-İNGİLİTERE’DE ‘TÜRKİYE KARŞITLIĞI’ ZİRVE YAPTI

-İngiltere’de AB’den çıkılıp çıkılmamasına ilişkin referandumun tarihi yaklaşırken “Brexit” (ayrılma) yanlıları, Türkiye karşıtlığı dozunu iyice artırdı. “Brexit”i savunan Express gazetesi, İngiltere’nin özel pasaportlarını taşıyan Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat sağlamayı öngördüğünü ancak bu konudaki mutabakatın 23 Haziran’da yapılacak referanduma kadar “gizli” tutulduğunu iddia etti.

DÜNYA - 2016-06-12 14:51:16

LONDRA (ANKA) – İngiltere’de AB’den çıkılıp çıkılmamasına ilişkin referandumun tarihi yaklaşırken “Brexit” (ayrılma) yanlıları, Türkiye karşıtlığı dozunu iyice artırdı. “Brexit”i savunan Express gazetesi, İngiltere’nin özel pasaportlarını taşıyan Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat sağlamayı öngördüğünü ancak bu konudaki mutabakatın 23 Haziran’da yapılacak referanduma kadar “gizli” tutulduğunu iddia etti.

Express gazetesi, “özel pasaportlara vize muafiyeti” savına yer verdiği haberinde, “Sızdırılan belgeler, Türkiye’nin, Britanya’nın bir milyondan fazla Türk’e vize muafiyetini sağlanmazsa mülteci kamplardan milyonlarca göçmeni salıvermekle tehdit ettiği gibi sansasyonel bir iddia içeriyor” dedi. Özel pasaportların, halen İngiltere’nin vize zorunluğuna tabii tuttuğu “üst düzey hükümet yetkilileri, memurlar, öğretmenler ve ailelerine” verildiğini anlatan gazete, “bazı tahminleri göre, 1,5 milyon Türk vatandaşının özel pasaportu var” dedi.

İngiltere hükümetinin de, Türkiye ile Schengen alanını kapsayacak biçimde vize muafiyeti anlaşmasını yapan AB’nin “izinden yürüyeceğini” öne süren gazeteye göre, İngiltere’nin Ankara’daki Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Janet Douglas, “Türkiye’nin özel pasaportlarını taşıyanlar için vizesiz seyahat… bir risk olabilir ancak Türkiye’ye önemli ve sembolik bir jest olur” diye yazdı.  

-“CAMERON, KAMUOYUNU UTANÇ VERİCİ BİÇİMDE YANILTIYOR”-

Diplomatik yazışmaların aynı zamanda, Brüksel’deki üst düzey yetkililerin, “Türkiye ile gerilimlerde büyük bir tırmanışı önlemeye” çalıştıklarını ortaya koyduğunu söyleyen gazete, İngiltere’de Başbakan David Cameron’un referandum gününe kadar anlaşmayı “gizli” tutmaya çalıştığı iddialarına yol açtığını kaydetti.

İngiltere eski Çalışma Bakanı İan Duncan Smith’in de, Cameron’u “Kamuoyunu utanç verici biçimde yanıltmakla” suçladığına dikkat çeken gazete, Smith’in “Başbakan ve İngiliz Hükümeti, Türkiye ile herhangi bir anlaşmayı reddederken sahne arkasında, Türkleri getirmeyi planladıklarına ilişkin kesin kanıtlar var” sözlerini kullandı.

-İNGİLİZ HÜKÜMETİ VİZESİZ SEYAHAT İDDİALARINI REDDETTİ-

Express, İngiltere Hükümeti yetkililerinin ise Türk pasaportlularına vizesiz seyahat iddialarının “doğru olmadığını” söylediklerini de yazdı. (ANKA)

(CN/GO)

Günün Diğer Haberleri