Nöbetçi öğretmenler aman dikkat

Son günlerde özellikle Denizli Valiliği tarafından kurumlara yazılan yazılarda öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı, müdürlerin göz yumarak lakayt davrandığı vurgulanarak, okul müdürlerinin öğretmenler üzerindeki denetimlerini sıkılaştırması

EĞİTİM - 2015-11-19 21:18:32

Son günlerde özellikle Denizli Valiliği tarafından kurumlara yazılan yazılarda öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı, müdürlerin göz yumarak lakayt davrandığı vurgulanarak, okul müdürlerinin öğretmenler üzerindeki denetimlerini sıkılaştırması ve yönetmeliğe uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmaları emri verilmişti. 
Valilik tarafından verilen emirler İlçe müdürlükleri tarafından biraz daha ekleme yapılarak okul müdürlerine daha büyük baskı unsuru olarak yansıdı.
Öğretmenlersitesi.com'a ulaşan bazı bilgilere göre bazı okullarda okul müdürleri tarafından nöbetçi öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğretmenleri nöbet defterine işlemelerinin talep edildiği iddiaları gündeme geldi.
Peki bu durumda öğretmenler bu emri yerine getirmeli midir?
Öğretmenin nöbet görevi ;
(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
Öğretmenlerin nöbet görevi

 

 

MADDE 44 – (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.

(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.

(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.

(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.

(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.

(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.

(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
maddeleri ile İlköğretmi Kurumları Yönetmeliğinde açıkça yazılmıştır. Burada önemli olan madde 10. maddedir.
10. madde öğretmenlerin nöbet görevlerinin içeriğine yönelik içerik taşımaktadır. Buna göre öğretmenlerin nöbetleri esnasında hangi görevleri yapacakları öğretmenler kurulu kararı ile belirlenir denmektedir.
peki öğretmenler kurulunda nöbetçi öğretmenlere kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğretmenlerin kayıtlarının tutulması görevi verilebilir mi?
Bu görev idari bir görevdir ve öğretmenlere nöbet görevi olarak verilemez. Nöbetçi öğretmenin görevleri arasına böyle bir madde konamaz. çünkü kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğretmenler sendikaların aldığı eylemlere iştirak ederek serbest kıyafet giyinmektedirler. 
Serbest kıyafet eylemine katılan öğretmenler bu karara ilişkin belgelerini okul idarelerine vermektedirler. Bu nedenle eyleme katılan öğretmenlerin kimler olduğu idare tarafından bilinmektedir, en azından bilinmesi gerekir. Bu öğretmenler hakkında idare tarafından tutanak dahi tutulamaz, soruşturma açılamaz, ceza verilemez. Nöbet defterine yazılması bir nevi öğretmenin aldığı sendikal eylem kararını baskı altına almak olarak algılanabileceğinden hukuki sorunlar teşkil edebilecektir.
kaldı ki;
Öğretmenler kendi sendikası haricindeki bir sendkanın, hatta sendikasız öğretmenler de herhangi bir sendikanın eylemine katılabilirler. Bu konuda Adana idare mahkemesinin kararı mevcuttur. 
Sendikal eylemler Anayasal ve uluslararası anlaşma ve sözleşmeler tarafından koruma altına alınmıştır. Öğretmenlerimizin nöbet defterine böyle bir raporu yazmadan önce okul müdürlüğünden yazılı emir almaları, haklarında açılabilecek davalara karşı kanıt olarak sunabilmek amacı ile bu yazılı emirleri saklamaları önerilmektedir.
Diğer bir açıdan bakıldığında ise idarenin yapması gereken bir görevin öğretmenler arasında husumete sebebiyet verecek bir eyleme dönüşmemesi için dikkatli davranılmasında fayda olacaktır.

Kaynak:Ogretmenlersitesi.com

Günün Diğer Haberleri