-BAŞBAKAN YILDIRIM: AB İNGİLTERE KARARINI İYİ OKUMALI

- Başbakan Binali Yıldırım İngiltere'nin küçük bir oy yüzdesiyle AB'den ayrılma kararını değerlendirirken, "Biz birliğin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. Bu Avrupa'nın barışı için bölgenin istikrarı için önemli bir konudur. Ancak bu konuda AB'nin kendini diğer bölge ülkelerinden soyutlayan bir anlayışı terketmesi gerekir, daha kucaklayıcı bir vizyon, bir gelecek anlayışında olmalıdır.

DÜNYA - 2016-06-24 22:55:08

-Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere'nin AB'den çıkış kararını, partisinin MYK-MKYK toplantısı öncesinde bir soru üzerine değerlendirdi.
-Başbakan Yıldırım: "Kampanya esnasında Sayın Cameron, İngiltere'nin birlikte kalması için kampanyasını türkiye üzerine oturtmasına rağmen, türkiye üzerinde bazı acayip, garayip laflar etmesine rağmen, İngiliz seçmeni, bu sözlere itibar etmemiş, Türkiye hakkındaki düşüncelerinin doğru olmadığını da bu kampanyayla sayın Cameron'a bildirmiştir. Türkiye'ye vade biçen Cameron'a, İngiliz halkı tarih vermiştir, vade biçmiştir, böyle bir pratik sonucu vardır."
 

ANKARA (ANKA) - Başbakan Binali Yıldırım İngiltere'nin küçük bir oy yüzdesiyle AB'den ayrılma kararını değerlendirirken, "Biz birliğin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. Bu Avrupa'nın barışı için bölgenin istikrarı için önemli bir konudur. Ancak bu konuda AB'nin kendini diğer bölge ülkelerinden soyutlayan bir anlayışı terketmesi gerekir, daha kucaklayıcı bir vizyon, bir gelecek anlayışında olmalıdır. Kısacası İngiliz seçmenin kaygılarını iyi okuması, birliğin gelecekteki, durumu hakkında da önemli sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Başbakan Yıldırım, AK Parti MYK-MKYK toplantısı öncesi AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin İngiltere'nin AB'den çıkış kararını nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bir referandum oldu bu referandumun konusu İngiltere'nin AB üyeliğine devam etmesi veya etmemesi.  İngiltere seçmeni birlikten ayrılma yönünde bir irade ortaya koydu. Dolayısıyla aldıkları bu karar İngiltere halkı için ümid ederim doğru ve hayırlı bir karardır. Bizim bunun üzerine söz söylememiz çok bir anlam ifade etmez. Ama bu kararın asıl muhatabı olan AB, bu gelişmeyi çok iyi okumalı ve gelecek vizyonunu tekrar gözden geçirmelidir, kapsayıcılığını kuşatıcılığını... Demek ki bütün üyeleri içine alacak şekilde ideal bir noktada olmadığı anlaşılıyor, burada bir memnuniyetsizlik sözkonusu olduğu bu referandumla ortaya çıkmış oluyor. Yıllardan beri Türkiye AB yolunda çalışan ve gayret eden bir ülke.

Bu ve buna benzer gözlemlerimizi ve tespitlerimizi de biz çeşitli vesilelerle birliğin çeşitli karar mercileriyle paylaştık. Biz birliğin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. Bu Avrupa'nın barışı için bölgenin istikrarı için önemli bir konudur. Ancak bu konuda AB kendini diğer bölge ülkelerinden soyutlayan bir anlayışı terketmesi gerekir, daha kucaklayıcı bir vizyon, bir gelecek anlayışında olmalıdır.

Kısacası İngiliz seçmenin kaygılarını iyi okuması, birliğin gelecekteki, durumu hakkında da önemli sonuçlar doğuracaktır diyorum. Kampanya esnasında Sayın Cameron, İngiltere'nin birlikte kalması için kampanyasını türkiye üzerine oturtmasına rağmen, Türkiye üzerinde bazı acayip, garayip laflar etmesine rağmen, İngiliz seçmeni, bu sözlere itibar etmemiş, Türkiye hakkındaki düşüncelerinin doğru olmadığını da bu kampanyayla sayın Cameron'a bildirmiştir. Türkiye'ye vade biçen Cameron'a, İngiliz halkı tarih vermiştir, vade biçmiştir, böyle bir pratik sonucu vardır."

-“ÜYELİK KARARI VERİLMESİ AŞASINDA, BU KARARI TÜRK MİLLET VERİR”-

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “AB müzakerelerini referanduma götürebiliriz” açıklamasının sorulması üzerine, “Gayet tabi, Türkiye’nin birliğe tam üyelik müzakere süreci tamamlandıktan ve üyelik kararı verilmesi aşamasında, bu kararı Türk Millet verir. Bundan doğal bir şey yok. Biz gerekli çalışmaları yaparız, hazırlıkları tamamlarız. O gün geldiğinde nihai kararı verecek olan millettir çünkü milletin geleceğini ilgilendiren bir konudur” dedi.

-“KILIÇDAROĞLU İSTİHAREYE Mİ YATMIŞ?”-

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı MHP’li milletvekillerinin AK Parti’ye transfer edilebileceği yönündeki iddiasının anımsatılması üzerine de, “Sayın Kılıçdaroğlu istihareye mi yatmış?” diye sordu. AK Parti’nin önemli ilkelerinden birinin de diğer partilerin iç meseleleriyle ilgilenmemek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bunu etik bulmaz, doğru bulmaz. MHP’nin bir süreden beri kendi iç siyasi sorunu olduğu bilenen bir gerçek. Ama biz inanıyoruz ki MHP’nin de köklü bir geleneği var, bu sorunlardan bir an önce sıyrılacak ve ülkenin geleceği, milletin istiklali için o güzel fikirlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek” diye konuştu.

-“TERÖRE AÇIK SEÇİK DESTEĞİ ORTADA OLAN HİÇBİR KURUM VE KİŞİYE MÜSAMAHA İLE BAKAMAYIZ”-

Başbakan Binali Yıldırım, belediyelerle ilgili düzenlenmenin ne zaman Meclise geleceği konusunda ise, şöyle konuştu:

“Milletimiz şunu çok iyi bilsin teröre açık seçik desteği ortada olan hiçbir kurum ve kişiye müsamaha ile bakamayız. Şehit kanlarımızla sahip olduğumuz bu vatanın tek karış toprağına göz dikenlere asla ve asla hiçbir müsamaha gösterilmez. Bunların sıfatı, konumu ne olursa olsun yaptıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir.” (ANKA)
(GO/ORH)

Günün Diğer Haberleri