DÜNYA ANKARA’DAKİ KANLI SALDIRIYI KONUŞUYOR

LONDRA(ANKA) – Ankara’da Pazar akşamı gerçekleştirilen kanlı terör saldırısı, tüm dünyanın gündeminde. İngiliz basını, geniş yer ayardığı saldırının Türkiye'nin “giderek tehlikeli şekilde istikrarsızlaştığı yönünde endişeleri artıracağını” düşünüyor. Türkiye’nin “güvenlik birimlerinin son dönemde olmadığı kadar üst düzeyde tehditlerle mücadele etmek zorunda kaldığı”na dikkat çekilirken "Bu son saldırı, ülkenin güney doğusundaki şiddetin daha fazla kaosa yol açacağı yönündeki korkuları artırdı” gibi sözler de kullanılıyor.

DÜNYA - 2016-03-14 16:02:28

-FİNANCİAL TİMES:  TÜRKİYE, ÜST DÜZEYDE TEHDİTLERLE MÜCADELE EDİYOR-

Ekonomi gazetesi Financial Times, haberinde Ankara’da gerçekleştirilen son iki saldırının birbirine benzediğine vurgu yapıyor ve "Son saldırı, Türkiye'nin güvenlik birimlerinin son dönemde olmadığı kadar üst düzeyde tehditlerle mücadele etmek zorunda kaldığını anımsatır nitelikte” diyor.

İngiliz gazetesi,  "Ülke, Temmuz ayından bu yana yüzlerce kişinin hayatına mal olan ve sadece kırsal kesimde verilmeyen Kürt ayrılıkçılarla mücadeleye saplanmış durumda. Suriye'de IŞİD'e, Esad rejimine ve Kürtlere karşı verilen savaş da cabası..." değerlendirmesini de yapıyor.

"Türkiye ayrıca Suriye, Irak ve Afganistan'dan yüz binlerce mülteciyi hiçbir belge olmadan topraklarına almış durumda” diye yazan gazete, Türkiye’yi tehdit eden terör örgütleriyle ilişkin olarak da "Tüm bu şebekeler son derece köklüler. Onları kökünü kazımak çok zaman alacak. Özellikle de PKK'nınkini... Bu örgütleri sadece birkaç ay içinde etkisiz hale getiremezsiniz” uyarısında da bulunuyor.

-İNDEPENDENT: TÜRKİYE'NİN TEHLİKELİ BİÇİMDE İSTİKRARSIZLAŞTIĞI KAYGILARI ARTACAK

Ankara’daki yeni terör saldırısını okuyucularına aktaran İndependent gazetesi saldırının korku uyandırdığını ve Türkiye'nin giderek tehlikeli şekilde istikrarsızlaştığı yönünde endişeleri artıracağını yazıyor.

Independent, BBCTürkçe’nin aktardığı haberinde Kazılay’daki saldırının Ankara'da altı aydan kısa bir süre içinde düzenlenen üçüncü saldırı olduğuna dikkat çektikten sonra  "Son bombalı saldırı, Batılı ülkelerin başkantlerinde de alarma yol açacaktır. Zira bir NATO üyesi olan Türkiye, uzun süredir Avrupa ile Suriye, Irak ve ötesi arasında önemli bir tampon bölge olarak görülüyordu” diyor.

-TELEGRAPH: ŞİDDETİN DAHA FAZLA KAOSA YOL AÇACAĞI KORKULARINI ARTIRDI

İngiltere’nin diğer büyük gazetesi Telegraph da Türkiye'nin başkentinin “kalbinde iki intihar eylemcisi tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendiğini” belirttiği haberinde "Askeri bir konvoya düzenlenen ve 29 kişinin öldüğü saldırıdan sadece haftalar sonra, dün akşam Türkiye'nin başkentinin kalbinde, bombalı araçla bir saldırı daha düzenlendi” deniliyor.

Gazete, haberinde  "Bu son saldırı, ülkenin güney doğusundaki şiddetin daha fazla kaosa yol açacağı yönündeki korkuları artırdı” yorumunu da  yapıyor.

-GUARDİAN:  KALABALIK OTOBÜS DURAĞINDA 34 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ-

"Ankara'da patlatılan bomba 34 kişiyi öldürdü" diyen Guardian ise, bakanlıklar ve bir mahkeme binası yakınındaki saldırının bir intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğinin varsayıldığını söylüyor.

HDP'nin de saldırıyı kınadığını aktaran gazete, Ankara’da Ekim’den bu yana gerçekleşen diğer saldırıları anımsatırken de 10 Ekim ve 17 Şubat'ta Ankara'da, 12 Ocak'ta da İstanbul'da düzenlenen saldırılarda toplam 143 kişinin öldüğünü yazıyor.

-TİMES: 'ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ UYARMIŞTI'

ABD Büyükelçiliğinin 11 Mart Cuma günü Bahçelievler bölgesi için bir uyarı yaptığığına vurgu yapan dikkat çeken Times da,  patlamanın Bahçelievler'den sadece birkaç kilometre uzakta olduğunun altını çiziyor. (ANKA)

(CN/ORH) 

NYT: TÜRKİYE GİTTİKÇE ŞİDDETİN İÇİNE ÇEKİLİYOR

NEW YORK (ANKA) – Tüm dünya medyası gibi Ankara’nın tam merkezinde gerçekleştirilen terör saldırısına dikkat çeken New York Times gazetesi, Türkiye’nin “gittiçe şiddetin içine çekildiğini” düşünüyor ve çok sayıda “sivili hedef alan saldırıyı bir taktik değişikliği”nin işareti olabileceğini belirtiyor.

ABD gazetesi “Türk hükümetinin vatandaşlarını koruma kabiliyeti konusunda soru işaretlerini yaratan saldırının, ABD Büyükelçiliği’nin, potansiyel bir terörist komplo konusunda uyarmasından iki gün sonra meydana geldiği” yorumunu yapıyor.

“Bir zamanlar Ortadoğu’da ortaya çıkan kaosu durdurmaya çalışan Türkiye, şimdi gittikçe şiddetin içine çekiliyor” görüşünü dile getiren gazete, Türkiye’de son dönemde gerçekleşen ve “bazıları İslam Devleti ve Kürt militanlarına bağlanan yıkıcı” bombalı saldırıları anımsattıktan sonra “Ancak Pazar saldırısı, büyük bir ulaşım merkezinde çok sayıda sivili hedef alarak sanki bir taktik değişikliğine işaret ediyor” değerlendirmesini yapıyor. (ANKA)(CN/ORH) 

WSJ’YA GÖRE, ANKARA SALDIRISI TÜRKİYE’NİN ‘KIRILGANLIĞINI’ GÖSTERİYOR

NEW YORK(ANKA) – Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Ankara’nın bir aydan kısa süre içinde ikinci terör saldırısına maruz kaldığına dikkat çekerken saldırıyı Türkiye’nin “Kürt militanları ve İslam Devleti ile mücadeledeki kırılganlığını” gösterdiğini öne sürdü. 

WSJ, Ankara’nın bir aydan kısa bir süre içinde ikinci terörist saldırıya maruz kaldığını belirtirken güçlü patlamayı “Türkiye’nin Kürt ayrılıkçıları ve İslam Devleti militanlarıyla mücadelesinde karşı karşıya bulunduğu tehditlerinin göstergesi” olarak görüyor.

“Sorumlu kim olursa olsun, saldırı, Türkiye’nin Kürt militanları ve İslam Devleti ile mücadeledeki kırılganlığını gösteriyor” yorumunu yapan gazete, son saldırının Türkiye’nin “bölgedeki Kürt savaşçılarına askeri yanıtı” artırmasına neden olabileceğini düşünüyor.

Gazete, haberinde ABD’nin düşünce kuruluşlarından Woodrow Wilson Uluslararası Merkezi’nde Ortadoğu Programı Direktörü olan Türk uzmanı Henri Barkey’in değerlendirmelerine yer veriyor.  Barkey, saldırı için “Bu Türkiye için kötüdür. (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ı çok zor bir duruma bırakıyor” görüşünü öne sürdü. (ANKA)(CN/ORH) 

Günün Diğer Haberleri