-'AKILLI SOĞUK SAKLAMA İLE TÜRKİYE MEYVE İHRACINDA GELİRİNİ 2 KAT ARTIRABİLİR'

-Soğutma sanayinin ve gıda saklanması sistemlerinin önde gelen kuruluşlarından Antalya merkezli Cantek, geliştirdiği yeni teknolojilerin Antalya'dan dünya pazarlarına ihracına hız verdi.

TEKNOLOJİ - 2016-05-30 22:32:33

-Modern yaşamda soğuk saklamanın önemini vurgulayan Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca" Akıllı soğutma ile Türkiye sadece meyve sektöründe milyarlarca dolar ekstra kazanç sağlayabilir "dedi.

ANTALYA (ANKA)-Soğutma sanayinin ve gıda saklanması sistemlerinin önde gelen kuruluşlarından Antalya merkezli Cantek, geliştirdiği yeni teknolojilerin  Antalya'dan dünya pazarlarına ihracına hız verdi.Cantek'in akıllı sistemlerinin bugün 45 ülkeye ihraç edildiğini hatırlatan Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca,akıllı soğutma sistemleri sayesinde elektrik kullanımında yüzde 72'e varan tasarruf sağlanacağını ifade ederek "Türkiye'de soğuk depo sistemleri yılda 1.5 milyar dolarlık elektrik tüketiyor. Akıllı sistemlerle yüzde 20 tasarruf yapsak en az 30 organize sanayi bölgesinin yıllık elektrik tüketimi kadar bir tasarruf sağlamış oluruz"dedi.

Gıda saklanmasının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük önem taşıdığını vurgulayan Karaca " Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, meyve başta olmak üzere birçok gıdayı soğuk depolama sistemleri sayesinde uzun süre koruyabiliyoruz. Üreticiler de bu sayede yüksek miktarlarda üretim yapabiliyorlar.Bizler de tüketiciler olarak gıda maddelerini her mevsim bulabiliyoruz ve uygun fiyarlarda satın alabiliyoruz"diye konuştu.

-"SOĞUK DEPOLAMA BİLİNCİNİ ARTTIRMAK İÇİN BİLİM VAKFI KURDUK"-

Gıda saklanması konusunda hem üreticinin hem de soğuk depo sektörünün bilinçlenmesi için büyük çaba harcadıklarını ve 'enerjini doğru kullan' sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Karaca " Cantek olarak bu işi bilimsel olarak ele alıyoruz. Bilim adamlarımızla işbirliği halinde sektör ve ürün bazında çalışmalar yapıyoruz. Kitaplar hazırlıyoruz. Üreticimize ulaşıyoruz. Depolama doğru yapılmadığında hem üretici hem de ülke ekonomisi zarar görüyor. Biz bu amaca odaklı olarak Cantek  Bilim Kültür ve Eğitim Vakfını kurduk. Dünyada gelişmiş ülkeler gıda saklamasını nasıl yapıyor gittik, gördük ve filmler hazırladık.Bu filmlerin dünyadaki deneyimi görmek açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Biz şimdi bu filmleri üreticimize ulaştıracağız. Elma ie başladığımız kitap serisini dokuz kategoride daha sürdüreceğiz "dedi.

-" ELMADA YILDA 3 MİLYAR DOLAR KAYBEDİYORUZ" -

Can Hakan Karaca,  Türkiye’nin dünyanın üçüncü büyük elma üreticisi olduğunu belirterek, akıllı depo sistemlerinin ve atmosfer kontrollü saklamanın yeterince gelişmemesi nedeniyle meyve sektöründe önemli kayıplar yaşandığını söyledi. Elma sektörü üzerine güncel bir araştırma yaptıklarını ifade eden Karaca, "Türkiye dünyada belki de elmayı en kötü saklayan ülke. Elmayı iyi sağlayamadığımız için de elma 1 doların üzerine çıkmıyor. Sezon sonunda Avrupada, Amerika' da elma 2-4 dolar arasında fiyat buluyor. Atmosfer kontrollü depo elmayı iyi saklamada en önemli nokta. Avrupa'da, Amerika'da soğuk saklamanın yüzde 95'i atmosfer kontrollü. Yılda 70 milyon ton elma üreten Çin 'de bu oran yüzde 30'larda.Türkiye' de ise yüzde 1.5'lar düzeyinde. Elma iyi saklanamadığı için ihraç da edemiyoruz. Türkiye her yıl elmada 3 milyar dolar kaybediyor. Diğer meyveler için de büyük kayıplar söz konusu. Akıllı depo sistemleri geliştikçe üretici de ülke ekonomisi de kazançlı çıkacak. Soğuk depo sistemlerini ucuza getirmek en pahalı yatırımdır aslında"diye konuştu.

-"BÜYÜK, BLOK PROJELERE ODAKLIYIZ"-

Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Cantek olarak Türkiye’deki  projelere her geçen gün yenilerini eklediklerini ve dünyanın 45 ülkesine akıllı soğuk depo sistemleri ihraç ettiklerini belirterek şunları söyledi : "Artık blok işlere, büyük projelere odaklanmış durumdayız. Dünyada kriz olsa da biz krizden etkilenmeden yolumuza devam ediyoruz.Orta ve Güney Amerika'dan Hindistan’a, Çin'e kadar, Kuzey Afrika'dan Arap yarımadasına, Afrika'ya kadar uzanan çok geniş bir hatta akıllı depolama sistemleri ve entegre sistemler kuruyoruz. Toplam ciromuzun yarısını artık ihracattan sağlıyoruz . Önümüzdeki yıllarda bu oran daha da artacak. Dünyanın birçok bölgesinde projelerimiz hayata geçiyor ve geçmeye de devam edecek. "

-“AFRİKA PAZARINA ODAKLANDIK”-

2016 yılının Ortadoğu, Arap yarımadası ve Afrika ile Orta ve Güney Amerika pazarlarının yanı sıra Avrupa’da da etkin olacakları bir yıl olacağını söyleyen Karaca “Afrika pazarı özellikle gıda saklamasında çok deneyimsiz. Biz Afrika ülkelerinde gıda saklaması konusunda liderlik yapacağımıza inanıyoruz. Fas pazarında önemli projelerimiz var. Çad'da ülkenin en büyük et işleme tesisini yapıyoruz. Öte yandan sudan'da moritanyada projelerimiz var. Hindistan pazarında etkinliğimiz artıyor. Bunlara ek olarak yıl içerisinde netleşecek birkaç sürpriz ülke ile ihracattaki pazar gelişim hızımızın önceki yılların da üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Cantek ihracattaki büyümesinin yanısıra izleme ve enerji tasarruf sistemleri Octosense ve Octopush gibi teknolojik ve yenilikçi ürünleri ve müşteri odaklı özel çözümleriyle dünyada biraz daha öne çıkacak”dedi.  (ANKA)

Günün Diğer Haberleri