Dershaneler Kal(k)malı mı?

Dershaneler Kal(k)malı mı?

EĞİTİM - 2013-11-25 21:01:15

Dershanelerin kaldırılması fikri her zaman gündeme gelmiştir. Bunu her iktidar seçim vaadine ya da gündemine almıştır. Son olarak da Başbakan konuyu gündeme getirmiştir.

Başbakanın sözleri üzerine harekete geçen  icracı güçler şimdi de nabız yoklamaktadırlar. Bir gün kalkıyor diğer gün yok statüsü değişiyor, bir başka gün kalıyor…

Dershaneleri kaldırmak isteyen  kim? İktidar. Yani ülkemizde her türlü icraatı, mevzuatı, yatırımı yapabilecek güç… Üstelik mecliste çoğunluğu bulunan tek başına iktidar olan güç.

İktidarın ve onun emrindeki kesimler: Dershaneleri kaldırmaya değil, ihtiyaç duyulmasına sebebiyet veren konulara odaklanmalıdırlar. 

Kaldırmaya neden ihtiyaç duyuyoruz (siyasi değilse) vatandaş için. Peki Vatandaş niçin ihtiyaç duyuyor çocuğu için. Devletin görevi ne çocuğa sahip çıkmak en iyi şekilde eğitimini sağlamak.

O zaman kafayı her kesimden tepki çeken yöne yoracağınıza daha kolay ve tepkisiz olana yorsanız daha doğru olmaz mı?

Nedir dershaneleri ihtiyaç duyulmasına sebep olan?

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlarsanız, derslik ihtiyacını tamamlarsanız, öğretmen açığını kapatırsanız, okulda eğitimi sağlarsanız dershaneye ihtiyaç kalmaz.

Bu da yetmez: Neden dershaneye gidiyor çocuklar, gençler sorusuna bakmanız lazım:

1-    Kaliteli diye tabir edilen bir lisede okumak için: O zaman kaliteli lise sayısını arttıracaksınız hatta ve hatta her liseyi aynı kaliteye ulaştıracaksınız. Tabela çakarak olmadığını anlayacaksınız. Her liseye sınavla alıma yönelen politikanızı gözden geçireceksiniz. Her lisenin eşit olmasını sağlayacaksınız.   Sınavla alan okul sayısını azaltacak sınavsız alacak okulları da cazibe merkezi haline getireceksiniz.

 

2-    İyi bir üniversitede okumak için: bu kadar çok kontenjan artışı ve üniversite açılışı yapılan bir dönemde bu sorunu neden konuşuyoruz düşünmeniz gerekir. Binaya Üniversite diyerek üniversite olmayacağını kabul etmeli, akademisyeni, yurdu,  laboratuvarları, kampüsü olmayan okullara üniversite demenin ne kadar doğru olduğunu düşünmelisiniz…

İşte sorun burada düğümleniyor.

Siz Dershaneleri kaldırmaya ayırdığınız zamanı ve enerjiyi lütfen gerekçeleri ortadan kaldırmaya ayırın. Fırsat eşitliğini yaratın, okullar arasındaki farkı kapatın ve aynı mahallede iki aynı tür okul arasında farklılık varsa sorun sorgulayın… Sebep arayın bulun ve çözün.

Aksi halde dershaneleri kaldırmayacağız kanundaki tanımlarını kaldıracağız, vatandaş bizim kontrolümüzde olmadığı halde istiyorsa yine göndersin çelişkisini yaşarsınız. Çünkü vatandaş şimdi de size güvenerek göndermiyor. Vatandaş zorunda hissettiği,  dershanelere güvendiği için gönderiyor.

Siz tamamen kaldırsanız bile   özel dersi, merdiven altını ya da başka ad altında verilecek dersleri nasıl engelleyeceksiniz?

Tekrar ifade edelim ki Dershaneler Kal(k)malı mı sorusunu bırakın? Soruna odaklanın… Bugün özel okula çocuk gönderen vatandaşlar da çok param var özele yollayayım diye değil, çocuğumu daha iyi takip ederler, daha iyi eğitim alır, dersi boş geçmez, güvende olur, sosyal olur, etüdünü yapar, sporunu yapar, sağlıklı beslenir… diye gönderiyor.

O zaman devlet olarak vatandaşın isteklerini maksimum karşılamalısınız… örneğin güvenlik, temizlik, öğretmen eksikliği, derslik ihtiyacı, sınıf mevcudu, etüd, spor… gibi ihtiyaçlara odaklanmalısınız. İşte o zaman dershaneye ihtiyaç minimize olacaktır. İhtiyaç kalmayan yerde sayı da azalacaktır… Unutmayalım ki bu şartlar altında adı ne olursa olsun Dershaneler Kalmalı. İhtiyacı azaldığında kendiliğinden kalkmalıdır.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Günün Diğer Haberleri