-TUSK: TÜRKİYE İLE VİZE GÖRÜŞMELERİ MUHTEMELEN EKİM’E KADAR SÜRER

-AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin Türkiye tarafından “tüm şartlar istisnasız olarak yerine getirildiği zaman” sağlanacağını belirtirken “Müzakereler muhtemelen Ekim’e kadar devam edecek ancak sürekli olarak ilerleme kaydediyoruz” dedi.

DÜNYA - 2016-06-13 16:22:55

BERLİN(ANKA) – AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin Türkiye tarafından  “tüm şartlar istisnasız olarak yerine getirildiği zaman” sağlanacağını belirterek “Müzakereler muhtemelen Ekim’e kadar devam edecek  ancak sürekli olarak ilerleme kaydediyoruz” şeklinde konuştu.

Donald Tusk, Alman Bild gazetesiyle yaptığı ve İngiltere’nin “Brexit” referandumunun ağırlıklı bir konu oluşturduğu geniş mülakat sırasında AB’den ayrılmanın İngiltere için sadece “olumsuz” ekonomik sonuçları değil,  “her şeyden önce öngörülmesi mümkün olmayan jeopolitik sonuçları”nın olacağı gibi uyarılarda bulundu.

-“BİZ BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİNİ  KABUL ETMEYİZ”-

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına da değinilen mülakat sırasında  Bild’in anlaşmanın “bir bedelinin olduğunu” savunurken Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı”na dikkat çekmesi üzerine “Hayatta hiçbir şeyin bedava değil, bu anlaşma dahil” diyen Tusk,  “Ancak biz basın ve ifade özgürlüğünün ihlallerini kabul etmeyiz” sözlerini de kullandı. Tusk şu görüşleri dile getirdi:

-TÜRKİYE “ZOR BİR ORTAK AMA BÖLGENİN EN GÜVENİLİR ORTAĞI”-

“Evet, Türkiye zor bir ortaktır ama bölgenin en güvenilir ortağıdır ve ülke zor bir durumla karşı karşıya, yani her hafta terör saldırıları, Suriye, Irak ve İran ile güvenli olmayan sınırlar. Buna ek olarak da ülkede 2 milyondan fazla mülteci var. Bu nedenle ki biz onlara hem dayanışma göstermeliyiz hem de eleştirmeliyiz.”

Donald Tusk, “Türklere ne zaman vize muafiyeti verilecek?” sorusunu yanıtlarken de “Tüm şartları istisnasız olarak yerine getirdikleri zaman. Müzakereler muhtemelen Ekim’e kadar devam edecek ancak sürekli olarak ilerleme kaydediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu arada Tusk, “Türkiye ne zaman AB üyesi olacak? sorusuna ise “Mevcut durumunda hayır” karşılığını verdi. (ANKA)(CN/ORH) 

Günün Diğer Haberleri