-ECONOMİST: ‘ABD ZARRAB DAVASINDA ADI GEÇENLERİ YARGILAMAK İSTEYEBİLİR’

-İngiliz dergisi Economist, Reza Zarrab davasını ele aldığı yazısında "Üst düzey yetkililer İran'a yaptırımları delmek için Zarrab’dan rüşvet aldığına dair güçlü kanıtlar ortaya koyabilirse, Amerikan mahkemeleri onları da yargılamak isteyebilir. Bu durumda Zarrab'ın işbirlikçileri olduğundan şüphelenilenler Disney World'e gitmekten kaçınmak isteyebilirler” gibi ifadeler kullanıyor.

DÜNYA - 2016-06-10 15:43:05

LONDRA(ANKA) – ABD’de dolandırıcılık ve kara para aklama gibi suçlamalarıyla tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Reza Zarrab olayı,  İngiliz haftalık Economist dergisinde bir yazıya konu oldu. Yazıda "ABD Zarrab davasında adı geçenleri yargılamak isteyebilir" gibi görüşler öne sürülüyor. 

Economist dergisi, "İran'ın Türkiye bağlantısı” başlıklı yazısında, Zarrab davasını ele aldı. Zarrab’ın “Altın işi yaparak İran hükümetinin Amerikan yaptırımlarını delmesine yardımcı olduğu”nu yazan Economist,  BBCTürkçe’nin yansıttığı yazısında “soruşturmada, genç işadamının üst düzey Türk yetkililerle ilişkileri konusunda utanç verici detaylar ortaya çıkmaya başladı” gibi savları dile getirdi. 

Savcıların, Zarrab’ın 50 milyon dolar kefalet ödeyerek serbest kalmasına mahkemenin onay vermemesi için, “işadamının, üç Türk bakana ve kamuya ait Halkbank'ın Genel Müdürüne onlarca milyon dolar rüşvet ödeyerek işlerini sürdürdüğü ve rakiplerini engellediğini öne sürdüklerini” belirten Economist,  benzer iddiaların 2013 yılındaki “yolsuzluk soruşturması” sırasında Türkiye’de ortaya atıldığını kaydetti.   

Economist'in Zarrab’ın  e-mail hesabı ve akıllı telefonundaki yazışmaları inceleyen savcıların, 2013 yılında yapılan suçlamaları “destekleyen delillere ulaştıklarını” belirttiği haberine göre “Eğer 75 yılla yargılanan Zarrab suçlamayı kabul edip işbirliği yaparsa daha da fazlasına ulaşabilirler”.

Soruşturmanın şimdiden Türkiye borsasını etkilediğini ifade eden dergi, Halkbank hisselerinin Zarrab’ın tutuklanmasının ardından “yüzde 20 oranında düştüğünü” yazdı.

Ancak Economist'e göre, bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki “itibarını zedeleyecek gibi görünmüyor."  İngiliz dergisi,  şu görüşleri de öne sürdü:

“Ancak davanın savcısı Preet Bharara,  üst düzey yetkililer İran'a yaptırımları delmek için Zarrab’dan rüşvet aldığına dair güçlü kanıtlar ortaya koyabilirse, Amerikan mahkemeleri onları da yargılamak isteyebilir. Bu durumda Zarrab'ın işbirlikçileri olduğundan şüphelenilenler Disney World'e gitmekten kaçınmak isteyebilirler."(ANKA)(CN/HF)

Günün Diğer Haberleri