-EKONOMİ BAKANLIĞI: FETÖCÜ'LERE 5 MİLYAR DOLAR KAPTIRILMADI

- Ekonomi Bakanlığı, Yeni Avrupa İşadamları Konfederasyonuna üye, başka ülke kanunlarına tabi FETÖ'cü firmaların Bakanlığın Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) milyarlarca dolar desteklerinden yararlanmasının asla sözkonusu olmadığını bildirdi. Bakanlığın desteklerinin tamamının terörist FETÖ'cülere aktarıldığı gibi bir algı yaratılmasının FETÖ ile büyük mücadele eden Bakanlık ve ihracatçı birliklerine yapılan büyük bir haksızlık olduğu bildirildi.

EKONOMİ - 2016-08-06 23:05:06

ANKARA(ANKA) - Ekonomi Bakanlığı, Yeni Avrupa İşadamları Konfederasyonuna üye, başka ülke kanunlarına tabi FETÖ'cü firmaların Bakanlığın Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) milyarlarca dolar  desteklerinden yararlanmasının asla sözkonusu olmadığını bildirdi. Bakanlığın desteklerinin tamamının terörist FETÖ'cülere aktarıldığı gibi bir algı yaratılmasının FETÖ ile büyük mücadele eden Bakanlık ve ihracatçı birliklerine yapılan büyük bir haksızlık olduğu bildirildi.

Ekonomi Bakanlığı bugün Yeni Şafak gazetesinde yer alan bir haberde ve bazı internet sitelerinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisaklı olduğu belirtilen Yeni Avrupa İşadamları Konfederasyonu tarafından (UNITEE) Bakanlığın sağladığı teşviklerden hile yoluyla yıllık 1,5 milyar, toplamda ise 5 milyar dolarlık kesinti yapılarak Batılı siyasetçilere ve düşünce kuruluşlarına aktarıldığı haberlerinin yeraldığı hatırlatıldı. Haberlerde bu durumun Ekonomi Bakanlığı'na bildirilmesi nedeniyle para akışının kesileceğini anlayan FETÖ'cülerin fason şirketler kurduklarının ifade edildiğine de değinildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Bakanlığımızca İhracatta Devlet Yardımları kapsamında, yurtdışında bulunan birimlere ilişkin kira ve tanıtım giderleri, fuar, markalaşma destekleri, ticaret ve alım heyetleri, pazara giriş ve kobi destekleri ile kümelenme projeleri kapsamında verilen desteklerin finansmanı Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)’ten karşılanmaktadır.

Toplamda yaklaşık 10 bin firma söz konusu destek programlarından yararlanmakta olup, bu destekler 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanan Para-Kredi Koordinasyon Kurulu Kararları çerçevesinde Türk Ticaret Kanunu’na göre Türkiye’de kurulmuş olan şirketlerin yurtdışına yönelik tanıtım, fuar ve benzeri giderlerine destek olmak ve dolayısıyla ihracatımıza katkı vermek için, yine yurt içinde yerleşik şirketlerin hesabına ödenmektedir.

Türkiye’de kurulmamış, Türk Ticaret Kanunlarına tabi olmayan, başka ülke kanunlarına göre faaliyet gösteren firmaların Bakanlığımız desteklerinden yararlanması asla mümkün değildir.
 
Dolayısıyla haberde dile getirilen Yeni Avrupa İşadamları Konfederasyonuna üye, başka ülke kanunlarına tabi firmaların Bakanlığımızın desteklerinden yararlanması asla sözkonusu değildir.

DFİF’ten son 5 yıllık dönemde yapılan ödemeler incelendiğinde, 2012 yılında 675 milyon TL, 2013 yılında 939 milyon TL, 2014 yılında 994 milyon TL ve 2015 yılında 1,1 milyar TL’lik ödeme yukarıda bahsedilen faaliyetler için Türkiye’de yerleşik ihracatçılarımıza ihracatlarını artırmaları için ödenmiştir. 2016 yılında ise tahsis edilen 957 milyon TL’lik ödeneğin, 840 milyon TL’si kullandırılmıştır."

Ekonomi Bakanlığı, söz konusu haber sanki bakanlığın verdiği desteklerin tamamının adı geçen örgüte aktarıldığı gibi bir algı yaratıldığı belirtilerek, "Bu FETÖ terör örgütü ile büyük mücadele eden, Bakanlığımız ve ihracatçı birliklerine yapılan büyük bir haksızlıktır.
FETÖ Terör Örgütü ile en hassas ve etkili şekilde mücadele eden Bakanlığımızca bu terör örgütüne iltisaklı firmaların tespitine ve tespit edilen bu firmalara uygulanacak tedbir ve işlemlere ilişkin inceleme ve denetim faaliyetleri büyük bir hassasiyetle yürütülmektedir" denildi. (ANKA)
(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri