-CHP’Lİ TÜRKMEN: TERÖRE KARŞI GÜBRE YASAĞI ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMESİN

-CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübre satışının yasaklanmasıyla ilgili, “Söz konusu gübrenin yasaklanmasıyla terörle mücadelede bir sonuç alınacaksa yasaklansın ancak bu yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için ek tedbirler alınmalı” dedi.

EKONOMİ - 2016-06-14 15:33:41

ANKARA (ANKA) - CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübre satışının yasaklanmasıyla ilgili, “Söz konusu gübrenin yasaklanmasıyla terörle mücadelede bir sonuç alınacaksa yasaklansın ancak bu yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için ek tedbirler alınmalı” dedi.

Türkmen yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübrenin satışının yasaklanma kararının üretici, çiftçi ve esnafın tepkisine neden olduğunu ifade etti. Gübre yasağının ürün rekoltesini düşüreceğini belirterek, kararın, üretici ve çiftçiye ek maliyetler getirdiğini, esnafı da ekonomik darboğaza soktuğunu belirten Türkmen, üretici ve esnafın mağdur olmaması için ek desteğin gerektiğini söyledi.

-“PAMUKTA YÜZDE YÜZ ZARARA NEDEN OLUR”-

Çiftçilerin yüzde 80’ninin yasaklanan gübreyi kullandığına dikkat çeken Türkmen, şöyle devam etti:

“Çiftçinin bu gübrenin yerine kullanmak zorunda kalacağı diğer gübreler arasında yüzde 70’e varan fiyat farkı olmasının yanında, her ürüne diğer gübreleri kullanma şansı da bulunmamaktadır. Adana’da ve Çukurova bölgemizde önümüzdeki günlerde pamuk üreticileri ikinci ürün ekimlerine başlayacaklar ve bunun için yüzde 33 nitratlı gübreyi mutlaka kullanmaları gerekmektedir. Bu durum pamukta yüzde yüz zarar yaşanmasına neden olacaktır. Maalesef ki terör ülkede tırmanarak devam ediyor. Elbette terörle mücadelede gereken tedbirler alınmalı, eğer söz konusu gübrenin yasaklanmasıyla terörle mücadelede bir sonuç alınacaksa yasaklansın. Ancak bu yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için ek tedbirler alınmalı, ek desteklerle, üretici ve esnafın zararı karşılanmalıdır.”

-BAŞBAKAN YILDIRIM’A SORDU: “EK MALİYETİ KARŞILAYACAK MISINIZ?”-

Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi de veren Türkmen, şu soruların yanıtını istedi:

“Bu gübreyi kullanamadığı için rekolte kaybı yaşayacak ve zarar edecek üretici ve çiftçinin bu zararını karşılamayı, üretici ve çiftçiye alternatif gübre desteği vermeyi düşünüyor musunuz?

Yasaklanan gübrenin yerine daha pahalı farklı gübre kullanmak zorunda kalacak olan üretici ve çiftçinin bu ek maliyetini karşılayacak mısınız? Bu konuda bir planlamanız var mı?

Deposunda bulunan ve yasaklama kararı nedeniyle gübreyi satamayan esnafın ekonomik kayıplarını nasıl gidereceksiniz? Bu konuda bir çalışmanız var mı?

Hükümetinizin söz konusunu gübre satısını yasaklayarak terörle mücadelede başarı elde edeceğinden emin misiniz? Yine patlayıcılarda kullanılan tüp-gaz ve demir bilye satışlarına da benzer yasaklama getirmeyi düşünüyor musunuz?” (ANKA)

(GO/ORH)

Günün Diğer Haberleri