“MORİA DUVARLARI” DEĞİL YEREBATAN SARAYI: GEÇEN YIL 2 MİLYON KİŞİ GEZDİ

-Yüzüklerin Efendisi filmi için önce Gala gecesi mekânı olarak düşünülen ancak vazgeçilen dünyaca ünlü Yerebatan Sarayı’nı 2 milyon kişi gezdi.

KÜLTÜR&SANAT - 2016-01-16 17:59:25

ANKARA(ANKA) – Yüzüklerin Efendisi efsanesindeki devasa yer altı kenti Moria’yı andırdığı gerekçesiyle film için Gala Gecesi mekanı için düşünülen ancak daha sonra vazgeçilen İstanbul’daki ünlü Yerebatan Sarayı’na ilgi devam ediyor. Mekânı geçen yıl çoğu yabancı turistlerden oluşan 2 milyon kişi gezdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre Ayasofya ve Topkapı Sarayı’ndan sonra en çok ziyaret edilen üçüncü mekân olma özelliğini taşıyor. 

Yerebatan Sarnıcı, 1474 yıllık tarihi, romantik atmosferi ve birbirinden ilginç mitolojik efsaneleriyle büyülemeye devam ediyor. Sarnıç, 2010-2015 yılları arasında ise 10 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edildi.  

Bu ziyaretçilerin 3 milyona yakını yerli, 7 milyona yakını ise yabancı turistlerden oluştu. Yabancı ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu ise Avrupalı ve Uzakdoğu'dan turistler oluşturdu . Dan Brown’un aynı adlı romanından uyarlanan ve Ekim ayında vizyona girmesi beklenilen “Cehennem” isimli sinema filminden sonra ziyaretçi rakamlarında önemli bir artış olması da bekleniyor.

-GİZEMLİ MEDUSA VE GÖZYAŞI SÜTUNU- 

Sarnıcın tarihi ve mimari dokusunun yanı sıra, biri ters diğeri yan duran efsanevi iki Medusa başı ve yine hakkında efsaneler anlatılan Gözyaşı Sütunu ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanlar arasında yer alıyor.

Yerebatan Sarnıcı'nı ziyarete gelenlerin hayretler içerisinde seyrettiği iki Medusa başı, asırlardan bu yana gizemini korumaya devam ediyor.

Roma Çağı heykel sanatının şaheser örneklerinden olan bu başların hangi yapıdan alınarak sarnıca konulduğu belli olmamakla beraber, Medusa'yla ilgili mitolojiye dayandırılan birçok söylenti bu yapıyı daha da gizemli kılıyor.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethinden sonra, bir süre daha kullanılarak Topkapı Sarayı'nın bahçelerine buradan su verildi. Durgun su yerine çeşme suyunu yani akan suyu tercih eden Osmanlı, şehirde kendi su tesislerini kurduktan sonra sarnıcı kullanmadı.

-“CEHENNEM”DEN SONRA ZİYARETÇİ PATLAMASI BEKLENİYOR-

Dan Brown'un romanından uyarlanan ve başrollerinde, Tom Hanks ve Felicity Jones'in yeraldığı "Cehennem" isimli sinema filmi sonrası sarnıcın ziyaretçilerinde büyük artış yaşanması bekleniyor. Ekim ayında vizyona girecek filmin düğümü Yerebatan Sarnıcı'nda çözülüyor.

 

"Cehennem"in Yerebatan Sarnıcı bölümleri, yüksek aksiyon sahneleri içermesi sebebiyle platoda çekilmişti. Bu çekimler için Sarnıcın birebir aynısı Budapeşte'ye kurulmuştu.

 -YEREBATAN SARNICI’NIN KİMLİK KARTI-

Yapılışı: MS 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı.

Amacı: Şehrin su ihtiyacını karşılamak

Uzunluğu: 138 metre

Genişliği: 64.6 metre

(ANKA)

(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri