ÖYP KADROLARINA CARİ USULLE ATAMA YAPILACAK

ANKARA(ANKA) - Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerin YÖK’ten ÖYP araştırma görevlisi kadrosu talep etmekten kaçınması üzerine söz konusu kadrolar, üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda cari usulle atama yapılacak atama sayısına ilave edilecek.

ATAMA - 2015-09-23 13:30:44

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin ÖYP araştırma görevlisi kadrosu talep etmemesi üzerine bu kadrolara cari usulle atama yapılacağını duyurdu. Açıklamada, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atama sayıları ile bunlardan ne kadarının ÖYP kapsamında ne kadarının cari usulle atanacağı her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunları ile belirlenmekte, ÖYP kapsamında atanacak araştırma görevlilerinin ise Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda merkezi olarak yerleştirilmeleri hükme bağlandı.

-YAKLAŞIK 3 BİN 550 ÖYP KADROSU BOŞ KALDI-

Yapılan açıklamada üniversitelerin her geçen yıl YÖK’ten ÖYP araştırma görevlisi kadrosu talep etmekten kaçınmaya başladığı,  bunun da çok sayıda ÖYP araştırma görevlisi kadrosunun kullanılamamasına yol açtığı belirtildi. Açıklamaya göre, 2010-2014 yılları arasında yılı Bütçe Kanunlarıyla bu amaçla tahsis edilen kadrolardan yaklaşık 3 bin 550’si boş kaldı.

YÖK son dönemde artan üniversite sayısına paralel olarak öğretim elemanı ihtiyacının da arttığını, bu kadroların üniversiteler tarafından kullanılmak istenilmemesinin yükseköğretim için bir zafiyet oluşturduğunu açıkladı.

ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinin de olduğu uluslararası sıralamalarda başarı kaydeden bazı üniversitelerin YÖK’ten hiçbir dönemde ÖYP kadrosu talep etmediği ifade edilen açılamada şu ifadeler kullanıldı:

-YÖK’TEN ÖYP KADROSU TALEP EDİLMİYOR-

“Maliye Bakanlığına ‘ÖYP kapsamında atanacak araştırma görevlisi kadrolarına, üniversitelerden yeterince talep gelmemesi nedeniyle atama yapılamadığını,  söz konusu kadroların, üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda cari usulle atama yapılacak atama sayısına ilave edilmesi’ hususunu içeren bir yazı yazılmıştır.”

YÖK tarafından bu kararın alınmasının altında yatan nedenlerin bazı medya organlarında yer aldığı gibi öğretim üyesi alımlarında torpilin ve kayırmacılığın önünün açılması değil, üniversitelerin ÖYP’nin kaldırılmasına yönelik taleplerinin, bu uygulamanın akademik camianın yapısıyla uyuşmamasının ve üniversitelerce tercih edilmemesinin neticesinde her yıl kullanılmayan çok sayıda kadro olduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre, bu karar 2016 yılı öncesinde programa dâhil olan araştırma görevlilerini hiçbir şekilde etkilemeyecek. (ANKA)

(HND/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri