SİNİRLİOĞLU: ŞİDDET, DİYALOĞUN BİR PARÇASI OLAMAZ

ERBİL(ANKA) – Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Erbil’de Iraklı Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşme sırasında Türkiye’nin ABD ile vardığı anlaşma konusunda bilgi aktarırken PKK ile ilgili olarak da şiddetin diyaloğun bir parçası olmayacağını söyledi. Barzani ise, tarafların diyaloğa ve barış sürecinin ilkelerine dönmeleri gereğine vurgu yaptı.

DÜNYA - 2015-07-30 13:29:05

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığınca verilen bilgiye göre, Feridun Sinirlioğlu, Mesut Barzani’yi ABD ile “IŞİD’le savaşı hızlandırmak amacıyla varılan anlaşmaya” ilişkin bilgilendirdi. Sinirlioğlu “Türkiye’nin hedefi, IŞİD’i yenmek, Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşleri ve insani yardım yapmaktır” dedi.

Kürt medyasına göre, Türkiye’nin Iraklı Kürt Bölgesinin, bölgenin istikrarı ve gelişmesi için “bir etken” olarak gördüğünü söyleyen Sinirlioğlu, Türkiye ile Kürt Bölgesiyle ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini de ifade etti.

Bu arada, Sinirlioğlu’nun, şiddetin diyaloğun bir parçası olamayacağını da söylediği görüşme sırasında “siyasi sürece katılım Türkiye’deki herkese açık ancak demokratik ilkelere dayalı ve silahlardan uzak olmalı” dediği de bildiriliyor.

Mesut Barzani ise, IŞİD’in küresel bir tehdit olduğunu ve herkesin örgütle mücadele etmesi gerektiğini belirtirken IŞİD’le mücadelenin askeri operasyonlarının yanısıra ideolojik ve ekonomik mücadeleyi de içermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye katılma kararından memnuniyet duyduğunu ifade eden Barzani, Türkiye’nin katkısının IŞİD'in sonlandırılmasında “belirleyici” bir rol oyanacağını kaydetti.

Mesut Barzani, Türkiye ile PKK arasındaki son gerilimlere de değinirken şiddet ve şavaşın uygun olmadığını vurguladı ve iki tarafı, diyaloğa ve barış sürecinin ilkelerine dönmeye çağırdı. (ANKA)

(CN/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri