Cemalettin Şener Öğretmenin Küba İzlenimleri-2

Cemalettin Şener Öğretmenin Küba İzlenimleri Eğitim Haberci sitemizi takip eden değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz

DÜNYA - 2016-02-29 00:28:16

KÜBA İZLENİMLERİ-2

YAŞAM

Küba yaşadıkça gördükçe öğrenilen bir ülke. İlk günlerdeki sıkıntılı gibi görünen konuların hepsinin basit ve ucuz bir çözümü olduğunu zamanla öğreniyoruz. 
Küba'da iki farklı para birimi var. Yerliler Cup kullanıyor. Turistler için CUC diye bir para birimi çıkarmışlar 1 cuc=1 €
1 cuc=25 Cup
Turistik ürünler ve turistler için satış yapılan her yerde cuc geçerken Yerliler sadece Cup kullanıyor. Cup geçen yerlerde fiyatlar çok ucuz. 
Şehirlerarası Ulaşım için tek bir firma var; Viazul. Ücretler oldukça yüksek. 
Son derece güvenli bir ülke. 
1959 yani devrimden beri ülkede işlenen cinayet sayısı 1000i bile bulmuyor. 
O ürkütücü gibi görünen ara sokaklarda bile rahatlıkla dolaşabilirsiniz.
Havana sokaklarında gezmekten hiç usanmiyoruz. Son derece orjinal ve her bir ara sokakta farklı bir durumla karşılaşıyoruz. İnsanlar sanki etrafta turistler yokmuş gibi yaşıyorlar. Oturuyorlar yiyorlar iciyorlar dans ediyorlar sohbet ticaret herşey olağan seyrinde sürüyor. Fotoğraf çekmemize hiç Hayır demiyorlar. 
Küba'nin en ilginç özelliklerinden biri de en yenisi 1957 model olan Amerikan arabaları. 
Aralarında çok bakımlı olanları da var. Tek bir tamirci dükkanı görmedim. Arabası arıza yapan kendisi gideriyor tamir etmeyi herkes öğrenmiş. 
Polisleri ve devrim muhafizlarini her yerde görmek olası.
Turistleri rahatsız eden birileri görüldüğü anda müdahale ediliyor. 
İletişim kurmak dil sorunundan dolayı her zaman kolay olmuyor ama insan güvenli bir ortam olduğunu bildiği zaman çok rahat ediyor. İnsanlar güler yüzlü, mutlu..
Direk soruyoruz bu sistemden memnun musunuz diye, çoğunluğunun verdiği cevap; evet. 
Fidel ve Che çok seviliyor. 
Belki bazı haklardan mahrumlar ama aç, açıkta insan yok. Rejim her kesimi kucakliyor sahipleniyor, halk da çoğunlukla bu durumdan memnun.. 
Eğitim ve sağlık tamamen ücretsiz. Hastanelerde hiçbir ad altında para alınmıyor tüm tetkik ve tedavi ücretsiz. 12 yaşına kadar herkese devlet 1 Lt süt veriyor. Sonraki zorunlu ihtiyaçlar yine devletten. 
Devrimin ardından çeşitli aralıklarla 3 kez kapılar açılmış ve rejim muhaliflerinden isteyenlerin yurtdışına çıkışına izin verilmiş. Tabiki geri dönmemeleri şartıyla. Şimdi birçoğu Amerika'da yaşıyor. Son yıllara kadar 3 yilda bir kez Kubaya girmelerine izin verilmiş. 
Obama'nın gelmesiyle her yıl girebiliyorlar. Obama bu yıl içinde Küba'ya gelecekmis ve başka birçok yasağın da kalkacagi, özel anlaşmalar yapılacağı söyleniyor. 
Dünyanın her yerinde olan (Vietnam ve Kamboçya da dahil) McDonald's ile Burger King gibi Amerikan fastfood zincirlerine Küba'nin hiçbir yerinde rastlayamazsiniz. 
Tabiki şimdilik..
Obama gelmeden Kübaya geldiğim için çok mutluyum!

Günün Diğer Haberleri