-ANADOLU SAĞLIK-SEN: SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR

-Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını ve çözülemeyen sorunlar nedeniyle yorgun düştüklerini belirterek, amaçlarının sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek olduğunu ifade etti.

SAĞLIK - 2016-06-21 16:12:05

ANKARA (ANKA) - Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını ve çözülemeyen sorunlar nedeniyle yorgun düştüklerini belirterek, amaçlarının sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek olduğunu ifade etti.

Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını ifade ettiği yazılı bir açıklama yayımladı. Sağlık çalışanlarından çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Taşkın, çalışanların dayanamayacak hale geldiklerini, görevi başında ölmelerinin de bu tükenmişliğin ve yorgunluğun sonucu olduğunu ifade etti. Taşkın, açıklamasına şöyle devam etti:

-“SAĞLIK ÇALIŞANLARI BEDENEN VE RUHEN YORGUN”-

“Sağlık çalışanları hem bedenen yorgun, hem de iş ve işyeri sorunları nedeniyle ruhen yorgun. Personel yetersizliği nedeniyle iş yükü ve iş yoğunluğu artıyor. Bu itibarla gece gündüz dinlenmeden çalışıyorlar. Bu da sağlıkçıyı yorgun düşürüyor ve enerjisini tüketiyor. Yaşanan haksızlıklar, sağlık çalışanlarının karamsarlığına ve ümitsizliğine neden oluyor.”

Sağlık çalışanlarının, hastalardan, hasta yakınlarından ve idarecilerden baskı gördüğünü ifade eden Taşkın, sendikanın sadece üyelerinin hak ve hukukunu korumak için mücadele etmediğini vurguladı. Ancak yetkili sendikanın sağlık çalışanları arasında ayrım yaptığını dile getiren Taşkın, şu ifadeleri kullandı:

“Psikolojik baskıya maruz kalan sağlık çalışanları arasında memnuniyetsizlik hat safhada. Sağlık teşkilatlarında adeta torpil enflasyonu yaşanıyor. İdarecilerin inisiyatifi ile torpili olan kişiler yüksek döner alıyor, rahat birimlerde çalıştırılıyorlar. Torpilli personel, iyi çalışmış gösterilerek döner sermayeden yüzde 20, ayrıca ihâle komisyonlarında görevlendirilmek suretiyle yüzde 10, organ nakli komisyonunda yüzde 20, mal muayene komisyonunda yüzde 5 döner sermaye katkı payı alıyor.”

-“YASAL HAK OLAN YILLIK İZİNLER PEK ÇOK HASTANEDE TAM OLARAK UYGULANMIYOR”-

Taşkın, açıklamasında ayrıca sağlık çalışanlarının idarenin personel yetersizliği gerekçe göstermesiyle yıllık izinlerini kullanamadığına değinerek şunları ekledi:

“Gece gündüz özveriyle çalışan sağlıkçılar yılda bir defa ailesiyle birlikte tatil yaparak günlük hayatın yoğun, yorucu stresli hayatından kurtularak dinlenmek, moral bulmak ve hayatın zorluklarına karşı motive olmak için aylar öncesinden yaptığı tatil planlarını gerçekleştiremiyor! Yıllık izin istediği zaman idare tarafından personel yetersizliği gerekçe olarak karşısına çıkıyor. İdare, çalışanların hangi dönemlerde yoğun olarak yıllık izin kullandığını bilmek zorundadır. Buna göre gerekli tedbirleri de zamanında almak, böylece hem sağlık çalışanlarını hem de sağlık hizmeti alan vatandaşların mağdur olmalarını önlemek zorundadır.

Sağlık çalışanlarının yasal hakkı olan yıllık izinler, pek çok hastanede tam olarak uygulanmıyor. Yıllık izinler parçalara bölünerek veriliyor. Personel yetersizliği bahane edilmektedir. Sağlık teşkilatlarındaki ücret dengesizliği iş barışını bozacak hâle geldi.” (ANKA)

(TA/ORH)

Günün Diğer Haberleri