçevesinde “18 binden fazla kişinin komploya katıldıkları suçlamasıyla gözaltına alındığını veya tutuklandığını” yazdı.

-“ABD PEK BOYUN EĞECEĞİ GİBİ GÖRÜNMÜYOR”-

ABD’li gazete,  Türkiye’nin darbe girişimini organize etmekle suçladığı Fethullah Gülen’in ABD’den iadesini istediğini de anımsattıktan sonra  “ABD, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni gerginlikleri yaratan taleplerine pek boyun eğeceği gibi görünmüyor” yorumunu da yaptı.

Türkiye’de darbe girişiminin ardından alınan önlemlerin “Batılı liderler arasında kaygılara yol açtığını” da kaydeden gazete,  bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yenikapı mitingi sırasında Meclis’den geçmesi durumunda ölüm cezasını onaylayacağı yönündeki ifadeleri için, böyle bir gelişmenin “Türkiye’nin AB’ye katılma umutlarını baltalayabileceğini” yazdı. (ANKA)(CN/TA) 

Günün Diğer Haberleri