Prof. Dr. Akdur: Çocuk Felci Konusunda Tüm Türkiye'de Önlem Alınmalı

Prof. Dr. Akdur: Çocuk Felci Konusunda Tüm Türkiye'de Önlem Alınmalı

ÇOCUK - 2013-11-21 11:08:00

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteciler nedeniyle sınır illerinde çocuk felcine karşı aşılama kampanyası başlatıldığına değinerek, bu önleme faaliyetinin yetersiz olduğunu ve tüm Türkiye'de önlem alınması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Akdur yaptığı açıklamada, Suriye'de çocuk felci (poliomyelit) vakalarının görülmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), konuyu "acil bir halk sağlığı" sorunu olduğunu ilan ettiğini aktardı. WHO'nun Suriye ile komşu ülkeleri acil tedbir amaya çağırdığını ifade eden Akdur, "Sağlık Bakanlığı, Suriye'ye sınırı olan Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak ile birlikte Adana'da çocuk felcine karşı aşılama kampanyası başlattı. İki turda yapılacak aşılama kapsamında 7 ilde 5 yaş altı Türkiyeli ve Suriyeli 1,5 milyon çocuğun aşılanması hedefleniyor. Ayrıca kamplar dışında yaşayan 5 yaş altı Suriyeli çocukların da bulundukları illerde aşılanacak" dedi.

-"25 YAŞ ALTINDAKİLERDE GÖRÜLME SIKLIĞI AZ"-

Sınır illerinde başlatılan kampanyanın doğru fakat eksik olduğunu belirten Akdur, çünkü Suriyeli mültecilerin şu anda Türkiye'nin her yerinde yaşadığına, bu nedenle de tüm Türkiye'de önlem almak gerektiğini savundu.
Türkiye'nin 1998'den bu yana yürüttüğü yoğun aşılama kampanyası nedeni ile 24 yaş altındaki nüfusta bağışıklık düzeyinin çok iyi olduğunu aktaran Akdur, "Bu nedenle bu yaş grubu için şimdilik panik yapacak bir durum yok. Aşılılarda yüzde 95-97 aşılama ortalamalarının yakalandığı bir yerde salgın çıkmaz. Ancak aynı oranı ve güvenceyi 25 yaş üstü için veremiyoruz. Bu nedenle de 25 yaş üstündeki erişkinler çok büyük bir risk altında. Adı çocuk felci olmasına karşın hastalık yalnızca çocukları tutmaz tüm yaş gruplarını tutar" ifadelerini kullandı.
Suriye'deki durumun da iç savaştan önce Türkiye ile aynı olduğunu kaydeden Akdur, Pakistan ve Afganistan'dan gelen hasta kişiler nedeniyle yeni vakaların çıkmaya başlamasının muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.

-"SADECE ÇOCUKLARDA GÖRÜLMÜYOR"-

Hastalığın adının "çocuk felci" olmasına rağmen, bağışıklığı olmayan tüm yaş gruplarında görüldüğüne işaret eden Akdur şöyle devam etti:
"Bu nenle asıl risk tüm Türkiye'de ve çocuklardan daha çok yaşlı kesimde. Bu hastalık da bütün yaşlarda görülüyor. Bağışık olmayan yetişkinlerde görülme riski ve sıklığı, çocuklarla aynı. Polioda virüsünün bulaştığı insanların, yüzde 90'ı hastalığa ilişkin herhangi bir belirti vermez. Yüzde 7-8'i grip, nezle, ishal gibi klinik belirtiler verir ve. 200 klinik vakadan yalnızca birinde felç oluşur. Bu nedenle bir kişiye çocuk felci tanısı konduğunda virüsü taşıyanların yalnızca bir kaç kişi olduğunu sanmamak gerekiyor. Bir hastanın geri planında normal görünene ama virüsü taşıyan binlerce insan vardır."

-"TÜM TÜRKİYE'DE ÖNLEMLER ALINMALI"-

Hastalıkla mücadeleyle ilgili alınması gereken önlemler hakkında da önerilerde bulunan Akdur, önlemlerin yalnızca sınırda değil tüm Türkiye'de yürütülmesi gerektiğini, Suriyeli mültecilerin yaşadığı her yerde çok ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Sadece çocukların değil 25 yaşın üstündeki tüm nüfus için de önlemler alınması gerektiğinin önemine değinen Akdur, "Mülteci kamplarında hizmet verenlere, sağlık çalışanlarına ve laborantlar ve bölgeye özellikle de Suriye'ye gidip gelen erişkinlere mutlaka aşı yapılmalı.
Bağışıklık sistemi çalışmayanlar ile bağışıklık sistemini bastıran tedavi alanlara çok dikkat edilmesi ve özel koruma önlemleri uygulanmalıdır" tavsiyelerinde bulundu. (ANKA)
(HM/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri