-DÜNYA BANKASI TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ AMA... (2)

-DB GEP: "Türkiye'de büyüme 2015'te yüzde 4'e hızlandı. İç talep, iki seçim turuyla birleşen belirsizlik ve artan jeopolitik risklere karşın güçlüydü."

EKONOMİ - 2016-06-08 11:38:31

-DB GEP: "Türkiye'de büyüme 2015'te yüzde 4'e hızlandı. İç talep, iki seçim turuyla birleşen belirsizlik ve artan jeopolitik risklere karşın güçlüydü."

ANKARA(ANKA) - DB, GEP June 2016 raporunda Türkiye hakkında şöyle dedi:
"Türkiye'de büyüme 2015'te yüzde 4'e hızlandı. İç talep, iki seçim turuyla birleşen belirsizlik ve artan jeopolitik risklere karşın güçlüydü. Düşük akaryakıt maliyetleri cari işlemler açığının GSYH'nın yüzde 4.5'a daralmasına yardımcı oldu. Sanayi üretim göstergeleri, ihracat ve perakende satışlar 2016'nın ilk yarısında sağlam bir büyümenin devam ettiğini ortaya koydu. Ancak turizm yılın bu anına değin hızla yavaşladı ve jeopolitik gerilimler (Doğu'da şiddat, metropol merkezlerde terörist saldırılar ve Suriye'den yayılan göçmen krizi) güven üzerinde yük oluşturuyor. Mayısa doğru gelen üç ayda PMI endeksi daralma sinyalleri veren seviyelere doğru zayıfladı ve sermaye akışları, gelecekteki büyümede kimi ılımlılaşmaya işaret ederek gevşiyor."

Raporda Türkiye dahil hammadde ithalatçısı yükselen piyasalarla gelişmekte olan ülkelerin ekonomik aktivitelerinin, düşük enerji fiyatlarından ve gelişmiş ülkelerdeki ılımlı ancak süren büyümeden yararlandığı belirtildi.
"Ticaret şokunun" önemli olumlu koşullarının bazı karşı etkenlerle etkisini kaybettiği belirtilen raporda Türkiye ve Maldivler'de yaşanmış politik belirsizlik buna örnek gösterildi.

Bazı büyük hammadde ithalatçısı yükselen piyasalarda cari açığın 2015'te daraldığına dikkat çeken ve buna Türkiye, Hindistan, Pakistan'ı örnek gösteren DB raporunda Türkiye konusunda şu saptamalarda bulundu:

"Avrupa ve Orta Asya: Rusya hariç bölgesel büyüme, Batı Avrupa ile Orta Asya ve Türkiye'de devam eden ekonomik dinamizm, Ukrayna'daki daralma ve hammadde ihracatçıları arasında büyümede yavaşlamayı dengelerken 2014'teki büyüme oranına göre büyük ölçüde değişmedi, 2015'te yüzde 2.5 oldu.
-Düşük petrol fiyatları Türkiye'nin ödemeler bilançosu üzerinde rahatlatıcı etki yaptı.
-Hammadde ihracatçısı ülkeler genelde yavaşlamışken Türkiye, devam eden canlı bir büyüme gördü.
-Avrupa ve Orta Asya'da bölgesel büyümenin, Rusya ekonomisi daha da daralacak (daha sığa adımlarla olsa da) ve Türkiye ile Ukrayna'daki politik  belirsizlik güven için yük oluşturacak iken 2016'da sadece yüzde 1.2'ye doğru hızlanması bekleniyor.
-Jeopolitik gerilimler Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da güveni kırdı.
-Avrupa ve Orta Asya bölgesini batı bölümünü, AB ile daha yakın ilişkide bulunan ya da AB üyesi olan hammadde ithalatçıları meydana getiriyor ve bu ülkeler ılımlı büyüme içindeler. Düşük akaryakıt maliyeti fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıda bulunuyor (Polonya, Türkiye) ve tüketici harcamalarını artırıyor.
-Doğu Ukrayna ve Kafkaslar'daki jeopolitik gerilimler, Türkiye'deki terör saldırıları ve süren göçmen krizi görünüm üzerinde yük oluşturuyor.
-Türkiye'deki büyümenin 206'da yavaşlama olasılığı bulunuyor, bu kısmen düşük net ihracata (turizmde düşüş, zayıf dış talep ve Rusya ile ticaret kısıtlamaları) ve güven üzerinde yük oluşturan politik belirsizliğe bağlı.
-Bölgedeki birkaç ülke için dış finansman koşullarının zorlayıcı olmaya devam etmesi bekleniyor. Mart ve nisanda spreadlarda kimi gevşemelere karşın bu zorluklar Kazakistan, Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da yüksek kaldı...
-2016-18'de vadesi gelen büyük miktarda bono (Rusya, Türkiye) ve cari işlem açıklarıyla (Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, Kosovo, Karadağ, Sırbistan, Türkie) dış finansmanı idare etmek bir öncelik olacak.
-Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki jeopolitik endişeler ve politik belirsizlik temel beklentiler üzerinde yük oluşturan ana faktörler. Ev sahibi ülkeleri doğrudan etkileyen göçmen krizi (Türkiye) ve transit ülkeler (Batı Balkanlar) büyük insani ve politik zorluklara açık durumda. Bölgede büyümenin güçlenmesine ilişkin ölçü oluşturacak tahmin Türkiye'nin güneydoğusundaki ve Ukrayna'daki çatışmanın rahatlamasına ve Türkiye'deki kent merkezlerinde meydana gelen terörist saldırıların durmasına dayanıyor." (ANKA/DEVAM)
(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri