-VOA’YA GÖRE, SARRAF DAHA AZ CEZA İÇİN BİLDİKLERİNİ AÇIKLAYABİLİR

-ABD’de İran’a uygulanan ambargoyu delme, bankacılık sahteciliği ve kara para aklama gibi ağır suçlamalarla tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’ın, 50 milyon dolarlık kefalet talebinin reddedilmesinin ardından, New York’ta başlayacak mahkeme süreciyle ilgili takvim yarın yapılacak duruşmada belirlenecek.

DÜNYA - 2016-06-19 16:31:46

NEW YORK (ANKA) – ABD’de İran’a uygulanan ambargoyu delme, bankacılık sahteciliği ve kara para aklama gibi ağır suçlamalarla tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’ın, 50 milyon dolarlık kefalet talebinin reddedilmesinin ardından, New York’ta başlayacak mahkeme süreciyle ilgili takvim yarın yapılacak duruşmada belirlenecek.

Sarraf için artık “çember darıldı” diye düşünen hukukçulara göre, Sarraf bir süre sonra tüm suçlamaları kabul edip savcılıkla uzlaşmaya gidebilir. Uzlaşma olursa cezada büyük indirime gidilebilir.

Amerika’nın Sesi, (VOA) mahkeme süreciyle ilgili takvimin yarın yapılacak duruşmada belirleneceğini duyururken, Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman’ın bundan sonraki dava sürecinde nasıl bir strateji izleyeceğinin ise bilinmediğini belirtti. “Hukukçulara göre Sarraf bir süre sonra tüm suçlamaları kabul edip savcılıkla uzlaşmaya gidebilir. Uzlaşma olursa Sarraf’ın cezasında büyük bir oranda indirime gidilebilir” diyen VOA’ya göre, Sarraf için diğer bir seçenek ise “suçsuz olduğu” iddiasını koruyup mahkeme sürecinde suçsuzluğunu jüriye ispat etmek olabilir.

-“BİLDİKLERİNİ ANLATIRSA AZ BİR CEZA ALABİLİR”-

VOA’ya konuşan, New York Barosu üyesi ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi akredite avukatı Cahit Akbulut, Sarraf için artık “çemberin daraldığı” görüşünde. Akbulut, Sarraf davasına bakan New York Güney Bölgesi Hakimi Richard Berman’ın, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmasına güçlü bir şekilde karşı çıkarak talebi reddetmesini, Sarraf ve avukatı Brafman’ın, çok zor bir süreç içerisine girdiklerinin işareti olarak yorumluyor. 

Sarraf’ın, işbirliklerini ve bildiklerini anlatırsa daha az bir cezayla kurtulabileceğini ifade eden Akbulut, ”Sarraf, daha az bir ceza almak için işbirliklerini açıklayabilir” şeklinde konuştu. Akbulut, “Burada ilk golü atmak önemli. İlk golü atan maçın sonucuna daha büyük bir avantajla girer. Kefalet davasında da bu oldu. Başsavcı Bharara, bir adım öne geçti. Sarraf’ın burada hangi şartlarda çıkacağı önemli değil, önemli olan Sarraf’ın kendisini kurtarmak adına Türkiye’yi de ilgilendiren ne tür deliller sunacağı. Buna bakmak lazım” dedi.

-“SAVCILIĞIN ELİNDE MUHTEMELEN ÇOK DELİL VAR”-

Yargıç Berman’ın, kefalet kararında davanın aslıyla ilgili bir karar vermemiş olsa da eldeki delillerin çok kuvvetli olduğuna işaret edip “Bu yüzden bırakmadık” dediğine işaret eden Akbulut, savcılığın elinde “muhtemelen FBI’ın hazırladığı çok delilin olduğunu” da söyledi. 

-DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?-

Haberde, dava sürecinin bundan sonra daha farklı işleyeceği şu sözlerle anlatılıyor:

“Davanın aslına geçildikten sonra çok farklı deliller sunulmaya başlanacak. Bu demek değil ki savcılık makamı dava sonucunda aynı şekilde olumlu bir sonuç alacak. Davanın karar aşamasına gelindiğinde ise bir jüri heyeti oluşturulacak. Son kararı jüri verecek.” (ANKA)

(CN/GO)

Günün Diğer Haberleri