-TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ERKAN: TÜRKİYE 4.5G'Yİ ÇOK SEVDİ

-Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, "1 Nisan gece saat 12'de ilk üç dakikada 1 milyon müşterimiz 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. İlk 10 günde 2,9 milyon aktif 4.5G müşterimiz var. Data kullanımı yüzde 12 arttı. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye 4.5G'yi çok sevdi" dedi.

TEKNOLOJİ - 1970-01-01 02:00:00

ANKARA (ANKA) -Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, "1 Nisan gece saat 12'de ilk üç dakikada 1 milyon müşterimiz 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. İlk 10 günde 2,9 milyon aktif 4.5G müşterimiz var.  Data kullanımı yüzde 12 arttı. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye 4.5G'yi çok sevdi" dedi.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Erkan, Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Mövenpick Otel'de düzenlenen paylaşım ve değerlendirme toplantısında 4.5G ve Turkcell fiber internet hakkında bilgi verdi. 4,5G konusunda bazı rakamlar paylaşan Erkan,"4.5G'de son zamanlarda çok fazla iletişim oldu. Bu iletişimlerin içinde herkesin birza kafası karışık, bu noktaları netleştirmek istiyorum. Fiber internette, özellikle evlere kadar internette ne durumdayız, pazarda ne durumdayız, fiberde ne gibi dönüşümler var, bunlardan bahsedeceğim. 4.5G servislerinin nasıl hayatımıza girdiğini anlatacağım" dedi.

Türkiye'deki telekom pazarı açısından temel durum nedir diye bakıldığında 3 temel olduğunu söyleyen Erkan, bunlardan ilkinin mobil geniş bant olduğunu söyleyerek, "Mobil geniş bantta trend oldukça sağlıklı. 2014'ten 2015'e yaklaşık yüzde 70'e yakın tüketim artmış. Müşterilerimiz data kullanımını çok ciddi kabul etmiş. Geniş bant penetrasyonu mobilde yüzde 42'den yüzde 49'a yükseldi. Bu önemli bir artış. Fiber geniş bant pazarına baktığımızda Türkiye'de yüzde 52'den yüzde 73'e giden bir penetrasyon artışı var" şeklinde konuştu.

-"PAZARA GİRER GİRMEZ 253 BİN MÜŞTERİMİZ OLDU"-

Geniş bantta, gerek mobil, gerek sabitte gittikçe artan bir kullanım görüldüğünü, telekom pazarında da ödemeli tv pazarı olduğunu söyleyen Erkan,  "Burada da Turkcell olarak biz de pazara girdik. Girer girmez 253 bin müşterimiz oldu" dedi.

-"TURKCELL 4.5G'DE AVRUPA'DA İKİNCİ SIRADA"-

"4.5G'ye bakarsak, başlangıcı Ağustos ayında ihaleyle oldu. Bu ihalede biz toplam spektrumun yüzde 47'sini aldık. Toplamda 234,4 mhz. Havadaki kapasitenin büyük çoğunluğunu Turkcell kullanıyor. Bunun sebebi de müşterimize daha hızlı daha kapasiteli hizmet vermek" diyen Erkan, Avrupa'daki operatörlerin ellerindeki spektrumun büyüklüğüyle kıyaslandığında Turkcell'in ikinci sırada olduğunu, diğer rakiplerin çok daha aşağıda yer aldığını belirtti.  Erkan, şöyle devam etti:

"Bu iş sadece telefon işi olmayacak. Arabalar, evler, makineler herşey geniş bant frekansını kullanıyor olacak. Buradaki hız kapasitede fark yaratıyor. Esas önemli olan kapasitedir. 4.5G'ye geçmek için cihazlara ve terminallere ihtiyaç var. Bizim altyapımız şu anda daha çok terminale kapasite sağlıyor. Hız önemli, ama bu hızı hayata geçirecek olan terminaller de yavaş yavaş karşılığını getiriyor, bizim hız limitini arttırmamıza yardımcı oluyor. Rekabete baktığımızda rakiplerimiz bu frekanslarda kapasitenin çok daha altında, 1100, 1200 megabit seviyesinde maksimum hız sağlıyor. Bu, yatırımları nasıl yaparsanız yapın, bu frekans bandının size sağladığı maksimum hızlardır.  Daha üstüne çıkabilmeniz için yapabileceğiniz bir şey yok.

-"2015'TE TOPLAM FİBER YATIRIMININ YÜZDE 45'İNİ BİZ YAPTIK"-

Fiberle ilgili bunları söylerken yatırımda ne oluyor diye baktığımızda, 2015 yılında toplam yatırımın yüzde 45'ini biz yaptık. Bu da yaklaşık 7 milyar liralık bir yatırım. 2018 yılında bunların daha üstüne çıkacağız. Çoğu fiber olmak üzere 18 milyar yatırım yapacağız. Bu iş, telekom sektöründe pahalı bir teknoloji. Ama bu yatırım da, bu ülkenin kapasitesini, potansiyelini düşündüğümüzde yapmak zorunda olduğumuz bir yatırım."

-10 GÜNDE 2,9 MİLYON AKTİF 4.5G KULLANICISI-

Türkiye'de 4.5G'ye ilk geçilen tarih olan 1 Nisan  gece saat 00.03'te, yani ilk üç dakikada, 1 milyon müşterinin 4.5G hizmetini kullanmaya başladığını ifade eden Erkan, "İlk 10 günde 2,9 milyon aktif 4.5G müşterimiz var. Toplam kullandıkları data 2,4 petabayt. Bu da bizim toplam trafiğimizin yüzde 21'i. Bu trafikte de data kullanımı yüzde 12 arttı. Bunlar bizim gerçekten müşteriden aldığımız veriler. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye 4.5G'yi çok sevdi" dedi.

Fiber geniş bant pazarında Turkcell'in pazar payının arttığını söyleyen Erkan, 2008 yılından beri 3,5 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, 2,4 milyon haneye fiber internet sağladıklarını ifade etti. Data trafiğinin yüzde 95'ini kendi şebekelerinden karşılandığını söyleyen Erkan, 4.5G için de fiber yatırımların çok önemli olduğunu belirtti. 14 şehirde ise evlere kadar gerçek fiber internet sağladıklarını aktaran Erkan, gerçek fiber internetin ne olduğunu şu şekilde açıkladı:

"Belli bir mahalleye kadar fiberle gidiyorsunuz, oradan sonra bakır limitasyonla evlere internet sağlıyorsunuz. Bu mahalleden biraz daha yaklaşarak evlerin önündeki bölgeye kadar fiber getirip, yine bakır tellerle evlere internet sağlanıyor. Nispeten biraz daha hızlı, ancak bakırın limitasyonları burada da geçerli. Binaya kadar fiber diyoruz, fiberi binaya kadar sokuyorsunuz, burada da hala evlere bakır tellerle limitasyon sağlanıyor. Bizim Turkcell grubu olarak teknolojimiz eve kadar. Yapılan hız testlerinde evlere sağlanan fiber internette 10 bin megabit hıza ulaştık."

Yatırımların yapılmasına başlanmasıyla 2013 yılında, Türk Telekom'la kıyaslama yapan Erkan, pazar payında yüzde 48'lerde olduklarını, 2014 yılında yüzde 50,4'e yükseldiklerini, 2015 yılında ise yüzde 54 rakamına geldiklerini, böylece hızlanan ve yükselen geniş bant fiber oyuncusu olduklarını söyledi. Her yıl fark yarattıkları bir süreçten geçtiklerini ifade eden Erkan, 2015 yılında fiber müşteri sayısında 899 bine ulaştıklarını belirtti.

-"ANKARA'DA FİBER YATIRIMLARI DEVAM EDECEK"-

Fiber geniş bantta Ankara'da kablo uzunluğunun iki bin 100 kilometre, fiberde ulaşılan hane sayısının 252 bin, fiber müşteri sayısının da 136 bin olduğunu ifade eden Erkan, Ankara'da yatırımlara devam edileceğini bildirdi.

Fiber optik yatırımlara başlarken "İpek Yolu'nu Fiber Yolu'na Çevireceğiz" söylemiyle yola çıktıklarını ifade eden Erkan, amacın Avrupa ile Orta Doğu arasındaki trafik değişimi olduğunu söyledi. İnternet trafiğinin en hızlı büyüdüğü yerin Orta Doğu olduğunu belirten Erkan, en çok internet tüketen kesimin de Orta Doğu ve Asya olduğunu ifade etti. 2008 yılında internet tüketiminde kullanılan içeriklerin ve verilerin başkentinin Avrupa'da olduğunu söyleyen Erkan, veri merkezlerini Türkiye'ye çekmek istediklerini, Türkiye'yi veri başkentlerinden biri haline getirmek istediklerini belirterek,  "Trafikler denizden, havadan, Türkiye'ye uğramadan gidiyordu. Geçen bu trafikten ülke ekonomisinde hiçbir şekilde pay sahibi değildik. Fakat 2008'den itibaren yatırımları yaptıktan sonra, internetin baronları dediğimiz 7-8 tane oyuncuyu İstanbul'daki kendi veri merkezlerimize getirdik. Böylece Orta Doğu ve Kafkaslara giden trafik, Avrupaya dışardan gitmek yerine burada son bulmaya başladı" şeklinde konuştu. 

"İran'ın internet trafiğinin yüzde 40'ını biz sağlıyoruz. Gürcistan'ın yüzde 30'unu biz sağlıyoruz. Irak trafiğinin yüzde 50'sini biz sağlıyoruz. İnterneti tüketen ülkelere hizmet vermeye başladık" diyen Erkan, bu noktada veri merkezlerinin önemini vurguladı. Veri güvenliği ve verilerin dışarı gitmemesi açısından kurulan veri merkezlerinden Ankara'da da iki bin 569 metrekarelik bir merkezin bulunduğunu, 10 bin metrekarelik yeni bir merkez yapma kararı aldıklarını ifade etti. 

-BİP: YENİ NESİL İLETİŞİM PLATFORMU

Turkcell servislerini anlatan Erkan, bunlardan ilkinin Turkcell TV olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Turkcell TV son zamanlarda yaptığımız en başarılı işlerden bir tanesi. Sadece bir yılı biraz geçen bir sürede 265 bin kullanıcıya ulaştık. Özellikle 4.5G geldikten sonra telefon ve tabletlerimiz mobil televizyonlara dönüştü. Şu anda hiçbir rakipte olmayan üst düzey teknolojide hizmet veriyoruz. Goller Cepte servisinde 2 milyon, Turkcell Müzik servisinde 5,6 milyon, Akıllı Depo servisinde 2,5 milyon indirmeye ulaştık. Son zamanlarda en popüler uygulamalarımızdan bir tanesi de Bip. Viber, WhatsApp, Snapchat platformlarının en iyi özelliklerini birleştirdiğimiz, bunların yaptığı işleri tek başına yapabilen bir platform. Sınırsız data, özgün görsel içerik veriyoruz, görüntülü konuşmaya müsade ediyoruz. Kaybolan mesaj özelliğimiz var. Birisine mesaj atıyorsunuz, 10 saniye sonra görsün ve kaybolsun diyorsunuz, mesaj kendiliğinden siliniyor. Görüntülü konuşmayla beraber çok çok önemli bir özelliği daha var, yurt dışında ücretsiz konuşma imkanı. Bip'i 7,2 milyon kişi kullanıyor, bunun 1,1 milyonu yurt dışından. Bu platformu Turkcell dışındaki kullanıcılar da kullanabiliyor. Kullanıcıların yüzde 40'ı başka operatörlerden. Biz buna Yeni Nesil İletişim Platformu diyoruz. " (ANKA)

(TA/AR)

Günün Diğer Haberleri