Bakan Avcı: İlla Kapatma Dedirtmeye Çalıştığınızın Farkındayım

Bakan Avcı: İlla Kapatma Dedirtmeye Çalıştığınızın Farkındayım

EĞİTİM - 2013-11-28 21:26:30

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazetecilerin dershanelerin kapatılmasıyla ilgili ısrarlı soruları üzerine, "İlla kapatma dedirtmeye çalıştığınızın farkındayım, ama yapmayın bunu. Meseleyi çarpıtmayın. Meselenin kamuoyu tarafından doğru algılanmasında büyük yarar var. Bu kurumların daha sonra dönüşeceği statüyü dejenere etmeyelim. Bu kurumlar dönüştükleri alanda çok güzel iş yapacaklar. Özel okul olanlar Milli Eğitim üzerinden de büyük bir yük alacaklar" dedi. ANKARA(ANKA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazetecilerin dershanelerin kapatılmasıyla ilgili ısrarlı soruları üzerine, "İlla kapatma dedirtmeye çalıştığınızın farkındayım, ama yapmayın bunu. Meseleyi çarpıtmayın. Meselenin kamuoyu tarafından doğru algılanmasında büyük yarar var. Bu kurumların daha sonra dönüşeceği statüyü dejenere etmeyelim. Bu kurumlar dönüştükleri alanda çok güzel iş yapacaklar. Özel okul olanlar Milli Eğitim üzerinden de büyük bir yük alacaklar" dedi.
Bakan Avcı, AK Parti Genel Merkezi'ndeki basına kapalı grup toplantısında dershane gelişmeleri hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, geçtiğimiz günlerde dershanelerle ilgili yapılan basın toplantısına bazı basın mensuplarının davet edilmediği iddialarına yanıt verirken, "Eğer biz bütün yayın organlarına 'Yarın bir basın toplantısı var' diye ilan etseydik ve sonra da toplantı uzadığı için veya toplantıya katılan arkadaşlar 'Biz böyle bir toplantıya katılmak istemiyoruz' deseydiler, o zaman biz üzerine çok spekülasyon yapılacak bir nedenle toplantıyı iptal etmiş durumuna düşerdik, onun için basın açıklaması yapacağımızı resmen ilan etmedik. Nitekim orada da bana ilk soruyu kim sordu? Samanyolu Televizyonu. Yani kendisine akreditasyon uygulandığını iddia eden kanallardan birinin temsilcisi ilk soruyu sordu. Oradaydı yani" şeklinde konuştu.

-İŞİN ASLINI ANLATAYIM-

Bakan Avcı, dershane tartışmalarına ilişkin Salı günü kapalı grup toplantısında vekilleri bilgilendirdiğini ancak sürenin yetmediği için bugün ayrıca bir toplantı yapılmasına gerek duyulduğunu belirtti.
"Salı günü vekiller ikna edilemediği" yönündeki basında çıkan haberlerin anımsatılması üzerine Bakan Avcı, "İşin aslını anlatayım" diyerek şunları kaydetti:
"Salı günü grup toplantısına mutlaka yetişmem lazımdı. 10'daki toplantıdan ben belki en geç 11.15'te gitmek zorunda kalacağım. Grup toplantısından sonra kapalı oturumla milletvekillerine bilgi vereceğim. Bu planlanmış ve ilan edilmiş bir şey. 11.15'te en geç gruba yetişmek zorundayım. Hatta ben yine biraz geç kaldım. O gün grup toplantısında yine bir ilave program vardı. Bize verilen bilgiye göre Sayın Başbakanın konuşmasının üzerine ben bilgi verecektim. Fakat belediye başkan adaylarının açıklanması süreci oldukça uzun sürdü ve kapalı oturumda bana da çok az vakit kaldı. Bu nedenle ben çok hızlı bir sunum yaptım ve arkasından sorular başladı. Bende bir kısmına cevap verebildim süreden dolayı. Bu yüzden bu toplantıya ya bu akşam ya da yarın devam edelim dedim. Grup yönetimi en uygun zaman Perşembe günü saat 11.00 olduğunu söyledi. Bence çok verimli, güzel bir toplantı oldu."

-"DÖNÜŞME KRİTERLERİMİZDE BİR ESNEKLİK SAĞLAYACAĞIMIZI ANLATTIK"-

Toplantıda "Özel okula dönüşme süreci nasıl işleyecek, açık lise veya dershaneci arkadaşların adlandırmasıyla akademik lise uygulaması nedir, nasıl uygulanacak hangi kriterler uygulanacak, etüt eğitim merkezleri nasıl işleyecek, gerçekten iddia edildiği gibi kapatılacak mı?" gibi konuların bir kere daha konuşulduğunu ifade eden Bakan Avcı, "Biz de bunları izah ettik. Dönüşme kriterlerimizde bir esneklik sağlayacağımızı, mevcut dershanelerin muhtemelen 5'te biri hatta daha azı bu kriterlerinde esnetilmesiyle özel okula dönüşme kabiliyetleri var bunu sağlamaya çalışıyoruz. Buna da onlar evet diyorlar. Özel okula dönüşemeyenler için geliştirdiğimiz açık lise veya akademik lisenin de nasıl olacağını ve içeriğini anlattık" diye konuştu.

-"HİÇ KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEK BİR GEÇİŞLE BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ"-

Ön sermayesi yetersiz kuruluşlarında var olduğuna dikkat çeken Avcı, "Ama bunların belli kira sözleşmeleri belli vaatlerle yapılmış anlaşmaları var. Onlara da diyoruz ki o zaman biz sizi de mağdur etmeyecek şekilde biz alırız onları halk eğitim merkezine çevirebiliriz. Etüt merkezi yapabiliriz. Hiç kimseyi mağdur etmeyecek bir geçişle Türkiye'nin bu sorununu çözeceğimizi arkadaşlarımıza anlattık" dedi.

-"ARSA TEŞVİKİ KREDİ KOLAYLIĞI GİBİ TEŞVİK ÇALIŞMALARI VAR"-

Bakan Nabi Acı dershanelerin özel okullara dönüşümüyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:
"Onlarla arsa teşviki, kredi kolaylığı belki vergi borçlarının yeniden yapılandırılması gibi pek çok kalemde çalışmalarımız var. Ama bunlar sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın karar verebileceği konular değil. Maliye Bakanlığı'nın da Kalkınma Bakanlığı'nın da enine boyuna artılarıyla eksileriyle konuşulması gereken konular var. Etüt merkezlerinde bir üst sınıfın sınavına hazırlama kursları verilemeyecek."

-"TÜRKİYE'YE MALİYETİ İYİ OLACAK"-

"Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nun gündeminde bu konuyu bekleyelim mi?" sorusuna Bakan Avcı, "Kurulumuza bir sunum yapacağız. Hazırladığımız bu şeyi bütün bu görüşlerle zenginleştiririz. Bakanlar Kurulu'na sunacağımız şeyleri onaylayalım bunu hemen tasarıya dönüştürelim derlerse biz hazırlığımızı yaparız. Maliye bakanlığı da bu konuda ne tür beklentilerle geleceğimizi biliyor. Onlarında hazırlıkları vardır. Dershanelerin kaçı özel okula dönüşecek bunları tam olarak bilmeden bir maliyet hesabı yapılamaz. Ama bunun Türkiye'ye maliyeti iyi olacak" yanıtını verdi.

-"MESELEYİ ÇARPITMAYIN"-

Gazetecilerin dershanelerin kapatılmasıyla ilgili sorusuna Avcı, "İlla kapatma dedirtmeye çalıştığınızın farkındayım, ama yapmayın bunu. Meseleyi çarpıtmayın. Meselenin kamuoyu tarafından doğru algılanmasında büyük yarar var. Bu kurumların daha sonra dönüşeceği statüyü dejenere etmeyelim. Bu kurumlar dönüştükleri alanda çok güzel iş yapacaklar. Özel okul olanlar Milli Eğitim üzerinden de büyük bir yük alacaklar" diye yanıt verdi.

-"OCAK AYINDAN İTİBAREN YENİ KAYIT ALINMAYACAK"-

Avcı, "Dershaneler hangi tarihten itibaren kayıt alamayacak bu netleşti mi?" sorusu üzerine şöyle dedi:
"Ocak ayından itibaren yeni kayıt alınmayacak. Orada dershane işletmecilerinin bir sorunu var. "Biz kayıt alırız, topladığımız paralarla bir sonraki yılı planlarız' diyorlar. Bu sorunu da nasıl çözeriz biz bunun üzerinde de çalışıyoruz. Açık liseye veya akademik liseye dönüşecekler için ne tür bir maliyet sağlanabilir. Bunların hepsini Bakanlar Kurulu toplantısında konuşma fırsatını buluruz."

-"'BEN HER ŞEYE RAĞMEN TAKVİYEYE İHTİYAÇ DUYUYORUM' DİYENLERE TAKVİYE DERSLER VERECEĞİZ"-

Özel etüt merkezleri ile ilgili, Doğu'da ve Güneydoğu'da açılmış bin 222 etüt merkezinin finasmanı Kalkınma Bakanlığı, kaymakamlık veya valilikler tarafından yapıldığını vurgulayan Avcı şöyle devam etti.
"Bunların büyük bir kısmının parasını devlet olarak biz veriyoruz, işletmeyi sivil toplum kuruluşları yapıyor. Bunlar ücretsiz. Bir de hiç kimseden izin almadan birileri özel etüt eğitim merkezi diye tabela asıyor ve ücreti karşılığında orada dershanecilik yapıyor. Bu dershanelere de ayıp. Bunlar vergi de vermiyor, güya gönüllü kuruluş gibi görünüyor, ama para alıyor. Bunları kapatıyoruz. Okuma salonları devam edecek. Anne babaların çocuklarını bıraktığı etüt merkezleri de devam edecek. Oraya da 12 yaş sınırı getireceğiz, kaçak olmasın diye. Bütün bunlar olurken 'Ben her şeye rağmen takviyeye ihtiyaç duyuyorum, akademik liseye gidemiyoruz' diyenler içinde biz halk eğitim kurslarında ve kendi okullarımızda takviye dersler vereceğiz."

-"BUGÜNKÜ SINAV TÜRKİYE GENELİNDE SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE UYGULANDI"-

Bugün yapılan 8. Sınıf Merkezi ortak sınavlarıyla ilgili ise Bakan Avcı şunları kaydetti:
"SBS'yi kaldırdık ve her dönemde bir yazılı sınavın merkezden gönderilen bir sınavla kendi okullarında yapılmasını sağlayan bir düzenleme yaptık. Bugün ilk günüydü. Çocuklar şimdi bu sınavlardan çıktı ve Türkiye genelinde sorunsuz bir şekilde uygulandı. Yarın da diğer derslerin yazılıları yapılacak. Sizden bir ricam var. Çocuklarımız yarın diğer derslerin sınavlarına girecekler. Bugün girdikleri sınavlarla ilgili çocukları meşgul edecek şekilde gündeme getirmezlerse iyi olur, çünkü çocuklarımız istiyoruz ki bugün evlerine gitsinler, dinlensinler, yarın yeniden sınava girsinler. Cuma bütün yazılılar bittikten sonra görsünler soruların cevabını. Çok olağanüstü bir sınav olmuş gibi bir havaya sokmayalım. Çocukları rahat bırakın, kaç doğru yaptı falan diye tartıştırmayın, yarın için dinlensinler çocuklar."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in öğretmen alımlarına ilişkin "Ya bütün memur alımları öğretmenler için kullanılır ya da vergiler arttırılır" şeklindeki açıklamalarının anımsatılması üzerine ise Bakan Nabi Avcı, "Zamanlama ile ilgili bir yanlış anlama olmuş olabilir. Onları Bakanlar Kurulu'nda görüşürüz. Orada bir sorun yok" karşılığını verdi. (ANKA)
(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri