-TÜRK BÜRO-SEN BAŞKANI YOKUŞ: SOSYAL GÜVENLİK AÇIKLARI AZALMAK YERİNE ARTTI

-Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla, “Emeklilik yaşı yükseltildi, emekli aylığı bağlama oranları düşürüldü. Ama sosyal güvenlik açıkları azalmak yerine arttı. Çünkü Kurumun kaynakları anlaşmalı özel hastanelere gitti” açıklamasında bulundu.

SENDİKA - 2016-05-16 14:48:15

ANKARA(ANKA) - Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla, “Emeklilik yaşı yükseltildi, emekli aylığı bağlama oranları düşürüldü. Ama sosyal güvenlik açıkları azalmak yerine arttı. Çünkü Kurumun kaynakları anlaşmalı özel hastanelere gitti” açıklamasında bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin artık paralı hale geldiğini savunan Yokuş, “Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında olmalarına rağmen, insanların parasız teşhis ve tedavi imkânları yoktur. Kurumun sunduğu sağlık hizmetleri tamamen kar-zarar ilişkisine dayandırılarak, piyasalaştırılmıştır. Sosyal Güvenlik sistemindeki finansal açığı kapatmak üzere kurgulanan reform, vatandaştan alınan katkı paylarını artırmış ve sağlık hizmetlerini paralı hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Yokuş, Türkiye nüfusuna sahip AB ülkelerinde Sosyal Güvenlik sisteminde çalışanların sayısının 80 binleri bulduğunu, Türkiye’de 29 bin civarında SGK çalışanının bu hizmetleri gerçekleştirdiğini belirterek, “İş yoğunluğu, adaletsiz uygulamalar, hak ettikleri ücretleri alamamak çalışanların kurumdan ayrılmalarına sebep olmaktadır” ifadesini kullandı.

-“SGK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 86’SI KURUM YÖNETİMİNİN ADİL OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR”-

Yokuş, Türk Büro-Sen olarak Kurum çalışanları arasında bir gerçekleştirilen ve 37 ilde 3 bin 249 kişinin katıldığı ankete ilişkin şu verileri sıraladı:

“Ankete katılanların yüzde 86,6’sı Kurum yönetiminin adil olmadığını düşünüyor.  Yüzde 90,7’si hak ettiği unvanlara ulaşacağına inanmıyor. Çalışanların yüzde 91,1’i atamalarda liyakat ve birikime önem verilmediği yönünde görüş bildiriyor. Yapılan il müdür yardımcılığı ve merkez müdürlüğü atamalarında, ankete katılanların yüzde 91,7’si atananların makamlarını hak etmediğini düşünüyor. Çalışanlarının yüzde 90’ı görev yaptığı Kurumun adaletine inanmıyorsa, burada bir sorun olduğu açıktır. Bu nedenle yetkililer, çalışanlarla ilgili bu sorunları mutlaka çözmelidirler. 2015 yılında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılmış ve sınav sonrası başarılı olanlar atanmışsa da SGK yönetimi, hala sınavsız atama yöntemine başvurmaktadır. Şube Müdürlüklerine, kurum dışından hülle yoluyla atamalardan bir türlü vazgeçmemektedir.”

-“SOSYAL GÜVENLİK AÇIKLARI AZALMAK YERİNE ARTTI”-

Vatandaşların, 2008 yılından bugüne yazılan her reçete başına para ödediğini belirten Yokuş, “Emeklilik yaşı yükseldi. Gözlük ve gözlük camı gibi, tıbbi malzeme değiştirme süreleri uzatıldı. İşitme cihazı gibi analog ve dijital cihazlar için Kurumca yapılan ödemelerin üst limiti azaltıldı. Emeklilik yaşı yükseltildi, emekli aylığı bağlama oranları düşürüldü. Ama sosyal güvenlik açıkları azalmak yerine arttı. Çünkü Kurumun kaynakları anlaşmalı özel hastanelere gitti” değerlendirmesinde bulundu.

-“MEMURLARIN ÇALIŞIRKEN ALDIKLARI MAAŞLA EMEKLİLİK MAAŞLARI ARASINDA UÇURUM VAR”-

Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaş ile emeklilik maaşları arasında çok büyük farklılıklar olduğunu savunan Yokuş şunları kaydetti:

“Memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders ücreti gibi ödemeler yapılırken; bu tür ödemeler prime esas kazançtan sayılmıyor ve emekliliklerinde de bu ödemeler maaşlarına dâhil edilmiyor. Yapılan bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımaması, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları kaçınılmaz son oluyor.” (ANKA)

(ÖZ/ORH)

Günün Diğer Haberleri