Tbmm Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Işık: Dershaneler Türkiye'de Artık Sürdürülemez Bir Noktada

Tbmm Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Işık: Dershaneler Türkiye'de Artık Sürdürülemez Bir Noktada

EĞİTİM - 2013-11-21 23:52:25

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, bugün dershanelerin sürdürülebilir bir yapı olmadığını herkesin bildiğine dikkat çekerek, "Bizim en büyük endişemiz şu olacak: 3 yıl sonra dershaneleri doğuran sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra, bir de atanamayan dershane öğretmenleri problemleri yaşamayalım. Biz bugünden bu sorunu bir dönüştürücü mantıkla düzenleyelim ki yarın kimse mağdur olmasın" dedi. ANKARA(ANKA) -TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, bugün dershanelerin sürdürülebilir bir yapı olmadığını herkesin bildiğine dikkat çekerek, "Bizim en büyük endişemiz şu olacak: 3 yıl sonra dershaneleri doğuran sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra, bir de atanamayan dershane öğretmenleri problemleri yaşamayalım. Biz bugünden bu sorunu bir dönüştürücü mantıkla düzenleyelim ki yarın kimse mağdur olmasın" dedi.
Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, NTV yayınında yaptığı açıklamada, dershanelere ilişkin tartışmaları değerlendirdi.
Işık, "Dershanelerin milli eğitim bakanlığının şemsiyesinin altından çıkarılmasıyla ilgili bir formülde gündeme gelmişti. Kapatmadan bir formül hala gündemde mi?" sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı:
"Komisyon başkanlığına ulaşan bir metin olmadığı için bir hükümde bulunmam doğru olmaz. Ama ne olmayacağını söyleyeyim. Okuma salonları kapatılmayacak. Öğrenciye ücretsiz eğitim veren etüt eğitim merkezleri kapatılmayacak. Eğitimin destek unsuru olarak nitelendirdiğimiz eğitime katkı amacıyla kurulan kurum ve kuruluşlar kapatılmayacak. Bunun dışında dershanelerle ilgili bakanlar kurulunda görüşülen bir taslak metin görüşüldü. Bu önümüzdeki bakanlar kuruluna gelecek. Orada görüşüldükten sonra hükümet tasarısı olarak TBMM'ye sevk edildiğinde, biz TBMM Milli Eğitim Bakanlığı'na sevkiyle ilgili konunun resmi olarak muhatabı olacağız. Ama günlerdir medyada speküle edilen olayların hemen hemen hiçbirisinin olmayacağını söyleyebilirim. Bugün dershanelerin sürdürülebilir bir yapı olmadığını hepimiz biliyoruz. Eğitimle uğraşan herkes bu sistemin sürdürülemez olduğunu biliyor. Bir geçiş süreci içerisinde hem dershanelerin dönüşümü hem de dershaneleri ortaya çıkaran sebeplerin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik uzun süreli bir çalışmanın artık sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz."

-"BİZİM SÖYLEDİĞİMİZİ OKUMUYORSUNUZ, BARİ DAHA ÖNCE NE SÖYLEDİĞİNİZE BAKIN"-

Işık, "Muhalefet dershaneler bir sonuçtur, sebep değildir. Eğitim sitemiyle ilgili gerekli düzenlemeler yapılmadan dershanelerin kapatılması hem fırsat eşitsizliği getirir hem de sorunu çözmez. Bu eleştiri konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Şimdi öncelikle muhalefete bir tavsiyemiz olsun. AK Parti'nin parti programı, hükümet programları, seçim beyannameleri, 5 yıllık kalkınma planları... Burada dershanelerle ilgili hangi görüşlerin olduğunu takip etmeyebilirler. Muhalefetin bu konuda bir gevşekliğinin olduğunu biliyoruz. Ama bir muhalefet partisi dershanelerle ilgili 2007, 2008, 2011 yıllarında dershanelerle ilgili ne söylediğine bir zahmet dönüp bakmalı, okumalı. Muhalefetten tek ricamız var; bizim söylediğimizi okumuyorsunuz, bari kendiniz daha önce ne söylediğinize bakın. Siz çalışmıyorsunuz diye, iktidar da çalışmıyor değil. "Bu dershaneleri eğitimde bize fırsat eşitliği sağlıyor diye yutturmasın' diyordu Cumhuriyet Halk Partisi. O günden bu güne değişti?"

-"BİZ YASAKÇI BİR MANTIKLA HAREKET ETMİYORUZ"-

Dershanelerin dönüşüme ihtiyaç duyulan kurumlar olduğunu vurgulayan Işık, "Biz bu dönüşümün önünü açıyoruz. Dönüşümü teşvik ediyoruz, destekliyoruz. Biz yasakçı bir mantıkla hareket etmiyoruz. Bir ülkenin en gözde eğitim kurumları sosyal bilimler liseleri, Anadolu liselerinin öğrencilerinin yüzde 90'ından fazlası dershaneye gidiyorsa, biz burada adaletten bahsedemeyiz. Yapılmasın gereken şey, burada eğitime daha fazla zarar vermeden buradaki çalışan insanların ve öğretmenlerimizin mağdur olmayacağı bir dönüşümü şimdiden başlatmak. Hedefimiz önümüzdeki 3 yıl en geç 4 yıl içinde dershaneleri tamamen işlevsiz kılan dershaneleri doğuran sebeplerin tamamını ortadan kaldırmış olmak. Bununla ilgili uzun süredir yürütülen çalışmalar somut bir noktaya geldi. Bizim derdimiz öğrencinin eline her yerde geçen bir diploma verebilmek. Diploma notuyla öğrenciyi bir üst kademeye getirebilmek" diye konuştu.

-"POLİS DEVLETİ MANTIĞIYLA YAKLAŞIM GÖSTERİLECEK BİR ÖN KABULÜ BEN KABUL EDİLEMEZ BULUYORUM"-

Işık, başka bir soru üzerine de "Taslak bir ortaya çıksın. Taslakta kapanmak mı, dönüşmek mi, eğer kapanmaksa bunun karşılığında ne öngörülüyor, bunlar ortaya çıkmadan bugünden bir polis devleti mantığıyla yaklaşım gösterilecek bir ön kabulü doğrusu ben kabul edilemez buluyorum. Önce bir taslak çıksın. Ondan sonra bunları pedegojik öncelikli bir tartışma alanında tartışalım" ifadelerini kullandı.

-"ENDİŞEMİZ: 3 YIL SONRA BİR DE ATANAMAYAN DERSHANE ÖĞRETMENLERİ PROBLEMLERİ YAŞAMAYALIM"-

Işık, 3 yıl içinde en geç 4 yıl içinde dershaneleri ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmış olacaklarını savunurken, "Dolayısıyla ondan sonra bizim en büyük endişemiz şu olacak: 3 yıl sonra dershaneleri doğuran sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra, bir de atanamayan dershane öğretmenleri problemleri yaşamayalım. Biz bugünden bu sorunu bir dönüştürücü mantıkla düzenleyelim ki yarın kimse mağdur olmasın. Hükümetimizin de iktidarımızın da niyeti budur. Ama temel yaklaşım açımız şu, artık Türkiye'de dershaneler sürdürülemez bir noktadır" dedi. (ANKA)
(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri