-IMF RAPORU: SURİYE HÜKÜMETİ DEAŞ VE KÜRTLERDEN PETROL ALIYOR, DEAŞ BARAJININ BAKIMINI YAPIYOR

- Türkiye'de "DEAŞ'a ve ayrılıkçı Kürtlere karşı savaştığı" algısı bulunan Suriye hükümetinin DEAŞ ve Kürtlerden petrol aldığı, DEAŞ kontrolündeki bir barajın bakımını yaptığı değerlendirmesi IMF raporuna da yansıdı.

DÜNYA - 2016-07-12 12:51:21

ANKARA (ANKA) - Orhan Aysezen - Türkiye'de "DEAŞ'a ve ayrılıkçı Kürtlere karşı savaştığı" algısı oluşan Suriye hükümetinin DEAŞ ve Kürtlerden petrol aldığı, DEAŞ kontrolündeki bir barajın bakımını yaptığı değerlendirmesi IMF raporuna da yansıdı.

IMF uzmanlarının hazırladıkları, "Suriye'nin Çatışma Ekonomisi" başlıklı bir "Çalışma Raporu"nda Suriye hükümetinin DEAŞ ve ülkedeki Kürtlerle petrol satın alma anlaşması yaptığı iddialarına yer verildi. IMF "Çalışma Raporları"ndaki saptama ve değerlendirmelerin IMF için kurumsal bağlayıcılığı bulunmuyor.

Raporda "Haberler aynı zamanda Suriye hükümetinin, DEAŞ ya da Kürtlerle, rejim kontrolündeki alanlara su ve enerji gibi temel hizmetlerin temini yanında, Suriye hampetrolünü ve gazını almak için anlaşmaya vardığını belirtiyor" denildi. Kaynak olarak da Y. Sayigh'in Carnegie Endowment için yazdığı "The War Over Syria's Gas Fields" makalesi gösterildi. Raporda Türkiye'yi de ilgilendiren bölümler şöyle:

"-Özellikle Halep çevresindeki şirket ve girişimcilerin ülkeyi terkedip sermaye ve donanımlarını komşu ülkelere götürdüklerine yönelik söze dayalı kanıtlar var. Örneğin birçok Suriyeli küçük ve orta ölçekli girişim ve girişimcinin üretimlerini Türkiye'ye kaydırdıkları ve ürettikleri malları tekrar Suriye'ye sattıkları iddia ediliyor. 2014 yılında, Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı yeniden, 2012'deki 500 milyon dolarlık seviyesinden, kriz öncesindeki 1.8 milyar dolarlık düzeyine gelirken, Suriyeliler Türkiye'de yeni tescil edilen işlerin yüzde 26'sına sahipti.

-Kamu hizmetlerinin ülke genelindeki durumu değişken. Hükümetin bütçeye odaklandığı ve harcamaların büyük ölçüde eğitim,yol bakımı, gıda, yakıt, ilaç ve kamuda maaş ve emekli ücretlerine gittiği varsayılıyor.

-Hükümet belediye varlıklarının özel kişilerce işletebileceğini ilan etti. Haberler aynı zamanda Suriye hükümetinin, DEAŞ ya da Kürtlerle, rejim kontrolündeki alanlara su ve enerji gibi temel hizmetlerin temini yanında, Suriye hampetrolünü ve gazını almak için anlaşmaya vardığını belirtiyor. (Örneğin haberler hükümetin DEAŞ ile Rakka yakınlarındaki, DEAŞ'ın tuttuğu hükümetin teknik yardımıyla bakımının sağlandığı Fırat barajı hakkında bir anlaşmaya vardığını gösteriyor. Aynı zamanda DEAŞ'ın günde 30 ila 80 bin varil ham petrolü, Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye ile hükümete (Suriye) sattığına yönelik göstergeler var.

-Suriye finansal sistemindeki entegrasyon, finansal suç faaliyetleri ve terörizmin finansmanı riskinde belirtilen artışlar nedeniyle aşındı.

-Finansal Hareket Görev Gücü (FATF) DEAŞ'ın petrol ve petrol ürünlerinin, illegal istismarı, gasp ve banka soygunları dahil Suriye'deki suç faaliyetleri yoluyla para toplama yöntem ve kanallarını belirledi. Raporlar paranın DEAŞ parasının bir kısmının Suriye'de kontrol ettiği düzenlenmiş banka şubeleri ve para ve transfer hizmetleri ile hareket ettiğini gösteriyor."

IMF raporuna göre Suriye'de 250 bin kişi öldürüldü, 800 bin kişi yaralandı. 4.7 milyon kişi ülkeyi terkedip Türkiye dahil  komşulara sığındı. Avrupa'da 900 bin kişi siyasi sığınma talebinde bulundu. Ülke içinde ise hükümet denetimindeki çoğu kıyı bölgesine ya da Şam'a olmak üzere 7.6 milyon kişi yer değiştirdi. (ANKA)
(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri