-MEHMET ŞİMŞEK’TEN YASAL TAKİBE DÜŞEN BİREYSEL KREDİ YANITI

– Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Haziran 2015 itibarıyla Avrupa Birliğinin bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranının yüzde 5,l' olarak gerçekleştiğini, aynı dönem itibarıyla yüzde 3,8 olan Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.

EKONOMİ - 2016-07-07 11:46:48

ANKARA (ANKA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Haziran 2015 itibarıyla Avrupa Birliği'nin bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranının yüzde 5,1 olarak gerçekleştiğini, aynı dönem itibarıyla yüzde 3,8 olan Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 2015 yılında yasal takibe düşen bireysel kredi sayılarına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Şimşek, Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre; anaparanın, faizin veya her ikisinin tahsilinin vadesinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren 90 günden fazla gecikmesi durumunda alacağın ilgili banka tarafından takip hesaplarına intikal ettirildiğini anımsattı.

Bankaların söz konusu takipteki alacaklarla ilgili sayılan verilerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuyla (BDDK) düzenli olarak paylaşıldığını belirten Şimşek, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin bireysel kredi olarak sınıflandırdığı krediler BDDK tarafından tüketici kredisi olarak sınıflandırılmakta olup, konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerini içermekte, bireysel kredi kartlarını içermemektedir. Bu çerçevede, bankacılık sektörünün tüketici kredileri akım takibe dönüşüm oranı (yıllık) Aralık 2014'te 2,5 iken Aralık 2015 itibarıyla 2,4 düzeyinde gerçekleşmiştir” dedi. Şimşek, Haziran 2015 itibarıyla Avrupa Birliğinin bireysel kredilerin (tüketici kredileri ve kredi kartları) takibe dönüşüm oranı yüzde 5,1 olarak gerçekleştiğini, aynı dönem itibarıyla yüzde 3,8 olan Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ifade etti. (ANKA)

(YE/ORH) 

Günün Diğer Haberleri