-SÜTAŞ, ENERJİ İHTİYACINI ÇİFTLİKLERİNİN VE FABRİKALARININ ATIKLARINDAN ÜRETECEK

-Sütaş, enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü çiftliklerinin ve fabrikalarının atıklarından üretecek, sera gazı salınımını yüzde 50, su kullanımını yüzde 25 azaltacak, atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürecek, lojistik giderlerini yüzde 40 düşürecek. Her yıl kazancının yüzde 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak.

TEKNOLOJİ - 2016-06-13 16:22:53

ANKARA (ANKA) - Sütaş, enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü çiftliklerinin ve fabrikalarının atıklarından üretecek, sera gazı salınımını yüzde 50, su kullanımını yüzde 25 azaltacak, atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürecek, lojistik giderlerini yüzde 40 düşürecek. Her yıl kazancının yüzde 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak.

‘Geleceği Düşünmemiz Çok Doğal’ konseptiyle 2015 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Sütaş, Raporu, ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik’, ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’, ‘Ekonomik Sürdürülebilirlik’ ve ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ olmak üzere dört ana başlık altında topladı.

-“SÜTÇÜLÜĞÜ SADECE SÜT ÜRETMEK OLARAK GÖRMÜYORUZ”-

Sütaş’a özgü ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modelinin temelinde sürdürülebilirlik vizyonunun yer aldığını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sürdürülebilirliği “Sütçülüğü sadece süt üretmek olarak görmüyor, tarlada yetişen ottan sofralarımıza gelen süt ve süt ürünlerine kadar olan tüm süreci yönetip denetliyoruz. Yatırım yaptığımız bölgelerde istihdam yaratmak, tarımsal üretim faaliyetlerini kayıtlı ekonomiye kazandırmak, küçük üreticilerin düzenli gelir elde etmelerini ve sosyal güvenlik ağına katılmalarını sağlamak” diye açıkladı.

Yılmaz, Aksaray ve Karacabey’deki biyogaz tesislerinde, çiftliklerinde oluşan gübreleri, üretimden kaynaklı organik atıkları ve ürün firelerini önce biyogaza, ardından elektrik ve ısı enerjisine çevirdiklerini, bu enerjiyi kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını belirtti. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, 2020 hedeflerine ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:

“2020 hedeflerimiz arasında, enerji ihtiyacımızın yüzde 100’ünü çiftliklerimizin gübrelerinden ve organik atıklarımızdan sağlamak, sera gazı salınımını yüzde 50, işlediğimiz çiğ süt miktarına oranla su kullanımını yüzde 25 azaltmak yer alıyor. Süt aldığımız çiftliklerin verimliliğini de yüzde 20 artırmayı, ölçeklerini ise yüzde 30 büyütmeyi amaçlıyoruz.”

-SÜTAŞ’IN 2020 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ-

Enerji verimliliğini yüzde 40 artıracak.

Kullandığı suların yüzde 100’ünü kullanılabilir su olarak doğaya geri verecek.

Tüm üretim ve dağıtım süreçlerinde sera gazı salınımını yüzde 50 azaltacak.

Tüketiciye ulaşan her bir paket için kullanılan ambalaj malzemesini yüzde 20 azaltacak.

1 litre süte karşılık, 2.5 ağacın temizleyeceği havaya eşdeğer emisyon azaltımı yapacak.

Atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürecek.

Tüm gübre ve yem ambalajlarını geri dönüştürülen ambalajlardan üretecek.

Kullandığı toprakların verimliliğini yüzde 30 artıracak.

Doğrudan ve dolaylı istihdam verimliliğini yüzde 25 artıracak.

Lojistik giderlerini ton başına yüzde 40 azaltacak.

Türkiye’de ambalajlı süt ve süt ürünleri tüketiminin kişi başına yüzde 25 artmasına katkıda bulunacak.

Eğitim verdiği üreticilerinin sayısını 22 bine çıkartacak.

Her yıl kazancının yüzde1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak. (ANKA)

(HND/ORH)

Günün Diğer Haberleri