Meb, Branşlara Göre Öğretmen İhtiyacı Sayılarını Açıkladı

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Ali Yılmaz Öğretmen Atamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu!

ATAMA - 2015-11-18 11:17:01

Şubat ayında 30 bin öğretmen atamasının yapılacağını belirten MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Ali Yılmaz, aday öğretmenlerin yetiştirme süreci intibak (oryantasyon) eğitimine ve hizmetiçi eğitimlere alınacaklarını ifade etti.  

Şubat ayında 30 bin öğretmen atamasının yapılacağını belirten MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Ali Yılmaz, aday öğretmenlerin yetiştirme süreci intibak (oryantasyon) eğitimine ve hizmetiçi eğitimlere alınacaklarını ifade etti. Ayrıca aday öğretmenlere alanlarında uzman asgari beş yıllık hizmeti bulunan aynı branştan bir öğretmenin ‘danışman öğretmen’ olarak verileceğini söyledi. İlk atama kapsamında aday öğretmenliğe yapılacak atamalar, KPSS puan üstünlüğüne göre tercihler de dikkate alınarak ilan edilen kontenjanlar dâhilinde elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Sayın Başbakanımızın belirtiğine göre Şubat ayında 30 bin civarında öğretmen atamasının yapılacağı tahmin edilmektedir. Araştırmalar, üniversiteden henüz mezun olmuş öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine ilişkin algılarının mesleklerinin ilk yılında edindikleri deneyimlerden oluştuğunu göstermektedir. Bakanlığımız önümüzdeki atama döneminden itibaren aday öğretmenlerimizi sınıfa sokmadan önce atama sonrası bir dönem yetiştirme sürecine tabi tutacaktır. Bu süreçte aday öğretmenlerimiz uygulamaya dönük olarak; yetiştirme süreci intibak (oryantasyon) eğitimine ve hizmetiçi eğitimlere alınacaklardır.

Ayrıca kendilerine alanlarında uzman asgari beş yıllık hizmeti bulunan aynı branştan bir öğretmen danışman öğretmen olarak görevlendirilecek ve aday öğretmenler danışman öğretmen ve okul müdürlüğü tarafından belirlenen dersleri ve ders eğitim-öğretim etkinliklerini izleyecekler. Yine danışman öğretmen gözetiminde alanıyla ilgili ders içi ve ders dışı eğitim öğretim uygulamalarında bulunacaklardır. Aynı zamanda görevlendirildiği yere göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki iş ve işlemlerin işleyişine dair bilgi edineceklerdir. Böylece aday öğretmenimiz eğitim alanında yetişmiş deneyimli bilgi ve becerilerle donanımlı bir öğretmen olarak atandığı görevine devam edecektir. Son atamalarla birlikte MEB’e bağlı kurumlarda çalışan öğretmen sayısı ne kadar oldu?

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan öğretmen (idareci hariç) sayısı 821.924 olup, ihtiyacımız ise 95.624’tür.

Şu an hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyaç var? En fazla öğretmen açığının bulunduğu branş hangisi?

Öğretmen ihtiyacı branşlara göre;

Din kültürü ve ahlak bilgisi (14.418),

İngilizce (13.517),

Özel eğitim (13.474),

Rehberlik (11.130),

Sınıf öğretmenliği (6.460),

Okul öncesi (3.694)

Beden eğitimi (3.611) şeklinde dağılım göstermektedir.(açıklamada sadece bu branşlara yer verildi)

egitimtercihi.com


Günün Diğer Haberleri