-TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNDE 'İKİ YUMUŞAMA SİNYALİ'

-ABD medyası, “Soykırım” kararı nedeniyle Türkiye ile Almanya arasında başlayan “gerilimde ilk yumuşama sinyalleri geldi” diye düşünüyor ve bunun nedeni olarak da Berlin’e yeni bir büyükelçi ataması ve Almanya’nın İncirlik ile ilgili taleplerinin kabul edilmesini görüyor.

DÜNYA - 2016-06-13 16:22:52

WASHİNGTON (ANKA) – Alman Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesi üzerine Türkiye ile Almanya arasında yaşanan sıkıntılar, yabancı medyada haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor.  Türkiye ile Almanya arasında başlayan “gerilimde ilk yumuşama sinyalleri geldi” diyen Amerika’nın Sesi (VOA) bunun işaretleri olarak da Berlin’e yeni bir büyükelçi ataması ve İncirlik ile ilgili gelişmeleri gösteriyor.

VOA, Berlin mahreçli haberinde  “Ankara, oylama sonrası diplomatik tepki olarak geri çekilen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun yerine Ali Kemal Aydın’ın getirildiğini duyururken, Alman Savunma Bakanlığı ise Almanya’nın İncirlik hava üssünde kurmak istediği askeri tesisler konusunda Ankara ve Berlin arasındaki görüşmelerde ilkesel mutabakata varıldığını duyurdu” dedi.

Yeni büyükelçiler kararnamesiyle Berlin’e Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın’ın getirildiğini anlatan VOA, Aydın’ın ne zaman görevine başlayacağının ise açıklanmadığını belirtikten sonra şöyle devam etti:

“Terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’te keşif uçakları konuşlandıran Almanya bundan bir süre önce üstte bulunan askerleri için tesis kurmak isteğini Türk yetkililere iletmişti. Ermeni soykırımı oylaması sonrasında, Almanya-Türkiye güvenlik işbirliğinin sekteye uğrayabileceği ve Almanya’nın bu isteğine ret cevabı verileceği yorumları yapılmıştı. Ancak Alman Savunma Bakanlığı yetkililerinin doğruladığı haberlere göre, Türk yetkililer Almanların İncirlik‘te komuta merkezi ve askerleri için tesis inşası isteğine prensipte olumlu yanıt verdi. Konuyla ilgili anlaşmanın yakın bir tarihte imzalanacağı ileri sürüldü.”

Bu arada,  Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in hafta sonunda Alman basınında yer verilen demecinde Türkiye’nin sığınmacı krizinde üstlendiği rolü överken, ülkede demokrasi konusunda sorunlar olduğu eleştirisinde bulunduğuna dikkat çeken VOA şunları da söyledi:

“Öte yandan soykırım oylamasında ‚evet‘ oyu kullanan Türkiye kökenli milletvekilleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Meclisteki 11 milletvekiline yönelik özellikle sosyal medya üzerinden ölüm tehditlerinden sonra, güvenlik birimlerinin milletvekillerini özel korumaya aldığı açıklandı. Federal Emniyet Teşkilatı, Federal Meclis Polisi ve Berlin Eyalet Polis Örgütü’nün söz konusu milletvekilleriyle bir araya gelerek, mesleki ve özel yaşamlarıyla bağlantılı güvenlik tedbirlerini artırdıkları duyuruldu. “(ANKA)(CN/ORH) 

Günün Diğer Haberleri