-AB-TÜRKİYE ANLAŞMASI AB ADALET DİVANI’NA TAŞINDI

-Yunanistan’da iltica başvurusunda bulunan üç göçmen, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasını AB Adalet Divanı’na taşıdı. AB’nin Avrupa hukuku ihlal ettiğini öne süren göçmenler, Türkiye’nin mülteciler için “güvenli bir ülke olmadığını” da iddia ediyor.

DÜNYA - 2016-06-14 15:33:39

LONDRA (ANKA) – Avrupa’ya yönelik göçmen akışını durdurmak amacıyla AB ile Türkiye arasında yapılan ve  Yunanistan’daki göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini öngören anlaşma, AB Adalet Divanı’na taşındı. Yunanistan’dan iltica talep eden üç göçmen,  AB’nin anlaşmayla Avrupa hukuku ihlal ettiği ve Türkiye’nin mülteciler için “güvenli bir ülke olmadığı” gibi gerekçelerle şikayette bulundu.

İngiliz Daily Telegraph gazetesince yansıtılan ve  AB Konseyi’nin hukuk bürosunca 7 Haziran’da üye ülkelere iletildiği belirtilen  “gizli” bir  metne göre,   halen Yunanistan’da Midilli ve Atina’daki kamplarda barınan ikisi Pakistanlı, biri Afganlı olan üç göçmen,  geçen hafta Lüksemburg’da faaliyet gösteren AB Adalet Divanı’na başvurdu.

Sızılan metne göre, AB-Türkiye anlaşmasına itiraz eden üç göçmen, anlaşmanın,  iltica için başvuran insanların, “iltica hakkının yanısıra savaş bölgelerine sınır dışı edilmelerinden koruyan Avrupa hukukunun ihlalini oluşturduğunu” savunuyor.

Bu bağlamda gazete,  üç göçmenin mahkemeye sunduğu şikayette  de yer verilen Türkiye’nin “güvenli ülke olmadığı” savının “anlaşmanın hukuki yapısının ana unsurunu" hedef alan bir argüman olduğunu vurguladı.  Haberde insan hakları örgütlerinin de Türkiye ile yapılan anlaşmanın “Avrupa değerlerinin ihlali” olarak kınadıkları anımsatıldı.

Üç göçmen AB Adalet Divanı’na başvurularında ayrıca Yunanistan’da iltica sistemi ve kampların “ciddi eksiklerinin olduğunu” da öne sürüyor.   (ANKA)(CN/ORH

Günün Diğer Haberleri