Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG)’nin “Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitimi” Konulu Bilgi Notu Yayımlandı

“HER ÇOCUĞA EŞİT FIRSAT: Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitiminin Durumu ve Öneriler” başlıklı bilgi notu; Türkiye’deen az bir yıl zorunlu ve nitelikli okul öncesi eğitimin yaşama geçirilmesinin önemine vurgu yapıyor.

EĞİTİM - 2016-04-09 21:24:47

AÇEV ve ERG işbirliğinde hazırlanan bilgi notunda, Türkiye’de erken çocukluk eğitimine ilişkin güncel durum ele alınıyor ve her çocuğun ilkokula başlamadan önce en az bir yıl zorunluve nitelikli okul öncesi eğitim almasının önemine vurgu yapılıyor.Raporda, erken çocukluk eğitimi almanın bireylerin uzun vadede daha sağlıklı olmaları, eğitim sistemi içerisinde daha uzun süre yer almaları, akademik açıdan daha başarılı olmaları gibi getirileri istatistik verilerle desteklenerek paylaşılıyor. Bu bilgilerden yola çıkılarak oluşturulan politika önerileri ise siyasetçilerin ve kamuoyunun dikkatine sunuluyor.

 

Bilgi notu; Türkiye’de erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunda tüm yaş grupları, bölgeler ve sosyoekonomik düzeyler arasında farkındalığın yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Ancak, erişimde yaşanan sorunlar ve eğitimin paralı olması nedeniyle, önemli oranda çocuğun okul öncesi eğitimden yararlanamadığı aileler tarafından vurgulanıyor. Bilgi notunda, son 10 yılda Türkiye’de erken çocukluk eğitimi ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmış olmasına rağmen; 2011-12 eğitim-öğretim yılında %67 olan 5 yaş okullulaşma oranının “4+4+4” sonrasındaki dönemde düşüş gösterip 2014-15 eğitim-öğretim yılında %53.8’e gerilemiş olduğunun altı çiziliyor.Bunun sonucunda çocukların bir kısmının okul öncesi eğitim almamış olarak ilkokula başlamak durumunda kaldığına dikkat çekiliyor.

 

Raporda, Türkiye’nin insani, toplumsal ve ekonomik gelişimi içinerken çocukluk eğitimi alanında atılması önerilenöncelikli adımlar şöyle sıralanıyor:

 

  • Türkiye’de en az bir yıl zorunlu venitelikli okul öncesi eğitim yaşama geçirilmeli veen kısa zamanda daha erken yaşlara da hizmetsunacak modeller ve en risk altında olan çocuklarıönceliklendirecek politikalar geliştirilmeli.
  • Erken çocukluk eğitimi sürecinde aile katılımıgüçlendirilmeli.
  • Türkiye’ye uygun ve katılımcı bir biçimde geliştirilmişolan “Erken Çocukluk Eğitimi Kalite Standartları” birrehber olarak uygulanmalı.
  • Öğretmenlerin mesleki standartları ve hizmet öncesieğitimin niteliği iyileştirilmeli.
  • Erken çocukluk dönemi çok boyutlu olarak elealınmalı.

 

Raporun dijital kopyasına, AÇEV ve ERG’nin kurumsal web siteleri üzerinden aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla ulaşılabiliyor:

 

http://www.acev.org/Doc/Research/ACEV-ERG-Rapor_107.rar

http://erg.sabanciuniv.edu/tr/node/1585

Günün Diğer Haberleri