- 'AMERİKA'NIN SESİ'NE KONUŞTU: PROF. ÖZBUDUN ‘YARGI TASARISI HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI’ DEDİ

-VOA’ya konuşan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, yargı tasarısı için “hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı prensiplerine kesin olarak aykırıdır” eleştirisinde bulundu. Tasarıyla iki yüksek mahkemenin “kontrol” altına alınmasının amaçlandığını söyleyen Özbudun, tasarının yasalaştığı takdirde Anayasa Mahkemesi’nce iptal edileceğini düşünüyor.

DÜNYA - 2016-06-15 17:21:15

WASHİNGTON(ANKA) –  TBMM’e sunulan, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirmeyi amaçladığı belirtilen yasa tasarısı,  ABD medyasında da “Yargı için tasarı mı tasarım mı?” gibi sorulara yol açtı. Bu konuyu irdeleyen Amerika’nın Sesi’ne (VOA)  konuşan Prof. Dr. Ergun Özbudun da, tasarı için “Hukuk devleti ilkesine aykırı” nitelemesini yaptı.  

VOA,  “Yargı için tasarı mı tasarım mı?” başlığı ile verdiği geniş haberinde “AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu yasa tasarısı, mevcut hakimleri görevinden almayı hedefleyen hükümleriyle - uzmanların da dikkatini çektiği üzere - bir tasarıdan çok Türkiye’deki yargı sistemi üzerinde yeni ‘tasarım’ olduğu izlenimi ortaya koyuyor” görüşünü öne sürdü.

Bu arada,  tasarıyı VOA’ya değerlendiren anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun da,  tasarıyı kesinlikle Anayasa’ya ve “hukuk devleti ilkesine aykırı” bulduğunu belirtirken “Hakimlik teminatı, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Hakimlik teminatı da, hakimlerin kanunda belirtilen durumlar dışında emeklilik yaşına kadar görevlerinde kalmalarını gerektirir” dedi. Özbudun şu görüşleri dile getirdi:

“Burada iki yüksek mahkemedeki bütün hakimler görevlerinden alınıyor. Bir kısmı emekliye sevk edilmeden daha alt seviyedeki mahkemelere atanıyor. Bir hakimin şahsi kusuru olmaksızın daha aşağı mertebedeki bir mahkemeye tayini, bir cezadır. Dolayısıyla hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı prensiplerine kesin olarak aykırıdır”.

Prof. Dr. Özbudun,  tasarının yasalaştığı takdirde Anayasa Mahkemesi’nin iptal edeceğini düşündüğünü de söyledi.  Sayısal azaltmaya isteğe bağlı ve zaman içerisinde Yargıtay ve Danıştay üyeleri emekli oldukça azaltmaya gidilebileceğini de belirten  Özbudun, tasarıyla iki yüksek mahkemenin “kontrol” altına alınmasının amaçlandığı eleştirisinde de bulundu. (ANKA)(CN/ORH) 

Günün Diğer Haberleri