SEÇMELİ DERSLERDE MİLLİ EĞİTİM BASKISI KABUL EDİLEMEZ

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona'nın yaptığı basın açıklaması

SENDİKA - 2016-02-19 20:37:55

                                              SEÇMELİ DERSLERDE MİLLİ EĞİTİM BASKISI KABUL EDİLEMEZ

Değerli Basın Mensupları;

            Hepimizin bildiği üzere zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımız ortaokuldan itibaren zorunlu derslerin dışında haftada 6 saat seçmeli ders okumaktadırlar. Siyasal iktidar 4+4+4 diye formüle edilen eğitim sistemini yaşama geçirirken Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli dersler için “öğrencilerimizin ilgi ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmiş program ve geniş seçenek aralığı sunacağız” diye açıklamalar yapmıştı.

Yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın  31.08.2012 tarihli 2012/37 sayılı seçmeli dersler genelgesinde “seçmeli dersler ile öğrencilerin akademik başarılarının yanında ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri amaçlanmıştır. Bu nedenle seçmeli dersler öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda velisinin rehberliğinde öğrenci tarafından seçilecektir” denilmektedir.

Tüm bu gerçeklere rağmen bakanlık yetkilileri, il-ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri, çeşitli dernek ve vakıflar öğrencilerin tercihlerini yönlendirmeye yönelik bir takım baskılayıcı çalışmaları yürütmektedirler.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl 4. Sınıfta olan öğrencilerin gelecek yıl okumak istedikleri seçmeli derslerin belirlenmesi talimatıyla başlattığı tercih süreci 19.02.2016 tarihi itibariyle sona erecektir. İlgili mevzuata göre öğrencilerin tercihlerinin dikkate alınarak belirlenmesi gereken seçmeli dersler, resmi makamların ast-üst ilişkisi içinde okullara gönderdikleri talimatlarla öğrencilerin tercihlerinin yönlendirilmesine dönük çalışmalar yürütülmektedir.

Bu olayın son örneği Mustafakemalpaşa ilçemizde yaşanmıştır. Mustafakemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullarla resmi yazışmalarda kullandığı Kurumnet adlı sistem aracılığıyla seçmeli ders tercihinde bulunulacak ilçedeki tüm okullara bir talimat göndererek öğrencilerin tercihlerinin baskı altına alınmasını sağlamaya çalışmıştır.  İlgili talimat “Seçmeli derslerle ilgili girişler için son gün 19/02/2016 tarihidir. Kuran-ı Kerim, Siyer, Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammedin Hayatı derslerinin de seçilecek dersler arasında olduğunun öğrenci velilerine duyurulması hususunda bilgilerinize rica ederim.” Demektedir.

Seçmeli ders tercih formlarında seçilecek tüm dersler bir arada bulunuyorken ve dini içerikli dersler de bu formda yer alırken, öğrenci velilerine bu derslerin hatırlatılmasının istenmesi, aslında okul idarelerine üstü kapalı olarak “bu derslerin seçilmesini sağlayın” talimatı vermekten başka bir şey değildir. Seçmeli dersler güncel olarak e-okul sistemine işlenmekte, milli eğitim müdürlüğü yetkilileri de derslerin tercih edilme oranlarını güncel olarak izleyebilmektedirler. Anlaşılan odur ki öğrencilerin fen ve matematik bilimleri, sanat, spor, dil, edebiyat, zeka oyunları gibi dersleri yoğun olarak seçiyor olması İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü harekete geçirmiştir. Ve son gün gelen bu talimatla öğrencilerin tercihlerinin yönlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrencilerimizin ve velilerimizin özgür tercihlerini baskı altına alarak yönlendirmeyi amaçlayan bu tavır, kendilerini göreve getiren ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğuna oturtan siyasal iradeye itaatın açık bir göstergesidir.  Kamu adına görev yapması gerekirken siyasal iktidara hoş görünme çabası içinde olan Mustafakemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa EFE, okullara yollanan bu usulsüz talimatı geri çekmeli ve kamuoyundan özür dilemelidir. İlgili talimata aynı dersi ifade ediyor olmasına rağmen Siyer ve Hz. Muhammed’in Hayatı derslerinin farklı derslermiş gibi yazılmış olması, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin bu konulardaki bilgisizliğini de gözler önüne sermektedir.

Eğitim-İş olarak öğrencilerimizin özgür tercihlerinin hukuk dışı talimatlarla baskı altına alınmasına karşı durmaya; ülkemizde laik, çağdaş, bilimsel, parasız ve kamusal eğitimin yaratılması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Özkan RONA

Şube Başkanı

Günün Diğer Haberleri