Başbakanın Eğitim Yanılgıları

Başbakanın Eğitim Yanılgıları

EĞİTİM - 2013-11-25 21:00:15

Başbakana kim bilgi veriyor bilmiyoruz ama akşamki TV programında söyledikleri hayretle karşılanacak nitelikte.

Elbet ki her şeyi bilmesini beklemiyoruz fakat bilmediği konularda konuşmayacak kadar tecrübe sahibi olan başbakanı birileri yanlış bilgilendirmiş gibi görülüyor.

1-    Ocak’ta 8500 öğretmen emekli olacak onların yerine 10bin alım yapacağız.

Herkes tarafından algılanan ve konuşulan bu alımın seçim yatırımı olduğu noktasında. Çünkü alım olmayacağı konusunda defalarca açıklama yapılmış hatta ve hatta kanunda alımların Ağustos’ta yapılması iktidar tarafından düzenlenmiştir.

Ayrıca Ocak ayında 8500 emekli olacak öğretmen bulmak mümkün değildir çünkü iktidar öğretmenlerin emekliliklerinin Haziran Temmuz ayında yapılması yine bu iktidar tarafından mevzuata işlenmiştir.

652 sayılı KHK:Öğretmenlerin emekliliği

MADDE 39 – (1) Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. 

Bu olsa olsa seçim yatırımıdır diyememenin bahanesi olarak karşımıza çıkmıştır.

Başbakanın Ağustos’ta kaç alım yapılacağını da açıklaması gerekmektedir. Kaldı ki o dönemde de seçim olduğundan kısıtlama yapılmasını beklememek gerekir. Şubat alımında da 10bind değil daha çok alım yapılmasını talep etmek en doğal haktır.

2-    Anadolu lisesi öğrencileri zaten zengin o nedenle dershaneye gidebiliyorlar. Meslek liseleri fakir gidemiyorlar. Şeklindeki açıklama da doğru değil.

Anadolu lisesi öğrencileri zengin dersek bugün genel lise kalmadığından tüm liseleri Anadolu lisesi yapıldığından bu kadar zenginimiz var dememiz çok zor. Ayrıca hükümet %35 Anadolu Lisesi %65 Meslek lisesi hedefine ulaşmak istemektedir o zaman vatandaş fakirleşecek midir? Sorusu karşımıza çıkar.

Meslek lisesi öğrencilerinin daha az dershaneye gittikleri doğrudur. Fakat bunun gerekçesi fakirlik yada zenginlik değildir.

a-    Meslek lisesi öğrencisi üniversite sınavını zor kazanır çünkü kültür derslerini (fizik, kimya, matematik, tarih, coğrafya, edebiyat….) yeterince görmez.

b-    Meslek lisesi öğrencisi sınav kazanamayacağını düşündüğünden sınavsız geçiş hakkından yararlanmayı tercih eder.

c-    Meslek liseleri özellikle son dönemde akademik yönden başarısız (hiçbir yere yerleşemeyen) öğrencilerin gittikleri okullar haline dönüşmüştür. Bu yanlış politika da dershaneye gitmemeye gerekçedir.

3-    Atanamayanlar öğretmen değildir yanılgısı:

Atanamayanlar devlet memuru değillerdir fakat akademik olarak aldıkları diplomalar gereği öğretmendirler. Hukuken de ruhen de öğretmendirler. Bugün inşaat mühendisliğinden mezun birine başka iş yapıyor diye sen mühendis değilsin denilemez. Öğretmenlik de aynı şekildedir.

 

Maksut BALMUK

Günün Diğer Haberleri