-BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN: İKRAMİYE DAVASINDAN DÖNEN EMEKLİ EN AZ 10 BİN TL KAYBEDECEK

-Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın memur emeklilerinin aleyhine bir tasarı olduğunu ifade etti. Bayraktar, Meclis’te görüşmeleri devam eden tasarının memurları yaklaşık 10 bin liralık bir hak kaybına uğratacağını söyledi.

SENDİKA - 2016-06-13 16:22:54

ANKARA (ANKA)- Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın memur emeklilerinin aleyhine bir tasarı olduğunu ifade etti. Bayraktar, Meclis’te görüşmeleri devam eden tasarının memurları yaklaşık 10 bin liralık bir hak kaybına uğratacağını söyledi.

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, hizmet süreleri daha fazla olmasına karşın emekli ikramiyeleri 30 yıl sınırı üzerinden hesaplanan 408 bin memur emeklisinin sorununu çözme vaadiyle Meclis’te görüşmeleri devam eden tasarının memurları yaklaşık 10 bin liralık bir hak kaybına uğratacağını söyledi. 30 yıl üstü çalışan memurların mahkemelere başvurarak zaten bu hakkı kazanabildiğini ve eksik aylıkların bugünkü değeri ve faizi ile ödendiğini ifade eden Bayraktar, “Ancak Meclis’te görüşülen tasarı ile maaşlar memurların en son aldığı aylık oranında ödenmektedir. Yıllar önce emekli olan memurların o zaman eline geçen maaşların düşüklüğü dikkate alındığında memur burada kazanan değil kaybedendir. Memur emeklileri eğer bugün davalarından vazgeçerse hem bugünün hem de yarının kaybedeni olacaktır” açıklamasında bulundu.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın memur emeklilerinin aleyhine bir tasarı olduğunu belirtti. Uzun bir süredir basın yayın organlarında “memur emeklilerine müjde” ve hükümet organlarınca da memurlara kazanım olarak sunulan tasarının büyük bir hak kaybını beraberinde getirdiğini ifade eden Bayraktar, “Tasarı sadece son dönemde mahkemeye başvurarak hak kaybını faiziyle alan emeklilerin önünü kesmek için çıkarılmak istenmektedir. 10 yıl önce bin lira maaşla emekli olan bir kişiye bugün Meclis’ten çıkarılacak kanunla o günkü ücreti üzerinden tazminat ödenmek istenmektedir. Ancak bilinmelidir ki hükümet temsilcilerinin deyimiyle on yıl öncesinin maaşı bugün çerez parası bile değildir” ifadelerini kullandı.  

-“EMEKLİLERİN BİR KAZANIMINDAN ÇOK HAK KAYBI SÖZ KONUSU”-

Basın yayın organlarına yansıyan tasarıya ilişkin detaylarda düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hizmet süresi 30 yıl üstü olmasına karşın, 30 yıl üzerinden ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ilave ikramiye ödeneceği ifade edildi. Bayraktar, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Öncelikle şunu hükümet üyelerinin de kabul etmesi gerekir. Eğer bugün böyle bir yasa çıkarılıyorsa ortada bir haksızlığın olduğu kabul edilmektedir. Memurları hem yasal olarak çalıştırıp hem de tazminatlarını 30 yıl ile sınırlandırmak büyük bir garabetti ve bundan en azından bugün itibariyle vazgeçilecek olması umut vericidir. Ancak bu hak kaybını memur emeklileri yıllardır başvurdukları mahkemelerce almaktaydılar. Faizi ve üzerinden geçen yılların farkı ile bu tazminatını alan emeklilerin bu hakkı ise şimdi sözde memurlara kazanım olarak sunulan bir tasarı ile geri alınmak istenmektedir. Ancak burada emeklilerin bir kazanımından çok hak kaybı söz konusudur. Tasarı ile o günkü maaşların bugüne kadar olan yasal faizi ödenmemektedir. Yani bugün mahkemeye başvurarak 20 bin lira kazanan bir memur emeklisi yasa çıktığında ancak on bin lira kazanabilecektir.”

-MEMUR EMEKLİLERİNİ DAVA AÇMAYA DAVET ETTİ-

30 yıl üstü ikramiyenin ödenmemesi garabeti nedeniyle bugüne kadar 80 bine yakın memur emeklisinin mahkemelere başvurduğunu ve tamamının da içtihat kararları ile mahkemeleri kazandığını ifade eden Bayraktar, “Memur emeklileri eğer bugün davalarından vazgeçerse hem bugünün hem de yarının kaybedeni olacaktır. Tasarı memurlara bir kazanım getirmemekte, sadece mahkemelerde kazanılan daha yüksek ve gerçekten bugünün koşullarıyla hak olarak ifade edilebilecek paraların ödenmemesini sağlamak için çıkarılmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, memur emeklilerini yasa çıksa dahi aradan doğacak ve ödenmeyen yasal faizlerin yeniden ödenmesi için dava açmaya davet etti. (ANKA)

(HND/ORH)

Günün Diğer Haberleri