AYM Dershane Kararı açıklandı: Şimdi ne olacak?

Dershanelerin kapatılması yasası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Peki bundan sonra neler yaşanacak? İşte en önemli sorulardan birisi de bu. Bu günlere nasıl gelindiği ise artık neredeyse tüm Türkiye'nin malumu.

EĞİTİM - 2015-07-27 12:11:01

Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasayı oy çoğunluğuyla iptal etti. Peki bu süreçten sonra neler yaşanacak? Bu sreç nasıl işledi bu günlere nasıl gelindi? İşte adım adım dershaneler konusundaki gelişmeler.


Yüzbinlerce öğrenci ve veli Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershaneler konusunda vereceği kararı bekliyor. Anayasa Mahkemesi, (AYM) dershanelerin geleceği ile ilgili kararını bugün verecek. Dershanelerin kapısına kilit vuran kanunun iptali talebiyle açılan dava, bir yılı aşkın süredir AYM'de bekliyordu. Dershaneciler, kapatma halinde doğacak kriz hakkında AYM üyelerine bilgi verirken; öğrenciler ve veliler, sınavların kalkmamasına rağmen dershanelerin kapatılmasına tepkili.



Devlet, dershaneleri kapatırken çelişkili bir şekilde okulda dershane uygulamasını hayata geçirmeye çalışıyor. Okullarda açılan kursların verimliliğinden memnun olmayan veliler ise çocuklarına nasıl özel ders aldıracağını kara kara düşünüyor. Bu sene sınava girip istediği puanı alamayan çok sayıda öğrenci de tercih yapıp yapmama arasında gidip geliyor. Bütün bu belirsizliklerin sona ermesi için öğrenci, veli, dershane yetkilileri ve öğretmenlerin gözü kulağı çıkacak kararda. AYM'ye siyasi değil, milyonların vicdanına ve hukuka göre karar verme çağrısında bulunuyorlar.


ANAYASA MAHKEMESİ'NİN DERSHANE KARARINI DEĞİŞTİRECEK HABER


Dershanelerin 1 Eylül 2015’ten itibaren kapanacak ya da özel okula dönüşecek olması, devlet okullarını harekete geçirdi. Birçok lise dershane eğitimi vermek için kolları sıvadı. Kimi kendi öğretmenleriyle kimisi de anlaştığı dershane aracılığıyla ders vermeye hazırlanıyor. Bunun için kayıt almaya başlayan birçok okul var. Bazı okullar ise talep olması durumunda mezun öğrencilere de ders vermeyi düşünüyor.

24 AĞUSTOS’TA DERS BAŞI


Bu okullardan biri de İstanbul’da bulunan Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi. Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) hazırlık için öğrenci kayıtlarının alınmaya başladığını belirten Okul Müdür yardımcısı Alperen Hakkakul, yeterli sayıya ulaşması halinde derslerin 24 Ağustos’ta başlayacağını kaydetti.


Bir yıl içerisinde toplam 750 saat ders işleneceğini ifade eden Hakkakul, “Deneme sınavları ve ders yayınları dahil olmak üzere 2 bin lira gibi bir fiyat belirledik. Maliyeti bu yönde. Ancak öğrenci sayısına göre bu fiyat yeniden revize edilebilir. Şu an bunu netleştirmiş değiliz. Öğrenciler yoğun bir şekilde kurslara rağbet gösteriyor. Çok sayıda öğrenci kaydı aldık. Öğrenciler okulda ders göreceği için normal eğitimde öğrenci giriş çıkışlarını değiştireceğiz. Örneğin öğleden sonra 3 saat kurs olacaksa normal öğretimi 1 saat erken bitirmek zorunda kalacağız” dedi.


KİTAP BASTIRACAKLAR


Hakkakul, hafta içinde verilecek derslerin ETÜT şeklinde olacağını hafta sonu da normal dersin işleneceğine dikkat çekerek, “Aksi halde kurtarmaz.  Dersleri okuldaki öğretmenlerimiz verecek. Kurs kapsamında konu anlatımlı kitaplar, soru bankası, konu tarama testleri için yayın temin ediyoruz.


Şu an bununla alakalı teklifleri değerlendiriyoruz. Hangi firma uygun fiyat veriyorsa onunla anlaşacağız. Mezunlarla ilgili henüz net bir şey söyleyemiyoruz. Talep olması durumunda onu da gerçekleştirebiliriz” diye konuştu. 


MEZUNLARA DA DERS


Fen liseleri de dershaneciliğe el attı. Yüksel İlhan Alanyalı Fen Lisesi Rehber Öğretmeni Recep Bayram, kursların okul açıldığında başlayacağına işaret etti. Bayram, “Sene içinde görüşmelerimizi yaptık, artık kayıtları almaya başladık. Ücret konusunda bir firmayla görüşmelerimiz devam ediyor. Dersleri bir firma aracılığıyla vereceğiz. Şu an ki planlamada yılda 800 saat civarında ders verilecek” şeklinde konuştu.

FİYATLAR ESNEK


“Yeteri kadar mezun öğrenci olması durumunda onlara da ders vereceğiz” diyen Bayram, bunu da görüşülen firma aracılığıyla yapacaklarını anlattı. “Ancak fiyatın devam eden öğrencilerle aynı olacağını düşünmüyorum. Bin veya 2 bin liraya mezun öğrencilere kurs vermemiz oldukça zor” dedi.


İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENDİ


Bah­çe, okul­lar­da ör­gün eği­tim öğ­ren­ci­le­ri­nin aka­de­mik ve eğit­sel ba­şa­rı­sı açı­sın­dan iç­ler acı­sı bir tab­lo ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek “Ay­rı­ca son sı­nıf öğ­ren­ci­le­ri­nin sı­nav­la­ra ha­zır­lık so­ru­nu he­nüz çö­zü­le­me­miş­ken ME­B’­in me­zun öğ­ren­ci­le­rin sı­nav­la­ra ha­zır­lık prob­le­mi­ni de okul­lar­da çöz­me­ye kalk­ma­sı pa­nik­le ve dü­şü­nül­me­den atıl­mış son de­re­ce olum­suz bir adım­dır. Okul­la­rı eği­tim, öğ­re­tim, gü­ven­lik vb. yön­ler­den olum­suz ola­rak et­ki­le­ye­cek­ti­r” di­ye ko­nuş­tu. Bah­çe söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü, “İlk düğ­me yan­lış ilik­le­nin­ce son­ra­ki­le­rin hep­si de yan­lış ilik­len­miş olur. MEB ön­ce eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na kar­şı iş­le­miş ol­du­ğu cü­rüm­ler­den vaz­geç­me­li. Aç­tı­ğı ya­ra­la­rı te­da­vi et­me­li.”


ALTYAPI YOK


Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, dershanelerin dönüşümü komedisinden çıkış yolu bulamayan Bakanlığın, kendi okullarında dershane hizmeti vermenin yollarını aradığını belirtti.


PERSONEL EKSİK


Okullarda fiziki alt yapı eksiklikleri ile personel eksikliğinin had safhada olduğunu ifade eden Bahçe, “Okullarımızda normal eğitim verilen öğrencilerimize, yine kendi okullarında farklı olarak nasıl bir destek eğitimi sunulacağı merak konusu” dedi.
Günün Diğer Haberleri