-ŞEFFAF SMS DÖNEMİ: BTK YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTI

-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre Türkiye’de elektronik haberleşme hizmetleri kapsamında hizmet vermek isteyen şirketler için birtakım standartlar getirildi.

TEKNOLOJİ - 2016-06-11 19:33:51

ANKARA (ANKA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) SMS dolandırıcılığına karşı önlem aldı. BTK, Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre Türkiye’de elektronik haberleşme hizmetleri kapsamında hizmet vermek isteyen şirketler için birtakım standartlar getirildi. Artık  başkasının markası veya adı ile veya slogan ile SMS başlığı olarak kullanılamayacak. "Sigorta", "banka", "kargo" gibi başlıklara sahip ama kimin gönderdiği anlaşılmayan, hatta çoğu zaman bir bankanın adını taşıyan dolandırıcılık maksatlı olan SMS’ler gönderilemeyecek. Herkes sadece kendi adı, unvanı veya markası ile SMS atabilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’de elektronik haberleşme hizmetleri kapsamında hizmet vermek isteyen şirketlerin BTK tarafından yetkilendirildiği hatırlatırılırken, Yetkilendirme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin gerekçesi şöyle özetlendi:

“Mevcut durumda, birçok şirketin yetkilendirme aldıkları halde yıllardır hiçbir hizmet sunmadıkları, yılsonu bilançolarında ‘sıfır’ gelir beyan ettikleri ve yapılan denetimlerde yetkilendirme aldıkları halde çok temel sorumluluklarını dahi yerine getirmedikleri görülmüştür. Örneğin; bazı şirketlerin adresinde bulunmadığı veya abonelerine karşı yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmedikleri tespit edilmiştir. Şu anda yetkili yaklaşık 650 şirket bulunmakta iken bunların birçoğunun yıllardır aktif olarak hizmet vermedikleri anlaşılmaktadır.”

BTK, Yetkilendirme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle daha disiplinli ve tüketicilerin haklarını daha fazla koruyucu önlemler alındığının altını çizdi. Buna göre, yapılan değişiklikle yetkilendirilmek için makul ama belirli bir sermaye gücü aranacak. Bu sayede şirketlerin abonelerini mağdur ederek piyasadan çekilmelerinin ya da maddi güçsüzlükten devlet kurumlarına karşı sorumluluklarını yerine getirememelerinin önleneceği bildirildi.

-Yetki verilmeden önce işletmecilerin yerlerinde inceleme yapılıp şartlara uygunlukları denetlenecek.

-Tüketicilerin mağdur olmamaları ve sorunlarını daha kolay aktarabilmeleri için yetkilendirilen işletmecilerin ücretsiz çağrı merkezi kurmaları zorunlu tutulacak.

-Haberleşme hizmetini gerçekten veren ve kurallara uygun çalışan şirketler desteklenecek ve yetkilendirilecek. Böylece, kağıt üzerinde yetkilendirmeye sahip ancak hizmet şartlarını yerine getirmeyen şirketlerin gerçekten hizmet veren şirketlerden ayrıştırılmaları sağlanacak.

-Gerekli şartları taşımadıkları tespit edilen işletmecilerin yetkileri iptal edilecek.

-ARAYAN NUMARA BİLGİSİ DÜZENLEMESİ-

Yapılan açıklamada Yetkilendirme Yönetmeliği ile eş zamanlı yürürlüğe giren arayan numara bilgisine (CLI) ilişkin düzenleme ile SMS konusunda tüketicilerin duyduğu rahatsızlıkları azaltmaya yönelik önemli düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

Yetkilendirmeye ilişkin yeni kuralların SMS sektörü için de özellikle gönderici açısından bir disiplin getirdiği ve istenmeyen SMS’lerin kaynağının tespitini kolaylaştırdığı bildirildi. Değişiklikle sektörün saygınlığı açısından belirli bir standarda sahip olarak hizmet vermek bir zorunluluk haline getirilirken, bu standartlara uyumu sağlamayacak şirketlerin de ayrıştırılmaları sağlanacak.

-SMS’E ÖZEL DEĞİŞİKLİKLER-

Bunun dışında açıklamada, SMS’e özel çok önemli değişiklikler yapıldığı belirtildi ve bu değişiklikler şöyle ifade edildi:

“Düzenlemede geçiş süreci sonunda, artık başkasının markası veya adı ile veya slogan ile SMS başlığı olarak kullanılamayacak. ‘sigorta’, ‘banka’, ‘kargo’ gibi başlıklara sahip ama kimin gönderdiği anlaşılmayan, hatta çoğu zaman bir bankanın adını taşıyan dolandırıcılık maksatlı olan SMS’ler gönderilemeyecek. Herkes sadece kendi adı, unvanı veya markası ile SMS atabilecek. Bu unvanların gönderene ait olduğunu ispatlayıcı belge İşletmeci tarafından soracak.

İzinsiz ticari SMS’lerde en büyük sorunlardan biri SMS’i gönderen şirketin tespitidir. SMS’i gönderenin tespiti için ilk önce SMS’i teknik olarak gönderen şirketinin hangisi olduğunu bulmak sonra da bunun üzerinden SMS’i atan aboneyi tespit gerekiyor. Yeni düzenleme ile başlıklı SMS’lerin sonuna SMS’i başlatanın hangi şirket olduğunun kolaylıkla anlaşılmasını sağlayan bir kod eklenecek.

Şikayet halinde, bu kod ile SMS’i yollayan işletmeci mesajın içeriğinden anlaşılabilecek.

Bunun sonucunda da gerekli cezalar ilgili kurumlar tarafından daha etkin bir şekilde kesilebilecek.

İşletmecilerin sistemlerini bu düzenlemeye göre uyumlaştırabilmeleri için 6 ay süre tanındı.” (ANKA)

(HND/ORH)

Günün Diğer Haberleri