-SARRAF’IN KEFALET BAŞVURUSUNUN ‘İLGİNÇ’ AYRINTILARI ABD MEDYASINDA

-Amerika’nın Sesi (VOA), Rıza Sarraf’ın avukatlarının mahkemeye sundukları kefalet başvurusun ayrıntılarına yer verdiği haberinde Sarraf’ın, aralarında “Eğitim Bakanlığı ve TOGEM-DER” de zikredilen Türkiye’deki kurum ve derneklere milyonlarca dolar bağışta bulunduğunu" iddia etti.

DÜNYA - 2016-05-19 12:53:17

NEW YORK (ANKA) – ABD'yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla ABD’de tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’a ilişkin gelişmeleri yakından izleyen Amerika’nın Sesi (VOA),  Sarraf’ın avukatlarının mahkemeye sunduğu kefalet başvurusunun “ilginç ayrıntıları”nı yayımladı.  Sarraf’ın avukatlarının “yardımsever bir kişi olduğunu” mahkemeye  sunulan 176 sayfalık ek belgelerde ispat etmeye çalıştıklarını söyleyen VOA,  Sarraf’ın aralarında “Eğitim Bakanlığı ve TOGEM-DER"in de adının da geçtiği, Türkiye’deki kurum ve derneklere milyonlarca dolar tutarında bağışta bulunduğunu iddia etti.

VOA, New York mahreçli haberine,  “New York’ta devam eden Rıza Sarraf ile ilgili mahkeme sürecinde ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor. Sarraf’ın avukatları mahkemeye yaptıkları kefalet başvurusunda müvekkillerinin iyi bir aile babası ve hayırsever bir işadamı olduğunu kanıtlamak için mahkemeye yeni ek belgeler sundular” sözlerine girdi.

Sarraf’ın kefalet veya ev hapsi karşılığında tutuksuz yargılanmasını talep eden avukatların yardımseverliğini kanıtlamak için sundukları 176 sayfalık ek belgelerde, Sarraf’ın yardımsever bir kişi olduğunu, hayır için 5 milyon dolar bağışta bulunduğu paraların hangi kişi ve kurumlara verildiğini dekontlarla ispat etmeye çalıştıkları belirtilen haberde  “Kayıtlara resmi dekontlarıyla geçen ek belgelere göre, Sarraf’ın yaptığı bağışlarda en yüklü miktarın Emine Erdoğan tarafından 2012 yılında kurulan bir yardım derneğine yapıldığı görülüyor” denildi.  

İddia edilen belgelerin bazılarının fotokopilerine sitesinde yer veren VOA'nın haberinde söz konusu belgelere dayanılarak Sarraf'ın TOGEM-DER (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’ne) 2016 yılına kadar tam 2 milyon 401 bin dolar tutarında bağış yaptığı savunulurken “Sarraf, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve başkanlığını yengesi Saadet Günbahar’ın yaptığı, eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın yönetim kurulunda üyesi olduğu TOGEM-DER’e 150 ayrı bağışta bulunmuş”  iddiası yansıtıldı. 

2013 yılından itibaren Sarraf tarafından yapılan bağışların birçoğunun sahip olduğu şirketler Volgam Gıda ve Royal Denizcilik aracılığıyla gerçekleştirdiği belirtilirken de “Kayıtlara göre Sarraf, TOGEM-DER’e en son bağışı 2015 yılının Temmuz ayında yapmış görünüyor. Sarraf’ın, aralarında Eğitim Bakanlığı'nın da bulunduğu kişi, kurum ve derneklere yaptığı bağışların toplamı ise 10 milyon 200 bin lira” denildi.

-“TOGEMDER SİTESİNDE SARRAF’IN ADI GEÇMİYOR”-

Buna karşın VOA, haberinde "TOGEMDER’in internet sitesinde yayınlanan bağış ve destekçilerin listesinde birçok tanınmış ismin yer almasına karşın en fazla bağış yapan Rıza Sarraf’ın adının geçmediğine" dikkat çekti.  (ANKA(CN/ORH)

Günün Diğer Haberleri