-ABD MEDYASI SORUYOR: 65. HÜKÜMETİN HEDEFİ 2. CUMHURİYET Mİ?

- Türkiye’de yeni kurulan hükümetin programına dikkat çekilirken “Türkiye’nin anayasası ile eş zamanlı olarak yasama organı Meclis, siyaset yapısı ile seçim sisteminin değiştirilmesi hedefi, önümüzdeki günlerde başka bir cumhuriyet rejimi tartışmasını alevlendirecek görünüyor” deniliyor.

DÜNYA - 2016-05-25 14:03:00

WASHİNGTON(ANKA) - Türkiye’de kurulan yeni hükümet yabancı medyada haber ve yorumlara konu oluyor. Amerika’nın Sesi (VOA), “65. Hükümetin hedefi 2. Cumhuriyet mi?” sorusuna yanıt aradığı haberinde yeni hükümetin programına dikkat çekerek  “Türkiye’nin anayasası ile eş zamanlı olarak yasama organı Meclis, siyaset yapısı ile seçim sisteminin değiştirilmesi hedefi, önümüzdeki günlerde başka bir cumhuriyet rejimi tartışmasını alevlendirecek görünüyor” yorumunu yaptı.

VOA,  TBMM'de hükümet programını okuyan yeni Başbakan Binali Yıldırım’ın "Yeni anayasa ve sistemle birlikte yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu da hazırlanarak yürürlüğe konacaktır” dediğini vurgulayarak girdiği haberinde “Türkiye’nin anayasası ile eş zamanlı olarak yasama organı Meclis, siyaset yapısı ile seçim sisteminin değiştirilmesi hedefi, önümüzdeki günlerde başka bir cumhuriyet rejimi tartışmasını alevlendirecek görünüyor” görüşünü dile getirdi.   

Türkiye’de geçmişte 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “başkanlık sistemini” gündeme taşıması nedeniyle “2. Cumhuriyet” olarak adlandırılan ve 29 Ekim 1923’te kurulan rejimin tümüyle değişimi kamuoyunda tartışıldığını belirten VOA, “12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 10 Ağustos 2014’te halkoylamasıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olması birlikte Özal gibi ‘parlamenter sistem’ yerine ‘başkanlık sistemi’ modelindeki talebini öncelikli gündeme dönüştürdü” dedi. (ANKA)(CN/ORH) 

Günün Diğer Haberleri