-SAĞLIKTA CEPTEN HARCAMANIN ORANI ECEVİT DÖNEMİNE GÖRE DÜŞTÜ

-Sağlık Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği sağlık politikasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

SAĞLIK - 2016-07-09 23:41:02

ANKARA (ANKA)  - Sağlık Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Yıllara Göre Cepten Yapılan Sağlık Harcamalarının Toplam Sağlık Harcamaları İçindeki Oranının 2002 yılında yüzde 19,8 olduğunu, 2012 yılında ise yüzde 15'e düştüğünü, 2013 yılında 16,8 olan oranın 2014 yılında yüzde 17,8 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Sağlık Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği sağlık politikasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Tanrıkulu’nun 2010-2015 yılları itibariyle sağlık giderleri devlet tarafından karşılanan vatandaş sayısı ve ne kadar tutarda ödeme yapıldığı sorusuna Müezzinoğlu, 2012 yılı itibari ile tüm vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı, sağlık giderleri karşılanan vatandaş bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda bulunduğu cevabını verdi.

-2012’DE KİŞİ BAŞI SAĞLIK HARCAMASI 157 TL-

“Türkiye'de 2010-2015 yılları itibariyle bir ailenin aylık sağlık gideri ne kadardır?” sorusuna da Müezzinoğlu, şu yanıtı verdi:

“Vatandaşın sağlık hizmeti için yapmış olduğu cepten ödemelere bakıldığında zaman içerisinde dalgalanmalar görülse de kayda değer bir artış olmamıştır. Kişi başı cepten sağlık harcama miktarı reel olarak 2002 yılında 143 TL iken 2012 yılında bu rakam 157 TL olmuştur. Sağlık hizmet kalitesindeki artış, GSYH içerisinde sağlığa ayrılan pay dikkate alındığında kişilerin cepten ödemelerindeki artışın yok denecek kadar az olduğu görülmektedir. TÜİK verilerine göre Yıllara Göre Cepten Yapılan Sağlık Harcamalarının Toplam Sağlık Harcamaları İçindeki Oranı; 2002 yılında yüzde 19,8 olup, 2012 yılında yüzde 15'e düşmüştür. 2013 yılında 16,8 olan oran 2014 yılında yüzde 17,8 olarak gerçekleşmiştir.”

-MUAYENE KATILIM PAYI 5 TL-

Müezzinoğlu, Türkiye'de 2010-2015 yılları itibariyle vatandaştan alınan katkı ve katılım payı tutarının ne kadar olduğu sorusuna şu yanıtı verdi:

“Muayeneler için, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 TL, özel sağlık hizmeti sunucularında 12 TL, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 oranında, ayrıca her bir reçete için; 3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL, vücut dışı protez ve ortezlerden, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, protez veya ortezin alındığı tarihteki brüt asgarî ücretin yüzde 75'ini geçmeyecek şekilde kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10, diğer kişiler için yüzde 20 oranında, yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında olmak üzere katılım payı alınır.”

-“KANSER HASTALARININ İLAÇLARININ TAMAMI KARŞILANIYOR”-

Kanser, diyaliz hastalarının ve diğer hastalık geçiren vatandaşlara sağlık hizmetlerinin üniversite hastaneleri, Bakanlığa bağlı sağlık hizmeti sunucuları ve özel sağlık hizmeti sunucularınca verildiğini belirten Müezzinoğlu, bu sağlık kurumlarının verdiği hizmetlerin geri ödemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapıldığını ifade etti. Müezzinoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği'nde kapsamındaki sağlık hizmetleri ve sağlık raporu bulunması şartıyla sıralanan ilaçların tamamının karşılandığını vurguladı. (ANKA)

(TA/ORH)

Günün Diğer Haberleri